Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΤΡΑ: Η Αρχιτεκτονική Πατρών είναι μόνο η αρχή - Δεν θα τους περάσει!


Στις 2 Μαΐου ο Πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής Πατρών, ανακοίνωσε την πρόταση του για επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο ύψους 1800 ευρώ το χρόνο. Αυτό το κοστολόγιο θα αφορά φοιτητές-κάτοικους Αθηνών που θα μπορούν να φιλοξενηθούν στην Αρχιτεκτονική της πόλης τους, και να ιδρύσουν έτσι έναν “ερευνητικό πυρήνα” εκεί. Η πρόταση αυτή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού το τμήμα της Αρχιτεκτονικής στην Πάτρα τον τελευταίο καιρό υπολειτουργεί έχοντας μόλις 19 μέλη ΔΕΠ (60 λιγότερα από την Αθήνα, έχοντας σχεδόν ισάριθμους εισακτέους), και ταυτόχρονα υπάρχει περίπτωση να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις καθηγητών και διοικητικού προσωπικού, αφού δεν μπορούν να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα και η μισθοδοσία. Ο πρόεδρος της σχολής, Γ. Πανέτσος, καυχήθηκε επιπλέον για την πρωτοβουλία του, χαρακτηρίζοντάς την “πρωτοφανή κοινωνική μέριμνα”, αφού όπως δήλωσε “θα ελαφρύνει οικονομικά οικογένειες των φοιτητών, θα αποσυμφορηθεί το τμήμα της Πάτρας και “θα παράγει το τμήμα αυτό κοινωνικό έργο”! Το υπουργείο παιδείας έσπευσε να απαντήσει πως όλα αυτά είναι ανυπόστατες ενέργειες του κ. Πανέτσου, καθώς προσβάλουν τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, που προστατεύεται από το Σύνταγμα…

 Πρόκειται για ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεμάτων! Το υπουργείο Παιδείας είναι αυτό που έχει υιοθετήσει, τον καιρό των μνημονίων, την πολιτική της κατάργησης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δίνοντας της ένα χτύπημα ακόμα με την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου τον περασμένο Αύγουστο. Τα σημεία του ν. Γαβρόγλου, που επιτρέπουν από δω και στο εξής τη δυνατότητα στα τμήματα να βρίσκουν μόνα τους πόρους για να καλύπτουν τα έξοδά τους, είναι αυτά που δώσανε φόρα στον ανεκδιήγητο  Γ. Πανέτσο, να κάνει την αρχή προτείνοντας δίδακτρα στα προπτυχιακά. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον, για την επαίσχυντη αυτή πρόταση θέλοντας να αποπροσανατολίσουν και το κύμα αντίδρασης των φοιτητών που αντιστέκεται στην μνημονιακή αυτή διαχείριση του πανεπιστημίου. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πολύ καλά πως “για να επιβιώσουν τα τμήματα” θα πρέπει όλοι οι φοιτητές αργά ή γρήγορα να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Οι προκλητικοί θιασώτες αυτής της παράστασης - καταστροφής του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα λέγοντας : βρείτε εσείς παιδιά μια άλλη λύση στο πρόβλημά μας.

Δεν είναι κοινό μας πρόβλημα με τον πρόεδρο του τμήματος η διάλυση της εκπαίδευσης και η ιδιωτικοποίησή της. Αφορά πάνω απ’ όλα εμάς τους φοιτητές, τις οικογένειές μας και τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου μας που αγωνιούμε καθημερινά για την κατάληξη μας. Γι΄ αυτό τον λόγο δεν γινόμαστε συνδιαχειριστές αυτής της κατάστασης, αλλά επιβάλουμε την ανάγκη μας για ανοιχτά ιδρύματα προς όλους, για να μην γίνει η παιδεία ιδιωτική υπόθεση του καθενός, αλλά υπόθεση όλης της κοινωνίας, για να μην εφαρμοστεί ο ν. Γαβρόγλου. Έτσι η λύση για μας δεν είναι τα δίδακτρα και άλλα τέτοια “κοινωνικά έργα”, αλλά ο αγώνας των φοιτητών που θα τα διαλύσει. Με καταλήψεις, διαδηλώσεις και επιτροπές αγώνα που θα βασίζονται στην αυτοοργάνωση των φοιτητών. Με κάθε μαχητικό μέσο πάλης να οργανώσουμε ένα νέο φοιτητικό κίνημα που θα παλέψει για τις ανάγκες των φοιτητών και θα συνδεθεί με το μαχητικό εργατικό κίνημα. Εμπρός για τους αγώνες της γενιάς μας! Ούτε 1800 ούτε 1 ευρώ!

     Να μην περάσουν τα δίδακτρα στην Αρχιτεκτονική και πουθενά
     Καμιά εφαρμογή του ν. Γαβρόγλου
     Κάτω όλοι οι αντεκπαιδευτικοί νόμοι