Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ! | ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ!


Η φετινή χρονιά με το ξέσπασμα της πανδημίας, την οξυμένη οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης στην διαχείριση και των δύο, σημαδεύεται και από μία σημαντική όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Η ελληνική αστική τάξη, έχει υποστεί ένα σημαντικό ηθικό πλήγμα από όλη την περίοδο των μνημονίων , της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού και των σφοδρότατων επιθέσεών στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Αυτός είναι και λόγος για τον οποίο η κυβερνητική προπαγάνδα επιδίδεται σε μία προσπάθεια να αποκρύψει τις αιτίες και τα γεγονότα γύρω από την ελληνοτουρκική σύγκρουση αλλά και να δηλητηριάσει τα μυαλά νεολαίας και εργατικής τάξης με το χαρτί της «εθνικής ενότητας». Αδυνατώντας να ενσωματώσει την εργατική τάξη και νεολαία στην πολιτική και τα σχέδιά της, η κυβέρνηση βαπτίζει την Τουρκία «κοινό εχθρό», ώστε να επιτύχει για ένα διάστημα την κοινωνική ειρήνη και την συστράτευση στις πολεμοκάπηλες πολιτικές της.

Αιτίες του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού: Α) Σημαντική ανάπτυξη του τουρκικού καπιταλισμού τις τελευταίες δεκαετίες. Β) Αλλαγή του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων, που επιτρέπει στην Τουρκία να κάνει τις δικές της σε έναν βαθμό επιλογές συμμάχων. Γ) Ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΝΑ Μεσόγειο. Δ) Αντιδραστικές συμμαχίες της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή με Αίγυπτο , Ισραήλ και Κύπρο, χώρες που έχουν αντιπαραθέσεις με την Τουρκία. Ε) Χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και πρόσδεσή στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την ΕΕ ώστε να τον κρατάνε διασωληνωμένο δίνοντας σε αυτούς «γη και ύδωρ».

Γιατί ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός αφορά άμεσα την νεολαία : Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επωφεληθούμε από οποιαδήποτε έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Μία χούφτα ελλήνων ή Τούρκων καπιταλιστών και κύρια οι εξορυκτικές εταιρίες των ιμπεριαλιστών (η γαλλική Total έχει εξαγοράσει μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων) θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι. Ο κίνδυνος ενός «θερμού επεισοδίου» είναι  ορατός με κίνδυνο την ίδια την ζωή μας. Η οικολογική καταστροφή που προκύπτει από την καύση των υδρογονανθράκων διαμορφώνει ένα ζοφερό τοπίο στο οποίο καλούμαστε να ζήσουμε όλα τα επόμενα χρόνια. Τέλος τα τεράστια οικονομικά κόστη των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και ενός πιθανού πολέμου πέφτουν στις πλάτες μας. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απαγορεύει τις διαδηλώσεις, διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 534 ευρώ, διαλύει την δημόσια υγεία και παιδεία, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ξεπουλάει της παραγωγικές δομές της χώρας, παραγγέλνει πολεμικούς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων, που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (δικά μας χρήματα δηλαδή)! 20 δισεκατομμύρια(!) (το εξοπλιστικό που ανήγγειλε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης), θα παρθούν με τα πιο βάρβαρα αντεργατικά μέτρα.

Ο ρόλος της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος : Πρέπει να διατυπώσουμε καθαρά την θέση πως δεν πολεμάμε ούτε πληρώνουμε για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς τους. Κλείνουν τα πανεπιστήμια, διαλύουν την φοιτητική μέριμνα ( εστίες , λέσχες ) καταστρέφουν τα όνειρα μας για μια αξιοπρεπή  ζωή γιατί απλά τους κοστίζει. Επιβάλλουν υποχρεωτική στράτευση στα δεκαοχτώ ώστε να πειθαρχήσουμε και να μας ποτίσουν το εθνικιστικό δηλητήριο. Η μόνη λύση είναι το να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες, να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, να δοθούν χρήματα για τα πανεπιστήμια και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ρίξουμε τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Για να επιβάλλουμε τα παραπάνω χρειάζεται να ενισχύσουμε τους συλλόγους μας, και με καταλήψεις διαρκείας , διαδηλώσεις, αυτοοργάνωση και μαχητικές μορφές πάλης να οικοδομήσουμε ένα στιβαρό και αποφασισμένο φοιτητικό κίνημα με αντιπολεμικό πρόταγμα που θα δώσει ελπίδα στους εργαζόμενους και μαζί τους θα βάλει φρένο στις πολεμοκάπηλες πολιτικές της κυβέρνησης.

  • Έξω οι  Ιμπεριαλιστές και οι Βάσεις. Όχι στους ανταγωνισμούς για ΑΟΖ & εξορύξεις, στους τυχοδιωκτισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.
  • Ενάντια σε πόλεμο και αστικές τάξεις: Διεθνισμός Εργατών και Λαών.
  • Ριζική αύξηση κοινωνικών δαπανών. Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους, με μαζικές προσλήψεις, τεστ, μέτρα προστασίας με ευθύνη κράτους και εργοδοτών.
  • Διαγραφή του χρέους – Έξω από Ευρώ και ΕΕ.
  • Στον δρόμο να ανατρέψουμε την απαγόρευση των διαδηλώσεων & την κρατική τρομοκρατία.