Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Επιχειρούν να θεσπίσουν αντίτιμο σε λέσχη του ΑΠΘ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μέσα σε μια περίοδο, όπου η κοινωνία  συνθλίβεται κάτω από το αβάσταχτο βάρος της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων της ΝΔ εντείνει συνεχώς την επίθεσή της ενάντια στην νεολαία και στην εργατική τάξη. Όταν  οι περισσότερες οικογένειες και φοιτητές δε ξέρουν πως θα τα βγάλουν πέρα λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής η κυβέρνηση απαντάει με την ιδιωτικοποίηση-διάλυση κάθε κοινωνικού αγαθού και την κατάργηση όλων των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

 Έτσι από τα χέρια της κυβέρνησης και του Υπουργείου παιδείας δεν ξέφυγαν ούτε οι φοιτητικές λέσχες. Στις 15/12 συμφώνα με το ΦΕΚ της κυβέρνησης σημαντικό κομμάτι της δημόσιας περιουσίας των πανεπιστήμιων πανελλαδικά, όπως και οι λέσχες, δεν θα είναι πλέον υπό το καθεστώς δημόσιας διοίκησης, αλλά θα περάσουν στα χέρια αρπακτικών-ιδιωτών με σκοπό την εμπορευματοποίηση δημόσιας εκπαίδευσης. Το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών λεσχών αποτελεί μέρος του αντιεκπαιδευτικού εκτρώματος της Κεραμέως που έρχεται, για να σηματοδοτήσει το τέλος της δωρεάν σίτισης και την αρχή επιβολής της κάρτας σίτισης και του χρηματικού αντίτιμου (για όποιον δεν έχει τα κριτήρια φτώχειας του υπουργείου).

Τον δρόμο που στρώνει η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά και η διοίκηση του ΑΠΘ, αφού πριν από λίγες μέρες στάλθηκε email από καθηγητικό προσωπικό, μέσω του ιδρυματικού λογαριασμού, σε φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών ενημερώνοντάς τους ότι από εδώ και πέρα θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη κάρτας σίτισης για την παραλαβή του γεύματος τους λόγω «περιορισμένων» μερίδων φαγητού. Τα συγκεκριμένα τμήματα της σχολής Κάλων Τεχνών που σκοπεύουν να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο, βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, στη Θέρμη και αποτελούν ένα πρώτο πείραμα της πρυτανείας του ΑΠΘ, πριν το εφαρμόσουν καθολικά και στην κεντρική Λέσχη που αφορά το σύνολο των φοιτητών του ιδρύματος και όχι μόνο. Η απόφαση της διοίκησης της σχολής να εφαρμόσει τον έλεγχο της κάρτας σίτισης ουσιαστικά εξαναγκάζει τους φοιτητές να αγοράζουν σε καθημερινή βάση φαγητό, δημιουργώντας τους ένα τρομερό οικονομικό βραχνά. Αυτό προσπαθούν να το επιβάλλουν την ίδια στιγμή που χιλιάδες μερίδες φαγητού καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια! Και σαν να μην έφτανε αυτό, η εργολαβία διαρκώς ζητά παραπάνω χρηματοδότηση από το πανεπιστήμιο με την δικαιολογία ότι δεν επαρκούν οι μερίδες. Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι ενδιαφέρονται διαρκώς μόνο για το πως θα κερδοσκοπήσουν και για το πως θα μας βάλλουν σε διαγωνισμούς φτώχειας με την επίδειξη κάρτας σίτισης. Για ακόμη μια φορά βλέπουμε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τη δωρεάν σίτιση και να επιβάλει τετελεσμένα.

Το ξεπούλημα των λεσχών έρχεται για να πετάξει εκτός εκπαίδευσης όσους δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο πανεπιστήμιο της αγοράς! Οι προσπάθειες επιβολής της κάρτας σίτισης, οι έλεγχοι των πάσο και οι απολύσεις εργαζομένων, όπως συνέβη πρόσφατα στην λέσχη του ΑΠΘ, είναι αποτελέσματα της διαχείρισης της φοιτητικής μέριμνας από εργολάβους που στην προσπάθεια να αυξήσουν τα κέρδη τους, φορτώνουν το κόστος στις πλάτες των φοιτητών, των εργαζομένων και των φτωχών. Όσο οι εργολάβοι εκμεταλλεύονται τις φοιτητικές λέσχες και την μέριμνα, τόσο θα συρρικνώνεται δραματικά και ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται ένα πιάτο φαγητό, ωθώντας τους φοιτητές σε έναν εξευτελιστικό διαγωνισμό φτώχειας. Η κατάργηση της δωρεάν σίτισης αποτελεί σημαντική πτυχή του ταξικού αποκλεισμού από την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

  Οργάνωση και αγώνας ενάντια στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας! Το δικαίωμα στην φοιτητική μέριμνα, ως βασικός πυλώνας της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, δεν μας χαρίστηκε από κανένα, αλλά κατακτήθηκε με αίμα μέσα από τους αγώνες του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης! Οι φοιτητές πρέπει να είμαστε αυτοί που έμπρακτα μέσα από δομές αυτοοργάνωσης (συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κ.ά.) με μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις, να υπερασπιστούμε την φοιτητική μέριμνα και να διεκδικήσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας. Με έναν αγώνα διαρκείας, να παλέψουμε ενωμένοι, για να ξηλώσουμε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, τις εργολαβίες και την αστυνομία από τις σχολές. Ενωμένοι με τους μαθητές, τους ανέργους και τους εργαζόμενους να παλέψουμε, για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και κάθε επίδοξο συνεχιστή της ίδιας πολιτικής. Να τους διώξουμε πριν μας πεθάνουν!

  • ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ!
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΜΝΑ. ΕΞΩ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!
  • ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΑΙΔΕΥΣΗΣ!