Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάτω τα χέρια από το Άσυλο! Όχι στο λοκ άουτ του ΑΠΘ.


Τα πανεπιστήμια στα χέρια των φοιτητών και όχι στης αστυνομίας και των μνημονιακών!


    Η Πρυτανεία του ΑΠΘ ακολουθώντας μέχρι κεραίας την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., ανακοίνωσε μέσω ηλεκτρονικού υπομνήματος τον αποκλεισμό του Πανεπιστημίου (lock out) από την Παρασκευή 6/9 μέχρι και την Κυριακή 8/9, εν όψει των διαδηλώσεων που προγραμματίζονται για τις δηλώσεις του Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση απαγορεύεται οποιαδήποτε είσοδος στον χώρο του Πανεπιστημίου, τα οχήματα πρέπει να απομακρυνθούν, ακυρώνεται η εξεταστική και τα κτήρια κλειδώνουν και περιφρουρούνται από την αστυνομία. Η απόφαση αυτή έχει σαν στόχο να μπλοκάρει την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων που είχαν οριστεί, με σκοπό την συμμετοχή συλλόγων στην διαδήλωση του Σαββάτου και καταπατά πλήρως κάθε δημοκρατικό μας δικαίωμα.
    
    Το συγκεκριμένο lock out δεν αποτελεί «εφεύρεση» της Νέας Δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο μέτρο το χρησιμοποιούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην ΔΕΘ. Παρ’ όλα αυτά, το φετινό lock out έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς έρχεται μετά από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την γενικευμένη απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα εναντίον του φοιτητικού κινήματος στο πλαίσιο του δόγματος «Νόμος και Τάξη». Η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ, με πιστούς συνεργάτες τους πρυτάνεις και τις συγκλήτους των πανεπιστημίων, ξεδιπλώνουν την αντιδημοκρατική και αντιεκπαιδευτική ατζέντα τους με βασική στόχευση την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, καθώς και την εμπορευματοποίηση της. Η αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια έχει σαν απώτερο σκοπό να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και να προστατέψει τους βάρβαρους αντιεκπαιδευτικούς μνημονιακούς νόμους που έρχονται με σκοπό να τσακίσουν την εκπαίδευση (κλεισίματα σχολών, διαγραφές φοιτητών, επιβολή διδάκτρων, εγκατάσταση εργολαβιών, χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα). Συγκεκριμένα, ο πρύτανής του ΑΠΘ Παπαϊωάννου, έχει ταχθεί ολόπλευρα με τις μνημονιακές κατευθύνσεις στην εκπαίδευση και δηλώνει πρόθυμος να τις εκτελέσει .
     Με την εφαρμογή του lock out όχι απλά μας επιβάλλουν ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στις σχολές μας, αλλά μας απαγορεύουν να πλησιάσουμε σε αυτές, γεγονός που θυμίζει όλο και περισσότερο περιόδους χούντας! Με πρόσχημα την εγκληματικότητα και το ναρκεμπόριο, θέλουν να χτυπήσουν τον μαχητικό συνδικαλισμό και να πνίξουν κάθε φωνή διεκδίκησης και αντίστασης. Στην πραγματικότητα οι μόνοι τρομοκράτες είναι οι πάσης φύσεως μνημονιακοί και οι υπηρέτες τους, που τσακίζουν το δικαίωμα μας στις δωρεάν σπουδές, που ποινικοποιούν αγώνες και καταδικάζουν αγωνιστές!
    
 Κάτω τα χέρια από τα πανεπιστήμια και από τα δικαιώματά μας!
 Το άσυλο, την μέριμνα και την δημόσια δωρεάν παιδεία δεν μας τα χάρισε κανείς, είναι όλα κεκτημένα μαζικών και ανυποχώρητων αγώνων των φοιτητών και των εργαζομένων! Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε τις παραδώσεις και τις κατακτήσεις του εργατικού-φοιτητικού κινήματος και να προασπίσουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Απέναντι στην χούντα των μνημονίων και της αγοράς που μας επιβάλουν, να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες. Η υπεράσπιση του ασύλου είναι μια διαρκής διαδικασία και απαιτεί το φοιτητικό κίνημα να ανοίξει ένα νέο κύκλο μαχητικών αγώνων και να υιοθετήσει ριζοσπαστικές μορφές πάλης.





  • Έξω η αστυνομία από το πανεπιστήμιο – Πλήρης επαναφορά του Ασύλου
  • Κάτω τα χέρια απ’ την δημόσια και δωρεάν παιδεία!