Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ανταπόκριση από Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Νηπιαγωγών, Φιλοσοφίας και Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

    Την Τρίτη 2/10, πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλογών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (Π.Τ.Ν.), στης Φιλοσοφίας και στο Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παίρνοντας αποφάσεις για αγώνα απέναντι στο νόμο Κεραμέως και τις επιπτώσεις στις σχολές και την μέριμνα.
    Και στις δύο συνελεύσεις Π.Τ.Ν και Φιλοσοφίας υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της ΣΣΠ, που καλούσε στα εξής: α) Διοργάνωση παμφοιτητικής πορείας στην Περιφέρεια την Πέμπτη 4/10 στις 18:00 ενάντια στον ν. Κεραμέως, β) κινητοποιήσεις στους προέδρους των τμημάτων για τα ζητήματα της εκάστοτε σχολής, γ) αλληλεγγύη και στήριξη των δράσεων του συλλόγου εστιακών φοιτητών ενάντια στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας. Συζητήθηκε η αναγκαιότητα ενός αγώνα διαρκείας και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, με πιο μαχητικά μέσα πάλης.
Οι αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις δεν μπορούν να ανατραπούν, χωρίς ένα πανελλαδικό αγώνα διαρκείας - εξέγερση της νεολαίας και των εργαζομένων που θα συγκρουστεί μέχρι τέλους με την κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές. Αντίστοιχα στον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το Πλαίσιο του Ενωτικού (συμμετέχουμε ως ΣΣΠ). Και στις 3 Γενικές Συνελεύσεις προωθήθηκε έντονα το στοιχείο της αυτοοργάνωσης. Μετά την λήξη τους συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για την υλοποίηση-προπαγάνδιση των αποφάσεων των Συνελεύσεων.
    Όλες οι άλλες δυνάμεις δεν εμφανίστηκαν σε καμία από τις δύο σχολές (ΠΤΝ και Φιλοσοφία). Ειδικά όσον αφορά την ΠΚΣ/ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την πραγματοποίηση Δ.Σ., με σκοπό τον ορισμό Γενικής Συνέλευσης, έδειξαν πλήρη αδιαφορία. Συνεχίζουν να εμμένουν σε διασπαστικές κινητοποιήσεις, ορισμένες από τα πάνω, χωρίς να ενδιαφέροντα για την επαναλειτουργία των συλλόγων που έχουν αδρανήσει τα 2 τελευταία χρόνια. Από δίπλα και τα ΕΑΑΚ Ιωαννίνων, που δεν κάνουν το παραμικρό για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος. Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα ακολουθούν πιστά, είτε την ΚΝΕ, είτε τον Αυτόνομο-Αναρχικό χώρο, χωρίς να προτείνουν έναν σχέδιο αγώνων.
    Οι συντελεύεις των Φ.Σ., δεν πραγματοποιήθηκαν τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής και της επίμονης δράσης της ΣΣΠ (μοιράσματα, συζητήσεις που στόχευαν στο προχώρημα της πολιτικοποίησης των φοιτητών, δημιουργία επιτροπών κ.ά.). Η ΣΣΠ παλεύει με όλες τις δυνάμεις της για την ενεργοποίηση των συλλογών και την ανάπτυξη των δομών αυτοοργάνωσης των φοιτητών. Για την ανάπτυξη ενός ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας - εξέγερση απέναντι στην λαομίσητη και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ και όλων των νεοφιλελεύθερων κανίβαλων, εντός και εκτός των πανεπιστημίων . Καλούμε κάθε φοιτητή /φοιτήτρια να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί στα σχήματα της ΣΣΠ, για να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης!

Ακολουθούν τα πλαίσια των συνελεύσεων των ΦΣ Νηπιαγωγών και Φιλοσοφίας Ιωαννίνων:

 

Οι εργαζόμενοι στην e-food & οι εκπαιδευτικοί μας δείχνουν τον δρόμο

ΚΑΤΩ ο ν.Κεραμέως – Άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τις σχολές

Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, η εξαθλίωση, η ανεργία, η φτώχεια και η κατάργηση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν γίνει πλέον κανονικότητα, όπως και η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την υγειονομική και οικονομική κρίση εξαιτίας της ταξικής, ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Τα Μνημόνια Διαρκείας, για χάρη της αποπληρωμής του χρέους, της ενίσχυση των τραπεζών, πλουσίων και ελίτ, έχουν υποβαθμίσει ραγδαία το βιοτικό επίπεδο, την ίδια μας την ζωή. Επιπλέον, έχουν «φέρει» την οικονομία σε τρομακτική παραγωγική υποβάθμιση και σε χρεωκοπία διαρκείας.

