Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενημέρωση για την κινητοποίηση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Ιωαννίνων στην Πρυτανεία στις 29/8, για τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό των εστιών


             Την Πέμπτη 29/8, πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Εστιακών εκ νέου κινητοποίηση στην Πρυτανεία με σκοπό την κατάργηση του νέου χουντικού εσωτερικού κανονισμού. Αυτήν την φορά οι εστιακοί φοιτητές μπόρεσαν να εκφράσουν την εναντίωσή τους και τα αιτήματα τους μπροστά στους αρμοδίους φορείς του πανεπιστημίου, δηλαδή τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη – υπεύθυνο για την φοιτητική μέριμνα.

            Στην αρχή της παρέμβασης, το πρυτανικό συμβούλιο υποστήριζε με θέρμη τον νέο ΕΚ, λέγοντας πως «πρέπει να μπει μία τάξη στις εστίες και συνολικά στην Μέριμνα». Επίσης, η πρυτανεία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τα 45ευρώ που πληρώνουν κάθε μήνα οι εστιακοί φοιτητές πηγαίνουν στην πληρωμή των εργολαβιών του πανεπιστημίου (καθαριότητα, τεχνική υπηρεσία, κλπ)». Στη συνέχεια, όμως, μετά από τις πιέσεις του Συλλόγου και της ΣΣΠ, η σκληρή στάση τους άρχισε να κάμπτεται, με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσουν σε σχέση με τις αντιδραστικές διατάξεις του Ε.Κ. 
            Πιο συγκεκριμένα, παραδέχτηκαν μπροστά στον Σύλλογο ότι ο Εσωτερικός Κανονισμός έχει προβληματικές διατάξεις με ασάφειες και λανθασμένες διατυπώσεις και ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν τα εξής:
α) «θα καταργηθούν οι προϋποθέσεις για την κατάθεση της αίτησης» (να έχουν αποπληρωθεί τα 45 ευρώ/μηνά των προηγούμενων χρόνων και το 50% των μαθημάτων) – το κατάργησαν επί τόπου και από σήμερα κιόλας όλοι οι φοιτητές μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους, 
β) ότι δεν υπολόγισαν σωστά την διατύπωση για τα οικονομικά κριτήρια και «ότι η πληρωμή των 45 ευρώ δεν αποτελεί καθολική δέσμευση»,
γ) «ότι δεν θα εκκενωθεί το δωμάτιο κανενός φοιτητή που δεν έγινε δεκτός στις εστίες», συμπληρώνοντας μάλιστα, ότι  δεν θα εκμεταλλευτούν την κατάργηση του Ασύλου απέναντι στους φοιτητές
δ) «ότι δεν θα απαγορεύσουν την λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών (θέρμανσης, εστίασης) μέσα στο δωμάτιο». Επιπλέον, απολογήθηκαν εν μέρει και στον Σύλλογο που δεν τον ενημέρωσαν για την Σύγκλητο στις 23/7, όταν πραγματοποιήθηκε η «κρυφή» ψήφιση του κανονισμού. Η παρέμβαση έληξε με τον ορισμό επόμενης Συγκλήτου στις 12/9, με θέμα την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού και την κατάργηση των αντιδραστικών άρθρων.
            Η συγκεκριμένη κινητοποίηση απέδειξε για ακόμα μια φορά πως όταν οι φοιτητές οργανώνονται και παλεύουν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα και με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες μπορούν όντως να βάλουν φρένο στον αντιεκπαιδευτικό οδοστρωτήρα που μας προετοιμάζουν. Επειδή, όμως, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι οι δεσμεύσεις θα πραγματοποιηθούν από την καλή πρόθεση της Συγκλήτου και της Πρυτανείας, μέσα από τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες μας πρέπει να τις επιβάλλουμε στην πράξη.
            Κανένας εφησυχασμός! Πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός ΕΚ. Να υπερασπιστούμε κάθε δικαίωμά μας και να εμποδίσουμε όλους τους κανίβαλους της αγοράς, που θέλουν τη μνημονιακή προσαρμογή της εκπαίδευσης. Με συνελεύσεις και μαχητικές κινητοποιήσεις να βάλουμε φρένο στην διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Μόνο έτσι μπορούμε να προστατέψουμε τα κεκτημένα μας και να παλέψουμε για την ανασύνθεση και την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.

            Παλεύουμε για :
  • Να καταργηθεί τώρα ο νέος εσωτερικός κανονισμός – Κατάργηση του χαρατσιού των 45 ευρώ
  • Εστίες για όλους – Άμεση υπενοικίαση ξενοδοχείων
  • Ανέγερση νέων εστιών – Συντήρηση των ήδη υπαρχόντων κτηρίων
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότηση