Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΘΗΝΑ: Ανταπόκριση από την κινητοποίηση στις πύλες του Πολυτεχνείου – 10/6/22

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Την Παρασκευή 10/6, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στις πύλες του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης για είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές. Παρά την εξεταστική περίοδο, υπήρχε μια σημαντική συμμετοχή των φοιτητών για να υπερασπιστούν το άσυλο και να μπλοκάρουν μια ενδεχόμενη εισβολή της αστυνομίας. Μερικές ώρες μετά, και ενώ είχε φανεί πλέον ότι η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να επιχειρήσει κάτι τέτοιο, ξεκίνησαν πορείες από τις πύλες εντός των 2 ιδρυμάτων, οι οποίες και ενοποιήθηκαν για να  καταλήξουν στο Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη». Γύρω στους 400 φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και το νέο νόμο-πλαίσιο, δίνοντας μια ξεκάθαρη απάντηση στα σχέδια του υπουργείου και της κυβέρνησης. Στην πορεία συμμετείχαν πέρα από ανένταχτους, αγωνιστές φοιτητές τα ΕΑΑΚ, η ΣΣΠ και αναρχικά-αυτόνομα σχήματα.

Οι κινητοποιήσεις τροφοδοτήθηκαν από τη διάθεση των φοιτητών να αντιδράσουν στην κλιμακούμενη επίθεση στην εκπαίδευση, αν και ακόμα η συμμετοχή δεν έφτασε στα απαραίτητα επίπεδα. Πέρα από αντικειμενικές δυσκολίες, τεράστια ευθύνη γι’ αυτό έχει η ΚΝΕ με τη διασπαστική πολιτική της. Αλλά και η γραμμή που ηγεμονεύει στα ΕΑΑΚ. Το μόνο «σχέδιο αγώνα» που είχαν και οι δύο τις τελευταίες μέρες ήταν πως θα λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, ακόμη και με τραμπουκισμούς και φυσική βία, σε έναν «κύκλο» εκφυλιστικής αντιπαράθεσης που πυροδότησε η ΚΝΕ. Την Παρασκευή γίναμε ξανά μάρτυρες της φοβικής, διασπαστικής, αποπροσανατολιστικής πολιτικής της τελευταίας: αποφάσισε να μην συμμετέχει στην πορεία προς το Υπουργείο, αλλά να μείνει μόνη της εντός του ΕΜΠ – πέρα από γελοιότητες πιο πριν, να κουνάει «στημένα» μεγάλες σημαίες για να τραβηχτούν πλάνα από τις τηλεοπτικές κάμερες. Αλλά στην πορεία δεν συμμετείχαν και «συνιστώσες» των ΕΑΑΚ (οι οποίες κατά τα άλλα κορδώνονται ότι «κυριαρχούν» σε 1-2 συλλόγους): έστειλαν μόνο «ολιγομελή αντιπροσωπεία»!

Ως ΣΣΠ, όλες αυτές τι μέρες ήμασταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και της προσπάθειας να τον προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και ενεργητικά. Παλέψαμε να γίνουν συνελεύσεις, να πάρουν μαζικά, μαχητικά χαρακτηριστικά με καταλήψεις, διαδηλώσεις και συντονιστικά, με τοπικές πορείες στις γειτονιές γύρω από τους χώρους των ιδρυμάτων. Που όχι μόνο θα έμπαιναν σφήνα στα σχέδια της κυβέρνησης αλλά και θα άφηναν μια θετική παρακαταθήκη για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Είχαμε ως ΣΣΠ καθημερινή παρουσία στους συλλόγους για να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους φοιτητές, να προετοιμάσουμε έναν αγώνα διαρκείας. Κόντρα σε λογικές «συμβολικών κινήσεων», διαίρεσης του κινήματος και εκφυλιστικών φαινομένων, που μόνο διευκολύνουν την κυβέρνηση. Συνεχίζουμε τον αγώνα! Με το βλέμμα όχι μόνο στο μέτωπο της ΟΠΠΙ και του Νόμου Πλαίσιο (μια προσπάθεια συντριπτικής επίθεσης στην εκπαίδευση και τη νεολαία), αλλά και της πάλης ενάντια στην ακρίβεια, την φτώχεια, τον πόλεμο. Όπως αυτή την Παρασκευή, να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων, να γίνουμε μια σπίθα που θα διώξει μια και καλή την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις άθλιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της.