Ταυτόχρονα, μαζί με την πρωτοφανή διεθνή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, έρχονται όλο και πιο κοντά οι κίνδυνοι ενός πολέμου στην περιοχή μας, λόγω της επιθετικής, εθνικιστικής πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ στον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας. Με θηριώδεις εξοπλισμούς, τυχοδιωκτικές συμμαχίες και συμφωνίες (με τους ιμπεριαλισμούς των ΗΠΑ - Γαλλίας), βάζουν τον ελληνικό λαό στο επίκεντρο τεράστιων ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Κάνουν τη χώρα μια απέραντη βάση, ετοιμάζονται να στείλουν στρατεύματα στο εξωτερικό (Αφρική κ.ά.).

Στη διάρκεια της πανδημίας, έγινε οφθαλμοφανής η διάλυση του ΕΣΥ, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.). Η κυβέρνηση προωθεί δολοφονικά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ («νέο ΕΣΥ») σε καιρό πανδημίας! Με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους 15.500, τα νοσοκομεία υπερπλήρη και το εμβολιαστικό πρόγραμμα να έχει καταλήξει σε φιάσκο, ο Μητσοτάκης και ο λοιπόν συρφετός των ά(χ)ριστων σφυρίζουν ανέμελα.

Μετατρέπουν την πανδημία σε ευκαιρία για να περάσουν μια σειρά αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών νόμων (ν.Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ν.Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο, την απεργία και το συνδικαλισμό κ.λπ.). Επιβάλουν ένα αστυνομικό κράτος, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, μαζικές συλλήψεις, βασανισμούς και δολοφονικές επιθέσεις σε διαδηλωτές (Πολυτεχνείο και 6 Δεκέμβρη 2020 κ.ά.), όπως στις πρόσφατες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών. Όλα για να πληρώσουμε οι εργαζόμενοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα τα σπασμένα της κρίσης.

ΟΧΙ σε Σχολές – Επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια – Φυλακές

ΑΡΚΕΤΑ με τους εμπαιγμούς Κυβέρνησης – Πρυτάνεων

Μετά από 1,5 χρόνο τηλεκπαίδευσης, αντί να σχεδιάσουν ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολών, τις ανοίγουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας! Μόνη τους έγνοια: πως θα εφαρμόσουν το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, με πρόσχημα την υγειονομική προστασία, πως θα πετάξουν 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ, πως θα φέρουν τα security και την ΟΠΠΙ μέσα στις σχολές. Πως θα κηρύξουν παράνομες τις απεργίες των εκπαιδευτικών.

Οι σχολές άνοιξαν με ένα σωρό προβλήματα. Συγκεκριμένα στο τμήμα μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε:

  • Την έλλειψη ουσιαστικών υγειονομικών μέτρων.
  • Την υποστελέχωση του καθηγητικού προσωπικού. Το μέτρο του σπασίματος των τμημάτων λόγω πανδημίας, έχει οξύνει το πρόβλημα, με καθηγητές να χρειάζεται να κάνουν μάθημα σε δύο και σε τρία διαφορετικά τμήματα.
  • Όρια δήλωσης μαθημάτων. Παρ’ όλο που ο όγκος των μαθημάτων είναι αρκετά μεγάλος, κάθε εξάμηνο οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να επιλέξουν το πολύ 8 μαθήματα. Παράλληλα ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από μαθήματα τα οποία έχουν μικρό όριο φοιτητών που το παρακολουθούν, δημιουργώντας πρόβλημα στους φοιτητές.
  • Αγορά προϊόντων σε ορισμένα μαθήματα.
  • Περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας
  • Πρακτικές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μια σειρά από συμφοιτητές/-τριες μας δεν κατάφεραν να ασκήσουν την πρακτική τους. Από την άλλη, και σε περιόδους μη πανδημίας, οι φοιτητές υποχρεούνται να πληρώνουν τα έξοδα μετακίνησης για την πρακτική τους.
  • Μειωμένη θέρμανση και έλλειψη υποδομών.

