Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ - Να οικοδομήσουμε ένα νέο φοιτητικό κίνημα


Ένα εξάμηνο έχει περάσει από την ψήφιση του Νόμου Γαβρόγλου για την Παιδεία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πασχίζει να αποδείξει ότι και στην εκπαίδευση θέλει να ξεπεράσει τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις σε ποσότητα και ποιότητα μνημονιακών-αντεκπαιδευτικών μέτρων. Όπως και στους υπόλοιπους τομείς(εργασία, κοινωνική ασφάλιση κλπ), έτσι και στην παιδεία εξελίσσεται μια πολύπλευρη επίθεση με στόχο να ξηλωθούν όλες σχεδόν οι κατακτήσεις που το φοιτητικό κίνημα διασφάλισε τα προηγούμενα χρόνια.
Με «σημαία» το νόμο Γαβρόγλου, και διάφορα άλλα συμπληρωματικά νομοσχέδια, οδηγίες κλπ και κυρίως με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) το Υπουργείο Παιδείας έρχεται να περάσει μια σειρά από μέτρα:
α)Συγχωνεύσεις και καταργήσεις  σχολών και τμημάτων και υποβάθμιση όσων απομένουν με μια απλή υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Παιδείας.  Ολόκληρα αντικείμενα σπουδών εξαφανίζονται, ενώ άλλα συγχωνεύονται με αποτέλεσμα νέα τμήματα αμφιβόλου ποιότητας, και ίσως κενά περιεχομένου. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο, μέχρι το τέλος να μείνουν «τα απολύτως απαραίτητα». Άλλωστε, σε άρθρο του νέου νομοσχεδίου για το ΠΔΑ, συμπυκνώνεται η λογική του υπουργείου για τις σχολές: «Τα νέα τμήματα θα λειτουργούν με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της οικονομίας». Μία ακραία νεοφιλελεύθερη λογική δηλαδή που επιτάσσει το αν θα έχουμε πανεπιστήμια ή όχι και πως θα είναι αυτά, να το κρίνουν οι εφήμερες ανάγκες του χρεωκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού!
β)Εισαγωγή των 2ετών προγραμμάτων σπουδών. Πρόκειται για ευθύ χτύπημα στα πτυχία και στα επαγγελματικά δικαιώματα. Αναμφίβολα, θα καταλήξει πολύ γρήγορα στην μετατροπή των πανεπιστημίων σε σούπερ μάρκετ γνώσεων όπου ο φοιτητής-πελάτης θα αγοράζει το πρόγραμμα σπουδών που αντέχει το πορτοφόλι του. Η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι ήδη προδιαγεγραμμένη αφού σε συνάντηση του Γαβρόγλου με Δημάρχους της Δυτικής Αττικής, συζητήθηκε η παροχή κτιρίων και οικοπέδων από τους Δήμους με αντάλλαγμα μέρος των χρημάτων από προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς και ότι το αντικείμενο των νέων διετών προγραμμάτων θα καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες των τοπικών παραγωγικών φορέων. Δηλαδή σπουδές κατόπιν παραγγελίας και ανάλογα με το συμφέρον του κάθε επιχειρηματία.
Συνολικά τα 2 παραπάνω δρομολογούν το να μπει λουκέτο σε όλα σχεδόν τα ΤΕΙ της χώρας και παράλληλα τα τωρινά προγράμματα σπουδών τους να υποκατασταθούν με τα 2ετή προγράμματα εντός των ΑΕΙ. Αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη καταστροφή για το σύνολο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Το ΠΔΑ θα αποτελεί το πρώτο πανεπιστήμιο στο οποίο θα εφαρμόζονται οι μνημονιακές κατευθύνσεις για την παιδεία. Γι αυτό θα είναι μόνο μια πρόγευση ή μια πρόβα τζενεράλε για την καθολική εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου και το ξεδίπλωμα της αντι-εκπαιδευτικής επίθεσης. Παράλληλα με αυτό η κυβέρνηση προχωράει στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε άλλα μέτωπα:
1)Στην ουσιαστική κατάργηση των πτυχίων.
Όπως προβλέπεται από το νόμο Γαβρόγλου. Καθιερώνεται Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης, ο οποίος εκδίδεται βάσει του ΑΜΚΑ, με αυτόν τον τρόπο παίρνει σάρκα και οστά ο ατομικός φάκελος προσόντων, μέσα στον οποίο παράλληλα με το πτυχίο του κάθε φοιτητή θα διαφαίνεται και θα προσμετράται το κάθε χαρτί, τίτλος σπουδών, πιστοποίηση σεμιναρίων που έχει παρακολουθήσει. Το πτυχίο ουσιαστικά θα είναι ατομικό και άρα δεν θα είναι πτυχίο, αλλά πιστοποιητικό δεξιοτήτων, σπρώχνοντάς μας σε έναν ατομικό και άρα ανταγωνιστικό δρόμο καθώς και σε ένα διαρκές κυνήγι «γνώσεων» εφ’ όρου ζωής, χωρίς καμία διασφάλιση κανενός επαγγελματικού δικαιώματος. Η εφαρμογή της περίφημης οδηγίας του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής),  για αποστοίχιση της διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών είναι ένα ακόμα δείγμα για το πόσο γρήγορα προχωράει αυτό το μέτρο. Στο ίδιο πλαίσιο διευκολύνεται η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.

