Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνάδελφε πρωτοετή...

Συνάδελφε πρωτοετή,

όπως θα έχεις συνειδητοποιήσει από όταν ήσουν στο σχολείο, έρχεσαι σε μια χρονιά που πολλά πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο για τις ζωές μας. Φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, διάλυση κοινωνικών κατακτήσεων, είναι μερικά πράγματα όπου γέννησε η σημερινή κρίση που ζούμε, σε συνέχεια μιας 10ετίας όπου επιβιώνουμε σκληρά εμείς και οι οικογένειές μας. Η κρίση αυτή δεν γεννήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως λένε οι ελίτ και οι κυβερνήσεις τους. Είναι αποτέλεσμα της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος, της άνισης διανομής του πλούτου σε μια χούφτα ανθρώπων που παρασιτούν εις βάρος μας, αλλά και της πλήρους αποτυχίας των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε ζήσει και θα ζήσουμε κι άλλα σκληρά μνημόνια, που φορτώνονται στις πλάτες των εργαζόμενων και των νέων, για χάρη της αποπληρωμής του χρέους που μας έχουν επιβάλλει οι τοκογλύφοι της ΕΕ. Κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, ΜΜΕ, επιχειρηματίες μας αποκρύπτουν εσκεμμένα αυτή την αλήθεια, για μην δούμε τον πραγματικό μας εχθρό.

Μέσα σε λίγους μήνες, είδαμε τι τεράστια ζημιά έχουν κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων στην δημόσια υγεία. Χαρίζουν επιχορηγήσεις-δωράκια σε ΜΜΕ και σε άλλους φίλους τους, αγοράζουν υπέρογκους πολεμικούς εξοπλισμούς και πληρώνουν κανονικά το χρέος, αλλά δεν έχουν αυξήσει καθόλου την δημόσια χρηματοδότηση για την υγεία, δεν έχουν αυξήσει τις ΜΕΘ και το υγειονομικό προσωπικό, ούτε έχουν χορηγήσει δωρεάν σε όλους τεστ και ατομικά μέτρα προστασίας. Στα σχολεία, όπου οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε μαζικές καταλήψεις, ούτε να το συζητάει δεν θέλει η κυβέρνηση για προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού και μείωση των αριθμών μαθητών στα τμήματα. Παρόμοια εικόνα ισχύει και στα πανεπιστήμια, όπου παγιώνουν την άθλια τηλε-εκπαίδευση για να μην πάρουν υγειονομικά μέτρα στα πανεπιστήμια. Παρόλα αυτά έχουν το θράσος να επιτίθενται στην νεολαία γιατί “είναι ανεύθυνη και δεν προσέχει”, χρησιμοποιώντας το κάλυμμα της “ατομικής ευθύνης”.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντάει με την τρομοκρατία και την καταστολή της αστυνομίας. Από την καταπάτηση του ασύλου και το κυνηγητό φοιτητών τον Νοέμβρη ‘19 στην ΑΣΟΕΕ, μέχρι την διάλυση την μεγάλης συγκέντρωσης για την δίκη της ΧΑ στις 7/10, αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει καθημερινό φαινόμενο την διάλυση των διαδηλώσεων. Ζήλεψε τόσο πολύ την χούντα μάλιστα που πέρασε νομοσχέδιο τον Ιούλη ‘20 που απαγορεύει ουσιαστικά τις διαδηλώσεις, χωρίς την έγκριση της αστυνομίας! Και παράλληλα οξύνει τις φιλοπόλεμες κόντρες στο Αιγαίο με το τούρκικο κεφάλαιο, για να μας σπρώξει στην σφαγή του πολέμου για τα κέρδη της ντόπιας ελίτ και των ΗΠΑ.

