Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυβέρνηση ΝΔ – Ιμπεριαλιστές μας εμποδίζουν «να αναπνεύσουμε»!

 Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!

Πολύ γρήγορα η «επιτυχία» της κυβέρνησης της ΝΔ στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης την περασμένη άνοιξη και το «διεθνές υπόδειγμα» που αποτελούσε, μετατράπηκαν σε φιάσκο. Ο ασύδοτος τρόπος, με τον οποίο άνοιξε ο τουρισμός και η οικονομία, είχε σαν αποτέλεσμα την έξαρση του κορονοϊού και την εμφάνιση εκατοντάδων νέων κρουσμάτων καθημερινά. Όλα αυτά έγιναν, επειδή η κυβέρνηση έθεσε σαν προτεραιότητα την εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματιών (μεγαλοξενοδόχοι, εφοπλιστές κ.α.), εις βάρος της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των τουριστών. Για να καλύψει την αποτυχία της, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ έχει επιστρατεύσει το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» και έχει στοχοποιήσει την «ανεύθυνη» νεολαία, ως κύρια υπαίτια για την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης. Μάταια όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, η κυβέρνηση είναι αυτή που:

  • δεν ψήφισε ούτε ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Αντίθετα πέρα από τη διάλυση της όλα τα προηγούμενα χρόνια, ψήφισε δεκάδες άσχετα νομοσχέδια: ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας, απαγόρευση διαδηλώσεων, αντιπεριβαλλοντικά και αντεκπαιδευτικά μέτρα κ.α.
  • άνοιξε όπως-όπως τον τουρισμό, χωρίς μέτρα και ελέγχους(πραγματοποιήθηκαν τεστ σε λιγότερους από το 1/5 των ξένων τουριστών) και αύξησε την πληρότητα στα πλοία.
  • είναι υπεύθυνη για τον καθημερινό συνωστισμό στις δημόσιες συγκοινωνίες ΜΜΜ, καθώς δεν πυκνώνει τα δρομολόγια των ΜΜΜ.

Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα! Είναι ανάλγητοι, δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές νέων, εργαζομένων, φτωχών για να ελαττώσουν τις ζημιές των καπιταλιστών, όπως δεν ζήτησαν την παραμικρή συγγνώμη για τα 8 θύματα των πλημμύρων στην Εύβοια! Η εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, συμπληρώνεται από μια εξίσου εγκληματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης! Τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος έχουν μειωθεί πάνω από 90%, σε μια οικονομία καταχρεωμένη και καταχτυπημένη από μια 10ετία κρίσης και μνημονίων, με δημόσιο χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ! Το φθινόπωρο αναμένεται νέο ντόμινο λουκέτων και χρεωκοπιών επιχειρήσεων, τρομακτική αύξηση της ανεργίας και στο βάθος… νέο μνημόνιο, το οποίο θα περιέχει νέα, βαθιά χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα, στη δημόσια υγεία, παιδεία και στην κοινωνική ασφάλιση.

Κάτω ο νέος νόμος πλαίσιο – Όχι στην παγίωση της τηλε-εκπαίδευσης!

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο χώρο της παιδείας. Η κυβέρνηση εμπαίζει χιλιάδες οικογένειες σχετικά με το πότε και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, πόσοι μαθητές θα υπάρχουν ανά τάξη, αν θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια κ.ο.κ. Η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και η τρομοκράτηση των μαθητών(τιμωρία σε όσους δεν φορούν μάσκες) δείχνουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης και σε αυτό το τομέα. Παρόλη την υγειονομική κρίση βέβαια η ιδιωτικοποίηση της παιδείας συνεχίζεται, κάτι που θα σημάνει επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά μας, τον ταξικό αποκλεισμό της νεολαίας από το Λύκειο και το πανεπιστήμιο, μια παρασιτική κερδοσκοπία διοικήσεων, καθηγητών και καπιταλιστών πάνω στις πλάτες μας.

Πυλώνες αυτής της επίθεσης είναι τα αντεκπαιδευτικά νομοσχέδια που έχουν ήδη ψηφιστεί(σύνδεση αξιολογήσεων με χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, Νέο Λύκειο – θέσπιση επί πληρωμή προπτυχιακών), ο νέος νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που έρχεται το Φθινόπωρο και φυσικά η παγίωση της τηλε-εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα η τελευταία προωθείται για ξεκάθαρα πολιτικούς λόγους: για να συνεχίσει η υπολειτουργία των πανεπιστημίων και το «σάπισμα» των δομών, να κοπεί δραστικότερα η δημόσια χρηματοδότηση, να χτυπηθούν το φοιτητικό κίνημα και ο συνδικαλισμός.