Όλα αυτά τα προβλήματα έρχονται σαν αποτέλεσμα ενός διαρκούς και ολοένα αυξανόμενου τσακίσματος της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν στην απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ. Στρατηγική επιλογή τους είναι η βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στην χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού. Για τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους, μια οικονομία τόσο βαθιά χρεοκοπημένη, δεν μπορεί να έχει δημόσια–δωρεάν παιδεία και τόσους εισακτέους, αφού μένουν άνεργοι ή μεταναστεύουν. Θέλουν: α) μετατροπή της εκπαίδευσης σε «αγορά υπηρεσιών»: κάθε νέος να αγοράζει ό,τι αντέχει η τσέπη της οικογένειάς του. β) Μείωση χρόνου και ποιότητας σπουδών, με εξώθηση στην «επαγγελματική εκπαίδευση». Ήδη 40.000 μαθητές είναι τα πρώτα θύματα του ταξικού αποκλεισμού, πεταγμένοι στη σύγχρονη αμορφωσιά, για να δουλέψουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Κυνικά μας λένε «δεν είμαστε όλοι ίσοι»– αυτοί που τα παιδιά τους σπουδάζουν στα πανάκριβα ιδιωτικά πανεπιστήμια-ελίτ!

Αυτός είναι ο ν. Κεραμέως: ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, Διαγραφές, Αξιολογήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «σύνδεσή» της με την κρατική χρηματοδότηση, κλεισίματα τμημάτων σχολείων/σχολών και στο βάθος… δίδακτρα! Για να τα πετύχουν, μετατρέπουν τις σχολές σε φυλακές, με πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, πειθαρχικά και φυσικά με τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τους αγώνες απαγορευμένα. Και δίπλα στη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι είναι υπέρ μιας «συναινετικής αυτό-αξιολόγησης» - γι’ αυτό και έκανε απεργοσπαστικό πραξικόπημα για να σπάσει την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών!


ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με Καταλήψεις και Διαδηλώσεις για την ανατροπή των ν. Κεραμέως

Να διώξουμε την επικίνδυνη και εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πρέπει και εμείς να απαντήσουμε στις επιθέσεις τους. Ενωτικά, μαζικά, με συλλογικούς-ανυποχώρητους αγώνες, μακριά από ατομικές λογικές και αυταπάτες. Να πιάσουμε το νήμα από τους περσινούς αγώνες ενάντια σε καταστολή και ν. Κεραμέως. Αλλά και των πρόσφατων μαζικών, μαχητικών αγώνων των διανομέων της e-food και των Εκπαιδευτικών, που έχουν «τσαλακώσει» κυβέρνηση και εργοδότες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, σηκώνεται ξανά ένα κύμα αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στη φτώχεια και την καταστολή (ΗΠΑ, Λ. Αμερική κ.ά.).

Να κατευθύνουμε την ενεργητικότητα και αγωνιστική μας διάθεση στην επανενεργοποίηση και ανασυγκρότηση του συλλόγου μας: α) Με τακτικές γενικές συνελεύσεις όπου να γίνεται δημοκρατική συζήτηση. Με δημιουργία συντονιστικών επιτροπών. Ώστε να συμμετέχουμε οι ίδιοι στον σχεδιασμό του αγώνα. β) Με αποφάσεις για αγωνιστική δράση. γ) Με μαζική, ενεργή συμμετοχή όλων μας. Με το χτίσιμο μιας ενότητας πραγματικής, μέσα στον αγώνα. Ενάντια σε ανταγωνισμούς μηχανισμών με διασπαστικές-χωριστές κινητοποιήσεις. Ενάντια σε λογικές «αυτόκλητων εκπροσώπων» ή εκλογικίστικης «εκμετάλλευσης» των κινητοποιήσεων (όπως π.χ. θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πλασάρεται ως «εναλλακτική» στη ΝΔ).

