Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΣΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ –
Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΒΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Την Δευτέρα 5/8/2019 άλλο ένα περιστατικό εργοδοτικής βαναυσότητας και βίας, βγήκε στο φως της δημοσιότητας. Για την ακρίβεια, ένας 19χρονος μάγειρας, ο οποίος εργαζόταν στα πλαίσια της πρακτικής του άσκησης σε εστιατόριο στην Κέρκυρα, κατήγγειλε ότι ο υπεύθυνος κουζίνας τον έβριζε και τον απειλούσε επανειλημμένα, με αποκορύφωμα να τον βασανίσει κυριολεκτικά, ρίχνοντας του καυτό λάδι, ακουμπώντας τον με καυτά μεταλλικά αντικείμενα και κλωτσώντας τον στα πόδια, προκαλώντας του με αυτόν τον τρόπο τραυματισμούς και σοβαρά εγκαύματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά το περιστατικό τον απείλησε εκ νέου, ότι αν το καταγγείλει δημοσίως, «δεν θα ξαναβρεί δουλειά ως σεφ πουθενά». Το εν λόγω εστιατόριο ανήκει σε διάσημο μάγειρα- τηλεπερσόνα, ο οποίος έσπευσε αμέσως να διαψεύσει τα γεγονότα και να υπερασπιστεί τον βασανιστή - προϊστάμενο.

            Αυτό το συμβάν δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Αποτελεί μια σκιαγράφηση του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης που η κυβέρνηση της ΝΔ και οι λοιποί, ντόπιοι και ξένοι, μνημονιακοί θέλουν να επιβάλλουν. Στόχος τους, είναι να παγιώσουν το καθεστώς των πολιτικών της λιτότητας, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης τους στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας. Το μέλλον που σχεδιάζουν για την σημερινή νεολαία είναι να εργάζεται στις χειρότερες συνθήκες, χωρίς εργασιακά, επαγγελματικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να επιβιώνει με ένα ξεροκόμματο υπό την απειλή της ανεργίας και της πλήρους εξαθλίωσης. Αυτό θα προσπαθήσουν να το επιβάλλουν με πολλούς τρόπους, κατηγορώντας τους εργαζόμενους ως μη αποδοτικούς, υπερασπίζοντας κάθε μέσο τρομοκρατίας που χρησιμοποιούν οι εργοδότες/ προϊστάμενοι (απειλές, μηνύσεις, δικαστήρια, ακόμη και τις μεθόδους φυσικής βίας), νομιμοποιώντας, αθωώνοντυας και διευκολύνοντας τους εργοδότες που απολύουν ή δεν πληρώνουν.
Η μαθητεία και η πρακτική άσκηση λειτουργούν ως μια προπαρασκευαστική διαδικασία «δουλοποίησης» της νεολαίας. Αυτό το κομμάτι των εργαζομένων δουλεύει υπό ένα  νομικό καθεστώς, το οποίο δεν τους εξασφαλίζει σχεδόν κανένα εργασιακό δικαίωμα, ενώ τους αναγκάζει να δουλεύουν εντατικά για πενιχρούς ή και ανύπαρκτους μισθούς.
Το ποτήρι έχει ήδη ξεχειλίσει. Τα περιστατικά εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας, που διαρκώς πληθαίνουν. Οι δεκάδες εργατικές δολοφονίες εργαζομένων, λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η μεροληπτική «δικαιοσύνη» που βρίσκει ηθικό και νόμιμο να φυλακίζει καθαρίστριες επειδή έπρεπε κάπως να ταΐσουν τα παιδιά τους ή να κατάσχει σπίτια για ελάχιστα χρέη, την στιγμή που μεγαλοκαρχαρίες κυκλοφορούν ανενόχλητοι φοροδιαφεύγοντας. Κι αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα.
Ή θα εξεγερθούμε ή θα ζήσουμε σαν δούλοι
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τέτοιου είδους περιστατικά πληθαίνουν αυτή την χρονική περίοδο. Αποτελούν κομμάτι μιας συνολικής επίθεσης που εξαπολύεται απέναντι στην νεολαία και απειλεί συνολικά την κοινωνία (κατάργηση του ασύλου και επίθεση στο φοιτητικό κίνημα, διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και υγείας, καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, νέο σύστημα εκμετάλλευσης της εργασίας).  Απέναντι σε όλα αυτά η νεολαία οφείλει να απαντήσει δυναμικά. Ενάντια σε ΕΕ, κυβέρνηση και λοιπούς μνημονιακούς να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες. Πρέπει να αντιταχθούμε ενάντια στην διάλυση του μέλλοντος μας. Η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη καταγγέλλει απερίφραστα τον εν λόγω περιστατικό και καλεί ολόκληρη την νεολαία να οργανωθεί και να παλέψει ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, να διεκδικήσει ένα μέλλον ζωής κι αξιοπρέπειας.