Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

Σύνοδος κορυφής για το κλίμα (COP26): Καταστροφική υποκρισία κυβερνήσεων-κεφαλαίου

Συγκέντρωση: Σάββατο 6/11, 14:00, Σύνταγμα

    Στις 31 Οκτωβρίου, στην Γλασκόβη, πραγματοποιείται η 26η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP26), με θέμα πως η θερμοκρασία του πλανήτη δεν θα αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου για την αποφυγή ακόμα σοβαρότερων καταστροφών απ’ αυτές που ήδη ξεσπάνε. Δεν πρόκειται να υπογραφεί μια νέα συμφωνία για μέτρα κατά της κλιματικής καταστροφής και ούτε είναι αυτός ο στόχος. Όλες οι προηγούμενες «προσπάθειες» του ΟΗΕ (πρώτη συνάντηση του Ρίο 1992, Συμφωνία Παρισιού 2015 κ.ά.) απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν λύσεις και καταπατήθηκαν παγκοσμίως από το κεφάλαιο και τις αστικές κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ κανείς να πληρώσει ή να τιμωρηθεί. Η COP26 αποτελεί περισσότερο μια προσπάθεια να πειστούν οι λαοί πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, φλυαρώντας για ανέξοδες δεσμεύσεις, που επίσης δεν πρόκειται να τηρηθούν.
    Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, όπου οι πλουσιότερες χώρες είχαν δεσμευτεί να δίνουν ετησίως 100 δισ. δολάρια από το 2009 έως το 2020, ώστε οι πιο φτωχές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποκτήσουν πιο ανθεκτικά συστήματα απέναντι στις κλιματικές καταστροφές (καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τα χρήματα υποτίθεται θα επενδύονταν για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό δεν θα γινόταν ακόμη και αν τα χρήματα είχαν δοθεί. Η Κομισιόν αναφέρει πως «έχει ήδη ξεκινήσει η παγκόσμια διαδικασία εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων», ένα απύθμενο ψέμα. Από το 2009 ως το 2019, το ποσοστό των ορυκτών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα είχε παραμείνει σταθερά πάνω από 80%. Ούτε η αρχή της «εγκατάλειψης», ενώ οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αυξάνονται ακάθεκτα.
    Για να παραμείνουμε κάτω από το +1,5°C, όπως υποτίθεται στοχεύει η COP26, απαιτείται μείωση των καθαρών παγκόσμιων εκπομπών CO2 κατά 59% έως το 2030 (65% για τις ανεπτυγμένες χώρες) και εκμηδενισμός τους έως το 2050. Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ και ΕΕ, ωστόσο, αναφέρονται σε μείωση 50% και 55% αντίστοιχα. Ακόμη λοιπόν κι αν τις τηρήσουν, πράγμα εντελώς αμφίβολο, η απόκλιση δεν μπορεί να καλυφθεί αργότερα, καθώς αυτό το επιπλέον CO2 θα έχει συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα.
    Αφού για δεκαετίες προσπάθησαν να αποκρύψουν το πρόβλημα, τώρα η λύση που προβάλλουν οι καπιταλιστές και οι εκπρόσωποί τους είναι ο «πράσινος καπιταλισμός». Πρόκειται για τεράστια προπαγάνδα και ψέμα. Αυτοί που νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους και όχι για τις δικές μας ζωές δεν πρόκειται ποτέ να πετάξουν στα σκουπίδια τις επενδύσεις και τους εξοπλισμούς τους για χάρη του πλανήτη. Ο καπιταλισμός λειτουργεί με βάση όχι τις ανθρώπινες ανάγκες και τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά το κέρδος των καπιταλιστών και μάλιστα των πιο ισχυρών, που ανάμεσά τους βρίσκονται οι πετρελαϊκές πολυεθνικές και οι ενεργειακές εταιρείες. Κανείς απ’ αυτούς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αλλαγή του ενεργειακού συστήματος και του παραγωγικού μοντέλου, επειδή δεν τους συμφέρει. Ενώ στην ΕΕ ένα πανίσχυρο λόμπι ενεργειακών εταιριών και βιομηχανιών απαιτεί να μην αλλάξει τίποτα στην ενεργειακή πολιτική, με την οποία έχει θησαυρίσει.
    Θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες μας τα βάρη. Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα κέρδη τους δεν τους νοιάζει αν θα επιβιώσουμε ή όχι. Δεν μπορούμε να τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν τη καταστροφή ανενόχλητοι. Οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν αυτή τη κατάσταση και να σώσουν το περιβάλλον από τη καταστροφή είμαστε εμείς. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι, που βιώνουμε τη σαπίλα του συστήματος στην καθημερινότητα μας, και έχουμε συμφέρον για τη διατήρηση του πλανήτη και για τις επόμενες γενιές.
    Η COP26 είναι ήδη καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως οι προηγούμενες σύνοδοι. Η μεγαλύτερη επιτυχία της θα είναι οι κινητοποιήσεις και αγώνες έξω απ’ αυτή, που γίνονται σε όλο τον κόσμο – και που πρέπει να ενισχυθούν και να ριζοσπαστικοποιηθούν. Ο πλανήτης και οι ζωές μας κινδυνεύουν από την περιβαλλοντική καταστροφή. Καμία σύνοδος, κανένα πρόστιμο ή ψευτο-μέτρο του ΟΗΕ δεν μπορεί να σταματήσει τους εγκληματίες που διαλύουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική, όπου η οικονομία και η παραγωγή θα λειτουργούν με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες, άρα και με σεβασμό προς το περιβάλλον και όχι με βάση το ατομικό κέρδος, όπως το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

  • Να απαγορευτούν τα ορυκτά καύσιμα
  • Να παρθούν άμεσα δρακόντεια μέτρα ενάντια στους καπιταλιστές που καταστρέφουν το περιβάλλον
  • Εθνικοποίηση του τομέα της ενέργειας
  • Δημοκρατικός σχεδιασμός των επενδύσεων και της έρευνας