2)Απολύσεις πανεπιστημιακού προσωπικού

Με τα κλεισίματα σχολών και τις συγχωνεύσεις, σημαντικός αριθμός διοικητικού, καθηγητικού και λοιπού προσωπικού (καθαρίστριες, εργαζόμενοι στις λέσχες κλπ.) θα «περισσεύει», επομένως θα απολυθεί και θα προστεθεί στην ήδη αναρίθμητη στρατιά ανέργων.
3)Μείωση εισακτέων και διαγραφές φοιτητών.
Φυσικό επακόλουθο των συγχωνεύσεων είναι η υπερσυσσώρευση φοιτητών στις σχολές που συγχωνεύονται. Καθώς τα τμήματα δεν θα είναι ικανά να δεχθούν επιπλέον φοιτητές, λόγω υποχρηματοδότησης αλλά και έλλειψης υποδομών (εστίες, λέσχες, εργαστήρια, αίθουσες, καθηγητές), με κάποιον τρόπο οι φοιτητές πρέπει να φτάσουν στους αριθμούς που μπορεί το εκάστοτε τμήμα να απορροφήσει. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να μπουν ξανά οι διαγραφές φοιτητών στο προσκήνιο.
4)Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. 
Η χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ισοπεδωθεί στο 20% σε σχέση με το  2009, ενώ όλες οι σχολές και τα τμήματα αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα ακόμα και σε βασικές ανάγκες. Αποτέλεσμα είναι να καταργούνται όσες φοιτητικές παροχές έχουμε ακόμα, ενώ τα έξοδα φοίτησης καλούμαστε να τα πληρώσουμε εμείς. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές

Να σταματήσουμε την επίθεση
Να ζωντανέψουμε τους συλλόγους και του φοιτητικό κίνημα! 
 
Είναι πια καιρός να σταματήσουμε αυτήν την κατάσταση αναμονής και αμηχανίας που επικρατεί. Η κυβέρνηση, η ΕΕ, όλα τα αστικά-μνημονιακά κόμματα, έχουν αποφασίσει να διαλύσουν κάθε δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία, σε όλη μας τη ζωή, στερώντας μας το μέλλον. Τα χαρίζουν όλα στους καπιταλιστές, ξεπουλάν τα πάντα για να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν θα αποπληρωθεί ποτέ και δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά μας προβλήματα φλομώνοντας μας με εθνικιστικές φιέστες όπως αυτή για το Μακεδονικό.

Μόνο με οργάνωση και αγώνα μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας για να μην καταλήξουμε σύγχρονοι δουλοπάροικοι. Ζωντανεύοντας τους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις μας, παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις και πραγματοποιώντας δυναμικές κινητοποιήσεις, να μπλοκάρουμε παντού την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου. Να γίνουμε εμείς ο πυροδότης που θα τραβήξει τη νεολαία και τους εργαζόμενους ξανά στους δρόμους για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας



  • Κάτω ο ν. Γαβρόγλου και όλοι οι αντεκπαιδευτικοί νόμοι
  • Ούτε 1 ευρώ για δίδακτρα –Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία
  • Καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολών/τμημάτων/ιδρυμάτων
  • Πλήρης επαναφορά του Ασύλου
  • Κάτω παλιά και νέα Μνημόνια – Διαγραφή του χρέους – Έξω από ΕΕ-Ευρώ