Από την άλλη τα πανεπιστήμια βρίσκονται ένα βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση τους, της επιβολής διδάκτρων και του αποκλεισμού των πιο φτωχών στρωμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας έχει περάσει και ετοιμάζει νέα νομοσχέδια που κόβουν την κρατική χρηματοδότηση, μειώνουν τους εισακτέους και γενικά διαλύουν πλήρως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Αυτή η επίθεση στοχεύει στα εξής:

1. Μεταφορά του κόστους σπουδών στους φοιτητές. Η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της για το πως θέλει να μηδενίσει τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία. Μετά από την έως και 80% μείωση της χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια την τελευταία 10ετία, η Κεραμέως πέρασε νόμο τον περασμένο Γενάρη, με τον οποίο η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα δίνεται εν μέρει βάσει “αντικειμενικών κριτηρίων”. Αυτά τα κριτήρια δεν είναι τίποτε άλλο από την μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις, με κέρδη και ζημιές μέχρι να μην παίρνουν καθόλου κρατική χρηματοδότηση. Έτσι, διαλύεται το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και αρχίζει η επιβολή διδάκτρων, με καταστροφικές συνέπειες για την μόρφωση και το βιοτικό επίπεδο όσων δεν έχουν να πληρώσουν. Τα δίδακτρα αρχίζουν από φέτος σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ και έρχεται η σειρά μας.

2. Μείωση των φοιτητών – Κλείσιμο τμημάτων. Εφόσον το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί “για τις ανάγκες της αγοράς”, όποιο τμήμα δεν θεωρείται χρήσιμο για την αγορά εργασίας, θα μειώνει δραστικά τους φοιτητές του και θα φτάνει στο σημείο να κλείνει. Άραγε ποιο τμήμα θα μείνει ως έχει, όταν η ανεργία αλλά και η χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας σπάει όλο και περισσότερα αρνητικά ρεκόρ; Η επιβολή του ν+2 χρόνων ως όριο φοίτησης, ο ορισμός της βάσης εισαγωγής από τις σχολές, αλλά και το άμεσο κλείσιμο τμημάτων θα σημάνει μια τεράστια μείωση τωου αριθμού των νέων, που θα έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γυρνώντας την κοινωνία δεκαετίες πίσω.

3. Παγίωση της τηλε-εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση βρήκε αφορμή με το κλείσιμο των σχολών λόγω πανδημίας, για να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια. Τα κόστη λειτουργίας των ιδρυμάτων μειώνονται ραγδαία, όταν όλα γίνονται εξ αποστάσεως (και μάλιστα χωρίς να παρέχονται τα στοιχειώδη για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές, όπως ίντερνετ, λάπτοπ κ.α.). Το βασικότερο πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία μέσω των εξ αποστάσεως μαθημάτων, μειώνει κατά πολύ την ποιότητα της γνώσης, αλλά και εκμηδενίζει την κοινωνικοποίηση των φοιτητών με άλλους συμφοιτητές τους στον χώρο στον οποίο σπουδάζουν. Όλη αυτή η υποβάθμιση για να κόψουν κι άλλα λεφτά για τις ανάγκες μας!

4. Διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Θέλουν να διαλύσουν τα ενιαία πτυχία που έχουμε σήμερα και να δημιουργήσουν φοιτητές πολλών ταχυτήτων και πολλών εισοδημάτων. Πλέον θα παίρνει ένα ολοκληρωμένο πτυχίο αυτός που έχει να το πληρώσει και αντίθετα αυτός που δεν έχει θα παίρνει έναν κατώτερο “τίτλο σπουδών”, υποβαθμίζοντας κατά πολύ (τα ήδη τσακισμένα) εργασιακά δικαιώματα αλλά και τους μισθούς των αποφοίτων. Το πανεπιστήμιο γίνεται ένα σούπερ μάρκετ γνώσεων και όποιος πληρώνει θα παίρνει καλύτερο “χαρτί”, καταστρέφοντας παράλληλα κάθε επίπεδο γνώσης όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Ήδη τέτοιοι τίτλοι σπουδών άρχισαν να δίνονται από τα ιδρύματα το περασμένο καλοκαίρι, με την ίδρυση θερινών τμημάτων (summer camps), με δίδακτρα.

5. Νέο θεσμικό πλαίσιο για σίτιση - στέγαση. Είναι προφανές ότι επιδιώκουν να καταργήσουν πλήρως όλα τα φοιτητικά δικαιώματα. Ιδιωτικοποίηση της σίτισης και των εστιών, νέο αυστηρό πλαίσιο για μετεγγραφές, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων: πολλά απ’ αυτά έχουν έρθει ή θα έρθουν πολύ σύντομα. Όμως, η φοιτητική μέριμνα όπως και η δημόσια δωρεάν παιδεία δεν είναι μια παροχή του κράτους προς τους φοιτητές, αλλά δικαίωμα των φοιτητών που κερδήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να την υπερασπιστούμε.