Όχι σε Πόλεμο και Εθνικισμό! Έξω οι Ιμπεριαλιστές! Διεθνιστική Αλληλεγγύη με τον τούρκικο λαό!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Είναι ένας ανταγωνισμός άδικος και από τις 2 πλευρές, δεν υπάρχει «αμυνόμενη Ελλάδα», όπως προσπαθούν να μας πείσουν κυβέρνηση-ΜΜΕ. Και οι 2 πλευρές κλιμακώνουν επικίνδυνα(ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και Τουρκίας-Λιβύης κ.α.), ενώ διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις εντελώς τυχοδιωκτικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ και συνάπτουν συμμαχίες με χουντικά καθεστώτα-σφαγείς της περιοχής(Αίγυπτος, Ισραήλ κ.α.). Η νεολαία δεν θα γίνει κρέας για τα κανόνια τους, δεν θα συρθεί σε νέα σφαγεία για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών, για το ποια πολυεθνική θα αναλάβει τις εξορύξεις των κοιτασμάτων!

Στον δρόμο να σπάσουμε την απαγόρευση των διαδηλώσεων!

Η κυβέρνηση φοβάται τους αγώνες μας, για αυτό και τον Ιούλιο ψήφισε το χουντικό νομοσχέδιο που ουσιαστικά απαγορεύει τις διαδηλώσεις, αφού η αστυνομία θα αποφασίζει πότε θα τις επιτρέπει και πότε όχι. Το νομοσχέδιο μάλιστα ψηφίστηκε με ένα όργιο καταστολής και συλλήψεων απέναντι στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αποτελεί θεμέλιο λίθο ενός πιο σκοτεινού και βίαιου κράτους έκτακτης ανάγκης, απαραίτητου συμπληρώματος του καθεστώτος αποικίας χρέους και μνημονίων διαρκείας που θέλουν να επιβάλλουν στη χώρα μας μνημονιακά κόμματα- ΕΕ.

Το φοιτητικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί και να απαντήσει με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες!

Οι παρατάξεις των μνημονιακών κομμάτων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, BLOCO, μαζί με τους «ανεξάρτητους» φοιτητές προσπαθούν με κάθε μέσο να διαλύσουν τους συλλόγους, το φοιτητικό κίνημα και το φοιτητικό συνδικαλισμό. Προωθούν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, την υποκατάσταση κάθε διαδικασίας των Συλλόγων(Γενικές Συνελεύσεις, Διοικητικά Συμβούλια) με τηλεδιασκέψεις κτλ. Η ΠΚΣ ως «υπεύθυνη δύναμη» υποτάσσεται πλήρως στη νέα «κανονικότητα» του φοιτητικού συνδικαλισμού. Τα ΕΑΑΚ όχι μόνο δεν έχουν κάποιο ενιαίο σχέδιο ή ανάλυση για την κατάσταση, αλλά αναλώνονται στις εσωτερικές τους διαφωνίες, που παίρνουν τη μορφή έντονων συγκρούσεων, ακόμη και με φυσική βία, δρώντας παραλυτικά για το φοιτητικό κίνημα. Και οι 2 αυτές δυνάμεις δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια για σύγκληση συνέλευσης στις σχολές, την περίοδο μετά την άρση της καραντίνας(Μάης-Ιούνης 2020), την στιγμή που το φοιτητικό κίνημα ερχόταν αντιμέτωπο με ένα αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση των συλλόγων μας! Με όλα τα μέτρα προστασίας να προχωρήσουμε άμεσα στη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, στην συγκρότηση επιτροπών, σε δυναμικούς αγώνες ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίση και να προφυλαχθούμε από αυτές. Να μπλοκάρουμε το νέο νόμο πλαίσιο και να σπάσουμε στην πράξη τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία της κυβέρνησης. Να δηλώσουμε ρητά πως οι φοιτητές και οι νέοι «δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους». Να αγωνιστούμε ενάντια στη περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό που βιώνει η γενιά μας, για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον που μας αξίζει!

  • ΟΧΙ σε νέο μνημόνιο - Να καταργηθούν οι αντεργατικές ΠΝΠ.
  • Στον δρόμο να ανατρέψουμε την απαγόρευση των διαδηλώσεων & την κρατική τρομοκρατία.
  • Έξω Ιμπεριαλιστές και Βάσεις. Όχι στους ανταγωνισμούς για ΑΟΖ & εξορύξεις, στους τυχοδιωκτισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Ενάντια σε πόλεμο - Διεθνισμός των λαών.
  • Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες, όχι άλλα χρήματα για ΜΜΕ, τράπεζες, εξοπλισμούς και αστυνομία - Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους, με μαζικές προσλήψεις, τεστ, μέτρα προστασίας με ευθύνη κράτους και εργοδοτών.
  • Όχι στην παγίωση της τηλε-εκπαίδευσης – Κάτω ο νέος Νόμος Πλαίσιο – Κανένα πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα!