Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. Χημικού Ιωαννίνων στις 31/5

ΣΤΗΝΟΥΝ ΧΟΥΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ:

  • ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ & ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ, ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ & ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Την Πέμπτη 26 Μαΐου, για ακόμα μία φορά τα ΜΑΤ του Θεοδωρικάκου, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του «Πρύτανη των ΜΑΤ», Παπαϊωάννου, εξαπέλυσαν λυσσασμένη επίθεση σε φοιτητές, πυροβολώντας ακόμη και έναν φοιτητή στο πρόσωπο με όπλο κρότου λάμψης. Όλο αυτό επειδή φοιτητές συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική παρουσία μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο του ΑΠΘ.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, όχι μόνο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά επιχειρείται από την κυβέρνηση ΝΔ να γίνει «κανονικότητα» στο ΑΠΘ τους 2 τελευταίους μήνες. Με κάθε ευκαιρία, οι συμμορίες της Ασφάλειας και των ΜΑΤ μπαίνουν μέσα, χτυπούν τους φοιτητές, ρίχνουν κρότου λάμψης και δακρυγόνα μέσα στα κτήρια και εξαπολύουν ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό σε κάθε φοιτητή. Δεν δίστασαν μάλιστα να φέρουν και αύρα μέσα στο ΑΠΘ και να την χρησιμοποιήσουν, πραγματοποιώντας δεκάδες προσαγωγές φοιτητών τα ξημερώματα της Κυριακής 29/5! Πρόκειται, για το περίφημο «σχέδιο Βιβλιοθήκη» που εφαρμόζουν από κοινού κυβέρνηση-πρυτάνεις-ΜΑΤ, παγιώνοντας ένα καθεστώς κλιμακούμενης έντασης και άγριας καταστολής μέσα στο ΑΠΘ, για να τεστάρουν της αντιδράσεις των φοιτητών, ώστε να εγκαταστήσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται. Η γύμνια των επιχειρημάτων τους («Βαριοπούλα ή Βιβλιοθήκη» κ.α.) δεν σημαίνει πως η επίθεση δεν είναι επικίνδυνη, καθώς η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να πετύχει ένα συντριπτικό χτύπημα στα δικαιώματα της νεολαίας, όπως ελεύθερος φοιτητικός συνδικαλισμός και δημόσια δωρεάν παιδεία.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση η Κεραμέως την ίδια ώρα που οι δολοφόνοι των ΜΑΤ χτυπούσαν τους συναδέλφους μας ανακοίνωσε ένα νέο Νόμο – Πλαίσιο, 345 (!!) άρθρων, ο οποίος μπήκε σε δημόσια διαβούλευση την Κυριακή 29/5 και θα ψηφιστεί μες στον Ιούνιο! Ο νόμος αυτός περιέχει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και την εισαγωγή μάνατζερ και ανθρώπων της αγοράς στις σχολές οικοδομώντας το «Πανεπιστήμιο Α.Ε.». Σε αυτό δεν θα χωράνε όσοι δεν έχουν να πληρώσουν για δίδακτρα και νοίκια στις εστίες, ούτε φυσικά καταλήψεις, συνελεύσεις και χώροι πολιτικοποίησης και κοινωνικοποίησης των φοιτητών. Οι νεοφιλελεύθεροι επιβάλλουν δια της βίας το δόγμα «Νόμος και Τάξη», ως μία «πρόβα τζενεράλε» για την γενικότερη όξυνση της καταστολής που θα εξαπολύσουν σε όλη την κοινωνία, όσο οι επιπτώσεις από την κρίση, την ακρίβεια και τον πόλεμο θα αρχίζουν να μεγεθύνονται. Επιπλέον, για να διαλύσουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία και να την μετατρέψουν σε ένα εμπόρευμα που θα αγοράζουν όσοι έχουν χρήματα!

Όσον αφορά το δικό μας τμήμα, προφανώς δεν μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστο από την γενικευμένη άθλια κατάσταση των πανεπιστημίων. Η συγχώνευση είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για τη σχολή μας, που θα επιφέρει βαριές συνέπειες. Εκατοντάδες φοιτητές θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ήδη πετσοκομμένη χρηματοδότηση θα μειωθεί περαιτέρω, οι υποδομές θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο, κ.λπ.

Σαν να μην φτάνουν αυτά, η σχολή μας και οι φοιτητές έχουν να αντιμετωπίσουν μία σειρά ακόμη από προβλήματα:

  • Προβλήματα εργαστηρίων-Έλλειψη καθηγητών. Τα τελευταία χρόνια, οι προσλήψεις έχουν σχεδόν εκλείψει. Οι καθηγητές του τμήματός μας από 66, πριν μερικά χρόνια, είναι μόλις 34. Σε μία σχολή όπως το Χημικό με αρκετά μαθήματα και εργαστήρια είναι αδύνατο να λειτουργήσουν όλα με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Παρατηρούνται όλο και πιο συχνά ατυχήματα, ολόκληροι τομείς υπολειτουργούν (βλέπε τρόφιμα) και αρκετοί φοιτητές κάθε χρόνο μένουν εκτός πτυχιακών. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αντιδραστήρια ακριβώς λόγω της υποχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα τα πειράματα να γίνονται σε μεγάλες ομάδες φοιτητών, κάτι που κάνει αδύνατη την κατανόηση του αντικειμένου. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που τα πειράματα μετατρέπονται σε θεωρητικά μαθήματα, λόγω χαλασμένων οργάνων τα οποία δεν αντικαθίστανται. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι οι απουσίες στα εργαστήρια, όπου λόγω της έλλειψης καθηγητών δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης.
  • Διδακτική επάρκεια. Η διδακτική επάρκεια εδώ και κάποια χρόνια έχει καταργηθεί από το πτυχίο. Παρόλο που οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα τα οποία υποτίθεται ότι θα τους δίναν την δυνατότητα να την αποκτήσουν, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο κάθε φοιτητής θα αναγκάζεται να παρακολουθήσει σεμινάρια επί πληρωμή, γεγονός που πλήττει την έννοια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια όλων των προηγούμενων νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ αλλά και του υποκριτή ΣΥΡΙΖΑ (ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ν. Αξιολογήσεων, εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-Κολεγίων κ.ά.) και έρχονται, για να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Πρώτον, η παιδεία θα γίνει προνόμιο για λίγους. Δεύτερον, θέλουν το κράτος να ξεμπερδεύει μια και καλή με την χρηματοδότηση της παιδείας, γι’ αυτό μιλάνε για την οικονομική αυτονόμηση και τον περιορισμό των εξόδων των ΑΕΙ. Αυτός ακριβώς θα είναι και ο ρόλος των managers των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, οι οποίοι θα μετατρέψουν τις σχολές σε πεδίο τεράστιας κερδοσκοπίας στις πλάτες των φοιτητών-πελατών και των οικογενειών τους, ξεπουλώντας ό,τι βρουν σε ιδιώτες-αρπακτικά, καταργώντας τη φοιτητική μέριμνα και επιβάλλοντας δίδακτρα στα προπτυχιακά. Τρίτον, στην διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων για έναν τίτλο ατομικοποιημένο χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Σαν απαραίτητο συμπλήρωμα των εκτρωματικών νεοφιλελεύθερων επιθέσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να οικοδομήσει το πανεπιστήμιο-φυλακή, για να προλάβει και να καταστείλει κάθε αντίδραση των φοιτητών. Γι’ αυτό εισάγει την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα τουρνικέ, τις κάμερες, τα πειθαρχικά, κ.λπ. Βασική τους στόχευση είναι η παράλυση του φοιτητικού κινήματος, η φίμωση των αγώνων, αλλά και η διάλυση της ραχοκοκαλιάς του κινήματος, με διατάξεις για ενιαία ψηφοδέλτια, κ.λπ.

     Η φιλοπόλεμη πολιτική της ΝΔ(από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση κ.α.), που τάσσεται πλήρως με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και έχει μετατρέψει την χώρα σε μία απέραντη βάση του ΝΑΤΟ (Σούδα, Αλεξανδρούπολη κ.ά.), απειλεί με νέα κατάρρευση το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και της νεολαίας. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη μας βυθίζει όλο και περισσότερο στην άβυσσο του πολέμου στέλνοντας ξανά εξοπλισμό στην Ουκρανία αυτή τη φορά κρυφά. Αντί για χρήματα σε υγεία και παιδεία, δίνουν σε αστυνομία και εξοπλισμούς και ταΐζουν με πακτωλούς χρημάτων τράπεζες, κανάλια, ημέτερους. Ξεπουλάνε όλη τη δημόσια περιουσία: δρόμους, λιμάνια, τη ΔΕΗ…, ενώ την ίδια στιγμή η ακρίβεια και η κερδοσκοπία σε ρεύμα, αέριο, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, βαράει κόκκινο. Αυτό συνιστά άμεση μείωση των εισοδημάτων των φτωχών και εργατικών οικογενειών, που είναι ήδη πετσοκομμένα από τα μνημόνια και τα διαρκή μέτρα εξαθλίωσης-«λιτότητας». Όλη αυτή η βίαιη επίθεση στα δικαιώματά μας γίνεται για να πληρώσουμε οι «από κάτω» τη βαθιά κρίση και χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας αντί για τους πραγματικά υπεύθυνους, την οικονομική και πολιτική ελίτ.

Όλα αυτά τα προβλήματα μας αφορούν άμεσα και μόνο συλλογικά μπορούμε να το απαντήσουμε. Η γενιά μας πρέπει να σπάσει την ηττοπάθεια και να ξαναπιάσει το νήμα των αγώνων. Είναι στο χέρι μας να ξαναζωντανέψουμε τους συλλόγους μας και να αναλάβουμε δράση. Με όπλο μας την αυτοοργάνωση, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας και επιτροπές αγώνα, να οργανώσουμε την πάλη μας, ενάντια στον νέο νόμο –πλαίσιο, που διαλύει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, σε συμμαχία με τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

  • ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ – ΚΑΤΩ Η ΟΠΠΙ
  • ΠΛΑΦΟΝ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΦΟΡΩΝ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ -  ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ – ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΟΧΙ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ – ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2/6 ΣΤΙΣ 12:00
  • ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ  ΠΕΜΠΤΗ 2/6, ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