Να μετατρέψουμε την οργή μας απέναντι στην κυβέρνηση σε αγώνα διαρκείας, οικοδόμηση ενός μαχητικού φοιτητικού κινήματος, με όπλα μας τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις, και την αυτοοργάνωση μας. Σε συντονισμό με μαθητές και εκπαιδευτικούς για να τσακίσουμε από κοινού το καθεστώς των αξιολογήσεων και να υπερασπιστούμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Σε συντονισμό με εργαζόμενους και φτωχούς, ώστε όλοι μαζί, ενωτικά να ανοίξουμε τον δρόμο για μια εξέγερση. Για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το καθεστώς Αποικίας Χρέους που οικοδομούν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις από κοινού στη χώρα μας.


Απαιτούμε:
● Άμεση λήψη μέτρων προστασίας για τις σχολές μας: δημόσια – δωρεάν τεστ για όλους, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση των κτιριακών υποδομών και των συγκοινωνιών κ.α.
● Όχι στους ελέγχους εισόδων – Έξω security & ΟΠΠΙ από τις σχολές μας.
● Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της Κεραμέως
● Λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες.
● Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης – Κατάργηση ΕΒΕ, Τράπεζας Θεμάτων & Διαγραφών -Καμία Αξιολόγηση ποτέ και πουθενά - Όχι στην τηλε-εκπαίδευση.
● Πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα - Αυξήσεις στους μισθούς - Κάτω ο ν. Χατζηδάκη.

Προχωράμε σε:
● Δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής για την οργάνωση των αποφάσεων της συνέλευσης.
● Κινητοποίηση στον πρόεδρο του τμήματος Πέμπτη, 4/11, 10:30.
● Αλληλεγγύη στον Αγώνα του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
● Κινητοποίηση στην πρυτανεία την Παρασκευή 5/11 στις 10:00 για τα ζητήματα της μέριμνας.
● Εκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 04/11 και ώρα 18:00 από την Περιφέρεια

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Φ.Σ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΙΩΑΝΙΝΝΩΝ

Οι εργαζόμενοι στην e-food & οι εκπαιδευτικοί μας δείχνουν τον δρόμο

ΚΑΤΩ ο ν.Κεραμέως – Άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τις σχολές

Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, η εξαθλίωση, η ανεργία, η φτώχεια και η κατάργηση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν γίνει πλέον κανονικότητα, όπως και η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την υγειονομική και οικονομική κρίση εξαιτίας της ταξικής, ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Τα Μνημόνια Διαρκείας, για χάρη της αποπληρωμής του χρέους, της ενίσχυση των τραπεζών, πλουσίων και ελίτ, έχουν υποβαθμίσει ραγδαία το βιοτικό επίπεδο, την ίδια μας την ζωή. Επιπλέον, έχουν «φέρει» την οικονομία σε τρομακτική παραγωγική υποβάθμιση και σε χρεωκοπία διαρκείας.

Ταυτόχρονα, μαζί με την πρωτοφανή διεθνή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, έρχονται όλο και πιο κοντά οι κίνδυνοι ενός πολέμου στην περιοχή μας, λόγω της επιθετικής, εθνικιστικής πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ στον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας. Με θηριώδεις εξοπλισμούς, τυχοδιωκτικές συμμαχίες και συμφωνίες (με τους ιμπεριαλισμούς ΗΠΑ - Γαλλίας), βάζουν τον ελληνικό λαό στο επίκεντρο τεράστιων ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Κάνουν τη χώρα μια απέραντη βάση, ετοιμάζονται να στείλουν στρατεύματα στο εξωτερικό (Αφρική κ.ά.).

Στη διάρκεια της πανδημίας, έγινε οφθαλμοφανής η διάλυση του ΕΣΥ, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.). Η κυβέρνηση προωθεί δολοφονικά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ («νέο ΕΣΥ») σε καιρό πανδημίας! Με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους 15.500, τα νοσοκομεία υπερπλήρη και το εμβολιαστικό πρόγραμμα να έχει καταλήξει σε φιάσκο, ο Μητσοτάκης και ο λοιπόν συρφετός των ά(χ)ριστων σφυρίζουν ανέμελα.

Μετατρέπουν την πανδημία σε ευκαιρία για να περάσουν μια σειρά αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών νόμων (ν.Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ν.Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο, την απεργία και το συνδικαλισμό κ.λπ.). Επιβάλουν ένα αστυνομικό κράτος, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, μαζικές συλλήψεις, βασανισμούς και δολοφονικές επιθέσεις σε διαδηλωτές (Πολυτεχνείο και 6 Δεκέμβρη 2020 κ.ά.), όπως στις πρόσφατες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών. Όλα για να πληρώσουμε οι εργαζόμενοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα τα σπασμένα της κρίσης.

ΟΧΙ σε Σχολές – Επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια – Φυλακές

ΑΡΚΕΤΑ με τους εμπαιγμούς Κυβέρνησης – Πρυτάνεων

Μετά από 1,5 χρόνο τηλεκπαίδευσης, αντί να σχεδιάσουν ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολών, τις ανοίγουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας! Μόνη τους έγνοια: πως θα εφαρμόσουν το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, με πρόσχημα την υγειονομική προστασία, πως θα πετάξουν 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ, πως θα φέρουν τα security και την ΟΠΠΙ μέσα στις σχολές. Πως θα κηρύξουν παράνομες τις απεργίες των εκπαιδευτικών.

Οι έλεγχοι πιστοποιητικών και ταυτοτήτων/πάσο στις εισόδους των σχολών ή αμφιθεάτρων, αποκλείουν όσους συμφοιτητές μας δεν έχουν 20 ευρώ/εβδομάδα για τεστ σε ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, σε αμφιθέατρα, αίθουσες και λεωφορεία επικρατεί αδιαχώρητο, εκατοντάδες στοιβαζόμαστε σε κλειστούς χώρους, χωρίς αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας και χωρίς δωρεάν τεστ για όλους. Η εξέλιξη μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε (ξανα)κλείσιμο των σχολών και επαναφορά της τηλεκπαίδευσης.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν στην απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στην κατεύθυνσή της στην ενίσχυση των ιδιωτών της παιδείας. Στρατηγική επιλογή τους είναι η βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στην χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού. Για τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους, μια οικονομία τόσο βαθιά χρεοκοπημένη, δεν μπορεί να έχει δημόσια–δωρεάν παιδεία και τόσους εισακτέους, αφού μένουν άνεργοι ή υποαπασχολούνται ή μεταναστεύουν. Θέλουν: α) Μετατροπή της εκπαίδευσης σε «αγορά υπηρεσιών»: κάθε νέος να αγοράζει ό,τι αντέχει η τσέπη της οικογένειάς του. β) Μείωση χρόνου και ποιότητας σπουδών, με εξώθηση στην «επαγγελματική εκπαίδευση». Πλατιά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον ταξικό αποκλεισμό, το πέταγμα στη σύγχρονη αμορφωσιά, για να δουλέψουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Κυνικά μας λένε «δεν είμαστε όλοι ίσοι»– αυτοί που τα παιδιά τους σπουδάζουν στα πανάκριβα ιδιωτικά πανεπιστήμια-ελίτ!

Αυτοί είναι οι ν. Κεραμέως: ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, Διαγραφές, Αξιολογήσεις (σχολείων, σχολών, εκπαιδευτικών) με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «σύνδεσή» της με την κρατική χρηματοδότηση, κλεισίματα τμημάτων σχολείων και σχολών και στο βάθος… δίδακτρα! Για να τα πετύχουν, μετατρέπουν τις σχολές σε φυλακές, με πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, πειθαρχικά και φυσικά με τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τους αγώνες απαγορευμένα.

Το τμήμα Φιλοσοφίας δεν αποτελεί καμία εξαίρεση. Από την ίδρυση της σχολής το 2019, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα. Τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτονται με συμβασιούχους καθηγητές που κάθε χρόνο προσλαμβάνονται και απολύονται! Η χαμηλή βάση της σχολής σε συνδυασμό με την μη απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας καθιστούν τη βιωσιμότητα της σχολής ασταθή. Οι εξαγγελίες για συγχωνεύσεις-κλεισίματα των τμημάτων της Φιλοσοφικής κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, οι οποίες σε συνδυασμό με τις διατάξεις των νόμων Κεραμέως μας βάζουν στο μάτι του κυκλώνα. Παράλληλα, οι δηλώσεις μαθημάτων δεν έχουν καν ξεκινήσει και οι φοιτητές καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγοράσουμε βιβλία ως επιπρόσθετη βιβλιογραφία για εργασίες μαθημάτων. Ουσιαστικά μιλάμε για δίδακτρα!

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με Καταλήψεις και Διαδηλώσεις για την ανατροπή των ν. Κεραμέως

Να διώξουμε την επικίνδυνη και εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πρέπει και εμείς να απαντήσουμε στις επιθέσεις τους. Ενωτικά, μαζικά, με συλλογικούς-ανυποχώρητους αγώνες, μακριά από ατομικές λογικές και αυταπάτες. Να πιάσουμε το νήμα από τους περσινούς αγώνες ενάντια σε καταστολή και ν. Κεραμέως. Αλλά και των πρόσφατων μαζικών, μαχητικών αγώνων των διανομέων της e-food και των Εκπαιδευτικών, που έχουν «τσαλακώσει» κυβέρνηση και εργοδότες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, σηκώνεται ξανά ένα κύμα αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στη φτώχεια και την καταστολή (ΗΠΑ, Λ. Αμερική κ.ά.).

Να κατευθύνουμε την ενεργητικότητα και αγωνιστική μας διάθεση στην επανενεργοποίηση και ανασυγκρότηση του συλλόγου μας: α)Με τακτικές γενικές συνελεύσεις όπου να γίνεται δημοκρατική συζήτηση. Με δημιουργία συντονιστικών επιτροπών. Ώστε να συμμετέχουμε οι ίδιοι στον σχεδιασμό του αγώνα. β)Με αποφάσεις για αγωνιστική δράση. γ) Με μαζική, ενεργή συμμετοχή όλων μας. Με το χτίσιμο μιας ενότητας πραγματικής, μέσα στον αγώνα. Ενάντια σε ανταγωνισμούς μηχανισμών με διασπαστικές-χωριστές κινητοποιήσεις. Ενάντια σε λογικές «αυτόκλητων εκπροσώπων» ή εκλογικίστικης «εκμετάλλευσης» των κινητοποιήσεων.

Να μετατρέψουμε την οργή μας απέναντι στην κυβέρνηση σε αγώνα διαρκείας, οικοδόμηση ενός μαχητικού φοιτητικού κινήματος, με όπλα μας τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις, τα μαχητικά μέσα πάλης και την αυτοοργάνωση. Σε συντονισμό με μαθητές και εκπαιδευτικούς για να τσακίσουμε από κοινού το καθεστώς των αξιολογήσεων και να υπερασπιστούμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Σε συντονισμό με εργαζόμενους και φτωχούς, ώστε όλοι μαζί, ενωτικά να ανοίξουμε τον δρόμο για μια εξέγερση. Για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το καθεστώς Αποικίας Χρέους που οικοδομούν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις από κοινού στη χώρα μας.


Απαιτούμε:
● Άμεση λήψη μέτρων προστασίας για τις σχολές μας: δημόσια – δωρεάν τεστ για όλους, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση των κτιριακών υποδομών και των συγκοινωνιών.
● Όχι στους ελέγχους εισόδων – Έξω security & ΟΠΠΙ από τις σχολές μας.
● Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της Κεραμέως.
● Λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες – Όχι για τράπεζες, καταστολή, εξοπλισμούς.
● Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης – Κατάργηση ΕΒΕ, Τράπεζας Θεμάτων & Διαγραφών -Καμία Αξιολόγηση ποτέ και πουθενά - Όχι στην τηλεκπαίδευση.

Προχωράμε σε:
● Δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής για την οργάνωση των αποφάσεων της συνέλευσης.
● Αλληλεγγύη στον Αγώνα του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
● Κινητοποίηση στην πρυτανεία την Παρασκευή 5/11 στις 10:00 για τα ζητήματα της μέριμνας.
● Εκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 04/11 και ώρα 18:00 από την Περιφέρεια