Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νίκη στον αγώνα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 85/2022
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Στις 17/12/2022 η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφερε «από την πίσω πόρτα» λίγες μέρες πριν τις διακοπές προεδρικό διάταγμα για την εξίσωση του πτυχίου των ανώτερων δραματικών σχολών, σχολών χορού και κινηματογράφου με απολυτήριο Λυκείου. Αυτή η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στο μέλλον μας έρχεται να προστεθεί στη σωρεία επιθέσεων που έχει εξαπολύσει η ΝΔ στα τέσσερα χρόνια ακραίας νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησής της (π.χ. αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, ν. Κεραμέως κ.ά.) έχοντας βρει ήδη στρωμένο τον δρόμο από τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ). Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι αυτή η εξέλιξη ήρθε ένα μήνα μετά από την ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών που προτείνει την εξίσωση των σχολών αυτών με αποφοίτους Λυκείου.

Ήδη από πέρσι, με ψηφισμένους τους ν. Κεραμέως, έχει ξεκινήσει μια λυσσαλέα επίθεση σε όποιο τμήμα/σχολή δεν ανταποκρίνεται στην «αγορά εργασίας» των νεοφιλελεύθερων κανιβάλων να συγχωνεύεται, να καταργείται και στην καλύτερη να υποβαθμίζεται με την πλήρη κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πρόσφατα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω είναι τα εξής: η προσπάθεια συγχώνευσης/κατάργησης τμημάτων του ΔΙΠΑΕ (δεν εφαρμόστηκε λόγω κινητοποίησης των φοιτητών), η προσπάθεια συγχώνευσης των παιδαγωγικών σχολών με κάποια ΤΕΦΑΑ (επίσης δεν εφαρμόστηκε λόγω κινητοποίησης των φοιτητών), η κατάργηση βασικών τομέων για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο τμήμα Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας εξαιτίας ανεπαρκούς αριθμού μελών ΔΕΠ! Φυσικά όλα αυτά έχουν κοινή μήτρα την χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού, για τον οποίο η δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν μπορεί να υφίσταται.

Οι συνέπειες αυτής της απόφασης ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών είναι τρομακτικές. Η εξίσωση του πτυχίου μας με το πτυχίο Λυκείου σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που δύο ιδιωτικά κολέγια σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια διαμορφώνουν πρόγραμμα σπουδών υποκριτικής, για να δίνουν στους αποφοίτους τους τίτλους Bachelor, υψηλότερους δηλαδή από τα απολυτήρια Λυκείου που δίνουν οι σχολές του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι τροφοδοτούν με την πρώτη ευκαιρία την ιδιωτική εκπαίδευση αφήνοντας τη δημόσια εκπαίδευση να ρημάζει πριν την ιδιωτικοποιήσουν εντελώς. Το τσάκισμα των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, μας αφήνει βορρά στα δόντια της εργοδοσίας, καθώς τα πτυχία μας δεν αναγνωρίζονται πουθενά! Όλα τα παραπάνω, έρχονται σε συνδυασμό με την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα σχολεία το 2020, που προκάλεσε τεράστια συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και άνοιξε τoν δρόμο για το σημερινό ΠΔ. Μάλιστα για να κάμψει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών και του αλληλέγγυου κόσμου που αγωνίζονται εδώ και τέσσερις βδομάδες μέσα από γενικές συνελεύσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις, το Υπουργείο Παιδείας καλεί στις 23/1 το σωματείο των καλλιτεχνών για να «προτείνει» με νομοθετική πρωτοβουλία «αύξηση των μισθών» των καλλιτεχνών ως ένα προεκλογικό «τυράκι-τρικ» μετά από σειρά μαστίγιων στον κλάδο…

Να μην τους αφήσουμε να υπονομεύσουν και να κατακρεουργήσουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και να μας πετάξουν στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας, όπου «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη». Είναι χρέος όλων των φοιτητών να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, μέσα από τις δομές αυτοοργάνωσης (γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, συντονιστικά κ.ά.) με ανυποχώρητους αγώνες διαρκείας, με μαχητικές καταλήψεις και συγκρούσεις στο δρόμο. Να ενώσουμε τον αγώνα μας με κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις με τους φοιτητές των υπόλοιπων δημόσιων ιδρυμάτων που παλεύουν ενάντια στην καταστολή, τις ηλεκτρονικές εκλογές και την επιβολή των διδάκτρων φέρνοντας κοντά μας τους εργαζόμενους κι τους μαθητές, για να διώξουμε μια ώρα αρχύτερα την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και όλο τον μνημονιακό συρφετό (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ)!

  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 85/2022
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ - ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ
  • ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
  • ΚΑΤΩ Η ΛΑΟΜΙΣΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