Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κυβέρνηση προχωράει σε ξεπούλημα των φοιτητικών λεσχών και της δημόσιας περιουσίας των ΑΕΙ

Στο ΦΕΚ που εξέδωσε η κυβέρνηση στις 15/12, δημοσιεύθηκε απόφαση της υπουργού παιδείας, Ν. Κεραμέως, σύμφωνα με την οποία οι λέσχες του ΕΚΠΑ και το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του, οι λέσχες του ΕΜΠ και του ΑΠΘ καταργούνται ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Η διαχείρισή τους περνάει σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και συγκεκριμένα σε Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας των πανεπιστημίων, που είναι υπόλογες στα Συμβούλια Διοίκησης, αν αυτά έχουν συσταθεί, διαφορετικά λογοδοτούν στους Πρυτάνεις. Το ίδιο προβλέπεται και για το αγρόκτημα του ΑΠΘ και τα δασοκτήματά του σε Περτούλι και Ταξιάρχη. Δεν πρόκειται για μία αθώα, απλά διοικητική αλλαγή, αλλά για μία ευθεία επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση και ιδίως στη φοιτητική μέριμνα, διότι η διαχείρισή τους δεν θα γίνεται πλέον απλά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά πλέον μπαίνουν στην τελική ευθεία του πλήρους ξεπουλήματός τους σε ιδιώτες - αρπακτικά. Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι δε διστάζουν να καταπατήσουν με αυτό το ΦΕΚ ακόμα και το αστικό Σύνταγμα (άρθρο 16, παρ. 5), που ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση.

Η επίθεση αυτή δεν ήρθε ξαφνικά, αλλά αποτελεί εφαρμογή του Νόμου-Πλαίσιο της Κεραμέως, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, σε διάταξη που προστέθηκε αιφνιδιαστικά λίγο πριν την ψήφιση (μαζί με διάταξη για την απόσπαση της διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών), προβλεπόταν η κατάργηση των ΝΠΔΔ του αγροκτήματος, των δασοκτημάτων και της λέσχης του ΑΠΘ.

Όσον αφορά τη φοιτητική μέριμνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη προσπαθεί να την ιδιωτικοποιήσει-ξεπουλήσει με εξαγγελίες για ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Δικαίου) από τον Μάρτη του 2022. Κυβέρνηση και πρυτάνεις έχουν παραχωρήσει εδώ και χρόνια τη διαχείριση των φοιτητικών λεσχών σε εργολάβους. Έχουν δρομολογήσει τη δημιουργία εστιών επίσης από εργολάβους, όπου οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο. Πετάνε φοιτητές έξω από τις εστίες τους με φτηνές δικαιολογίες (π.χ. εστίες Βόλου και Ξάνθης). Εισάγουν ακαδημαϊκά κριτήρια «αριστείας» έναντι των οικονομικών στις αιτήσεις φοιτητών για την εισδοχή τους σε εστίες και εσωτερικούς κανονισμούς σύμφωνα με τους οποίους δεν αποτελεί αναγκαίο κριτήριο η οικονομική κατάσταση ενός φοιτητή για την εισδοχή τους στις εστίες, αλλά κριτήρια αποτελούν α) η καλή διαγωγή, β) το ν+2, γ) η αποπληρωμή του ενοικίου, δ) η επίδοση στα μαθήματα κ.ά. χουντικής έμπνευσης μέτρα. Η κυβέρνηση γενικά έχει τσακίσει τη χρηματοδότηση της μέριμνας (όπως και της δημόσιας εκπαίδευσης γενικά), με αποτέλεσμα να βλέπουμε ρημαγμένες εστίες με μπάνια να πλημμυρίζουν και λέσχες με ποντίκια και άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Συγκεκριμένα για το ΑΠΘ, η διαδικασία ξεπουλήματος της περιουσίας του έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι με χιλιάδες στρέμματα των δασοκτημάτων να δίνονται απλόχερα σε ιδιώτες. Έπεται το ξεπούλημα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και του πανεπιστημιακού αγροκτήματος (αρχικά μέσω ΣΔΙΤ), για να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων «εστιατόριο, εμπορικό κέντρο και συνεδριακό/εκθεσιακό κέντρο».

Το ξεπούλημα της μέριμνας και της περιουσίας των πανεπιστημίων είναι μία από τις πιο σημαντικές επιθέσεις των α(χ)ρίστων της ΝΔ, με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων. Με τις διαγραφές, τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολών και τομέων, την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και κολλεγίων, τη σύνδεση χρηματοδότησης και αξιολόγησης των πανεπιστημίων, γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με το «έξοδο» της δημόσιας-δωρεάν εκπαίδευσης, για να μπορέσει να συνεχίσει να δίνει όλο το δημόσιο χρήμα σε εξοπλισμούς, στην αστυνομία και σε ημέτερους-ιδιώτες.

Οι φοιτητές πρέπει να ακυρώσουμε στην πράξη τους αντιδραστικούς και αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Κεραμέως και να διεξάγουμε έναν αγώνα διαρκείας με βασικό μας αίτημα την υπεράσπιση της μέριμνας, διότι με τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις πλήττονται και αποκλείονται από το δικαίωμα στην δωρεάν εκπαίδευση τα πιο ταξικά κομμάτια των φοιτητών. Με την ουσιαστική μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων και με μαχητικές-ανυποχώρητες κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο (βλ. πανελλαδική μέρα δράσης για την κατάργηση των ΣΔΙΤ από την μέριμνα: https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2022/03/2903.html) να εξασφαλίσουμε ότι η εκπαίδευση θα παραμείνει δημόσια και δωρεάν. Να τους διώξουμε πριν μας πεθάνουν!

  • Κάτω ο νόμος-πλαίσιο! Κάτω όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι Κεραμέως!
  • Δωρεάν σίτιση-στέγαση για όλους! Αύξηση της χρηματοδότησης για τη μέριμνα. Έξω ΣΔΙΤ και ιδιώτες από το πανεπιστήμιο!
  • Λεφτά για παιδεία και κοινωνικές ανάγκες και όχι για εξοπλισμούς, βάσεις και αστυνομία!
  • Δημόσια-δωρεάν παιδεία για όλους – Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης!