Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΘΗΝΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ – ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Οι εικόνες των εστιών στην Αθήνα και εν γένει σε πανελλαδικό επίπεδο είναι απελπιστικές, καθώς η κατάστασή τους ολοένα και επιδεινώνεται λόγω της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης από το κράτος στην μέριμνα και συνολικότερα στο χώρο της παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, οι εστιακοί φοιτητές της Ν.Ε.Ε.Μ.Π. έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με σοβαρά ζητήματα όπως την ανυπαρξία θέρμανσης και ζεστού νερού Δεκέμβρη μήνα σε πολλά κτίρια, ενώ φέτος έμειναν εκτός εστίας 60 ‘‘δικαιούχοι’’ νεοεισαχθέντες φοιτητές. Μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση έρχεται ένα ακόμη δυνατό χτύπημα για τους εστιακούς φοιτητές: η πλήρης ιδιωτικοποίηση των εστιακών εστιατορίων των ΝΕΕΜΠ, ΦΕΕΜΠ, ΦΕΠΑ, ΦΕΑ, εστίες που στεγάζουν το σύνολο των εστιακών φοιτητών των μεγαλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αθήνα (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ,ΟΠΑ κ.α.).
Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), ως φορέας που διαχειρίζεται τις εστίες, διακήρυξε διαγωνισμό σύμφωνα με τον οποίο ιδιωτικοποιούνται πλήρως τα παραπάνω εστιακά εστιατόρια. Μέχρι στιγμής τα εστιατόρια μας λειτουργούσαν με έλεγχο και εποπτεία από το κράτος, καθώς ο κάθε εργολάβος έκανε σύμβαση με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μόνο για τους εργαζομένους και όχι για τις προμήθειες τροφίμων. Τώρα αντικείμενο της σύμβασης θα είναι και η προετοιμασία – παρασκευή και παροχή γευμάτων για τη σίτιση δικαιούχων στις φοιτητικές εστίες. Τι θα πει αυτό;
  • Νέες απολύσεις εργαζομένων
  •  Εξαθλίωση της ποιότητας του φαγητού, αφού ο εργολάβος θα προσπαθεί να μειώσει τα κόστη των προμηθειών, προκειμένου να βγάλει περισσότερα κέρδη, όπως άλλωστε γίνεται και στο κεντρικό εστιατόριο του ΕΜΠ με την ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι θα δίνεται έως 1,80 ανά δικαιούχο και για τα 3 μαζί ημερήσια γεύματα. Πραγματικά είναι να απορεί και να αγανακτεί κανείς για το τι ακριβώς θα μας σερβίρουν!
Η διαδικασία του διαγωνισμού θα διενεργηθεί στις 2 Ιανουαρίου του ‘19, γεγονός το οποίο σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Εκείνη την περίοδο σχεδόν όλοι οι εστιακοί φοιτητές θα λείπουν καθώς είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε έτσι δυσχεραίνεται η δυνατότητα αντίδρασης των φοιτητών.
Ένα είναι το μόνο σίγουρο, η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις διαλύει την δημόσια και δωρεάν παιδεία και ιδιωτικοποιεί κάθε κρατική δομή. Κόβει λεφτά από την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση και τα δίνει στους τοκογλύφους δανειστές, στους πολεμικούς εξοπλισμούς και στο ΝΑΤΟ. Όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για εμάς αλλά κοιτάνε πως θα μας ξεζουμίσουν μέρα με την μέρα. Πατάνε όποιο κεφάλι πάει να σηκωθεί, για αυτό επιτίθενται και στο άσυλο.
Όμως δεν θα τους περάσει! Να κινητοποιηθούμε μαζικά όλοι οι φοιτητές μέσα από καταλήψεις και δομές αυτοοργάνωσης και να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις και σε αυτό το σάπιο σύστημα για μία αξιοπρεπή ζωή. Να συντονιστούμε και με άλλες φοιτητικές εστίες και φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποσυντήρησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, και στο καθεστώς των μνημονίων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, αυτά που εμείς και οι γονείς μας μέσα από δύσκολες συνθήκες έχουμε πληρώσει και με το παραπάνω μέσα από τους φόρους. Οι φοιτητές πρέπει να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας και να μην τον αφήσουμε στους γραφειοκράτες της ΚΝΕ, οι οποίοι διασπούν το κίνημα, καπελώνουν τους αγώνες και διαλύουν όποιον αγώνα ή δομή δεν ελέγχουν .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
  • επαρκή φοιτητική μέριμνα ( θέρμανση, ζεστό νερό, αξιοπρεπές φαγητό)
  • στέγαση για όλους τους δικαιούχους φοιτητές, ανέγερση νέων εστιών
  • να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, όχι στο καθεστώς catering
  • καμία ιδιωτικοποίηση στην παιδεία και την φοιτητική μέριμνα
  • έξω οι εργολάβοι από τις εστίες
  • καμία απόλυση εργαζομένων