Οι ατομικές λύσεις είναι μια αυταπάτη. Η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, η κατάρρευση του συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, η καταπάτηση/κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, το μέλλον της ανεργίας, της μετανάστευσης, της φτώχειας και η απειλή του πολέμου είναι προβλήματα όλων μας, και μόνο συλλογικά μπορούμε να τα απαντήσουμε.

Εργαλείο μας για αυτό το σκοπό αποτελεί ο Φοιτητικός Σύλλογος (ΦΣ). Με την εγγραφή σου στη σχολή γίνεσαι αυτόματα μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου και μπορείς να συμμετάσχεις στις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ). Είναι γεγονός ότι οι Σύλλογοι σήμερα έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα και βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης. Κύρια είναι η ευθύνη των καθεστωτικών, μνημονιακών δυνάμεων ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-BLOCO, οι οποίες έχουν παρατήσει την λειτουργία των Φοιτητικών Συλλόγων και έχουν αφήσει τους φοιτητές ανυπεράσπιστους στην επίθεση που δέχονται, υποκαθιστώντας τους Συλλόγους με «εξ αποστάσεως» διαδικασίες. Από την άλλη, μεγάλη είναι η ευθύνη και των ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, οι οποίες ενισχύουν τον εκφυλισμό των συλλόγων και των διαδικασιών τους. Ασχολούνται με το ποιά δύναμη θα εμφανίσει στο πανό της περισσότερα ονόματα φοιτητικών συλλόγων σε μια πορεία, με αποφάσεις διαδικασιών που γίνονται μακριά από τους φοιτητές και όχι με το πως θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή των φοιτητών στους αγώνες και θα ενισχυθεί η αυτοοργάνωση των συλλόγων!

Όμως, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δεν παύουν να είναι πολύ σημαντικά εργαλεία πάλης για τους φοιτητές, παρά τον εκφυλισμό που βιώνουν σήμερα. Είναι ένα μέσο που συσπειρώνονται οι φοιτητές για να συζητήσουν και να αποφασίσουν ένα σχέδιο αγώνων για να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ο κάθε φοιτητής ζυμώνεται πολιτικά μέσα σ’ αυτές και λαμβάνει μέρος στη λήψη των αποφάσεων. Σίγουρα δεν μπορούμε να παρατήσουμε τον αγώνα για την ανασυγκρότησή τους.

 

Ποιοι είμαστε

 

Η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ) είναι μια αριστερή αντικαπιταλιστική φοιτητική παράταξη, στο χώρο της επαναστατικής αριστεράς. Είμαστε ανεξάρτητοι από επιχειρηματικά συμφέροντα, από τον κρατικό μηχανισμό και τα αστικά κόμματα. Συμμετέχουμε ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος.

Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό φοιτητικό κίνημα, με ζωντανούς συλλόγους και μορφές αυτοοργάνωσης, δυναμικές μορφές πάλης, κι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να πυροδοτήσει έναν ξεσηκωμό των εργαζομένων και μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες να ανατρέψουμε τα μνημόνια και την κυβέρνηση της ΝΔ, να οικοδομήσουμε ένα αντιπολεμικό - διεθνιστικό κίνημα και να μπλοκάρουμε την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων!

Η γενιά μας πρέπει να σπάσει την ηττοπάθεια και να ξαναπιάσει το νήμα των αγώνων. Με βάση αυτό το σχέδιο, σε καλούμε να παλέψουμε μαζί για το ζωντάνεμα των φοιτητικών συλλόγων, για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να ξεσηκωθούμε ενάντια σε κάθε εντολοδόχο της ΕΕ και των ΗΠΑ που συστηματικά υποβαθμίζουν και καταστρέφουν τις ζωές μας. Για την αξιοπρέπεια μας και ένα καλύτερο μέλλον, για να μπορέσουμε να ανασάνουμε!