Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απάντηση της ΣΣΠ Πληροφορικής ΑΠΘ στην καταγγελία της ΚΝΕ



            Στη σχολή μας την τελευταία βδομάδα κυκλοφόρησε μια καταγγελία της ΠΚΣ για την ΣΣΠ (πιο συγκεκριμένα του συλλόγου φοιτητών Πληροφορικής), η οποία συμπεριελάμβανε έναν σωρό συκοφαντίες και ψευδή γεγονότα. Με αυτή την έννοια θα ήταν απαράδεκτο, ως πολιτική δύναμη, το να μην απαντήσουμε, ώστε να διαλευκάνουμε τις θέσεις μας και να παρουσιάσουμε την αλήθεια.


1.     Όσον αφορά τις κατηγορίες για μετατροπή του συλλόγου σε τσιφλίκι μας: Αδυνατούμε να αντιληφθούμε το περισσό θράσος με το οποίο κατηγορεί η ΠΚΣ μια άλλη πολιτική δύναμη για την μετατροπή ενός συλλόγου σε τσιφλίκι, την στιγμή που είναι τοις πάσι γνωστό ότι όποιος σύλλογος ελέγχεται από αυτήν, είναι σύλλογος – σφραγίδα. Ωστόσο αν θεωρούν ότι όποια δύναμη προσπαθεί να κινητοποιήσει τον σύλλογο προς μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, διαφορετική από την δική τους, την κάνει αυτόματα «τσιφλικά», μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί την ουσία του πλουραλισμού και της ύπαρξης των διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων, καταλυτικού παράγοντα για την έκφραση όλων των απόψεων και συνειδήσεων.

2.     Όσον αφορά τις κατηγορίες για μετατροπή του συλλόγου σε πλυντήριο φασιστών: Όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζουν μέσα από την καθημερινή μας παρέμβαση, ότι παλεύουμε ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, όπως κι αν αυτός εκφράζεται μέσα και έξω από τις σχολές (είτε χρυσαυγίτικος είτε μνημονιακός). Το ότι αρνούμαστε να ψηφίσουμε υπέρ σε ψηφίσματα που δεν μας καλύπτουν πολιτικά ή που καλούν σε κινητοποιήσεις δυνάμεων (ΠΚΣ, ΜΑΣ κλπ), οι οποίες θεωρούμε ότι έχουν λάθος πολιτική και πρόταση προς το φοιτητικό κίνημα, είναι πολιτικό μας δικαίωμα. Γενικά δεν ξεχωρίζουμε τις κινητοποιήσεις σαν μεμονωμένες ή γενικά δίκαιες, αλλά εξετάζουμε και το περιεχόμενο των πολιτικών προγραμμάτων των δυνάμεων που τις καλούνε (πχ δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την σύνταξη του συλλόγου δίπλα σε δυνάμεις που καλούσαν σε απεργία στη Σάμο για την μεταφορά των προσφύγων σε «πιο ανθρώπινα ΚΕΝΤΡΑ» στην ηπειρωτική χώρα ή που μιλάνε από το πρωί ως το βράδυ για τον «αλυτρωτισμό των Σκοπίων», όπως η ΚΝΕ). Στο κάτω κάτω της γραφής αν το ζήτημα είναι η συμμετοχή του συλλόγου σε κινητοποιήσεις, ανεξαρτήτως πολιτικού περιεχομένου, καλούμε την ΠΚΣ να μας απαντήσει για ποιο λόγο δεν έχει πατήσει το πόδι της να στηρίξει όσες κινητοποιήσεις έχει οργανώσει ο σύλλογος είτε με απόφαση γενικής συνέλευσης είτε με πρόταση της ΣΣΠ μέσω του ΔΣ του συλλόγου.

3.     Όσον αφορά τα πραγματικά γεγονότα, πρέπει αρχικά να πούμε ότι η ΠΚΣ στον σύλλογο πληροφορικής χρησιμοποιεί μια τακτική που δεν θα θέλαμε να της προσάψουμε κάποιον επιθετικό προσδιορισμό, αυτό το αφήνουμε στην κρίση κάθε συναδέλφου. Την Τρίτη 5/2 (3 ημέρες πριν την εκδίκαση του εφετείου των μελών της ΚΝΕ για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον τους από μέλη της Χρυσής Αυγής) πραγματοποιήθηκε ΔΣ του συλλόγου για την κατάθεση διαφόρων ψηφισμάτων. Ενώ την ίδια ακριβώς ημέρα σε διάφορους άλλους συλλόγους η ΠΚΣ κατέβασε το εν λόγω ψήφισμα υπεράσπισης των διωκόμενων, στο ΔΣ του ΣΦ Πληροφορικής το «ξέχασε», και το ίδιο απόγευμα ήθελε να ξανακαλέσει ΔΣ για την ακριβώς επόμενη μέρα. Θεωρούμε ότι η συχνότητα συνεδρίασης ΔΣ μια φορά την εβδομάδα είναι επαρκής και ότι η συγκάλεση ΔΣ κάθε μέρα ξεφτιλίζει τα όργανα του συλλόγου. Ερχόμαστε λοιπόν να ρωτήσουμε εμείς, γιατί η ΠΚΣ δεν κατέβασε στις 5/2 το συγκεκριμένο ψήφισμα; Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι δεν ήταν ενημερωμένοι, από την στιγμή που το ψήφισμα κατέβηκε στους υπόλοιπους συλλόγους. Μήπως απλά θεωρούν ότι θα μπορέσουν να εκθέσουν τεχνητά την ΣΣΠ στον σύλλογο; Μάλλον εκτίθενται οι ίδιοι.

4.     Όσον αφορά τα αντιπαραθετικά ψηφίσματα. Ξανά-τονίζουμε ότι κάθε δύναμη έχει το δικαίωμα να διαφωνεί πολιτικά με οποιονδήποτε. Συνεπώς έχουμε το δικαίωμα να κατεβάζουμε αντιπαραθετικά ψηφίσματα ακόμη κι αν αυτά δεν περιέχουν συγκεκριμένο κάλεσμα κινητοποίησης (το έκανε άλλωστε και η ΠΚΣ στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, κατεβάζοντας αντιπαραθετικό ψήφισμα – γιατί έτσι- σε δικό μας ψήφισμα αλληλεγγύης για τους απολυμένους από το εστιατόριο «Τσαρούχας»). Αυτό δεν κάνει την ΣΣΠ μια δύναμη η οποία δεν βάζει τα δυνατά της για την αναζωογόνηση του συλλόγου, κάτι το οποίο αποδεικνύουμε έμπρακτα και καθημερινά. Είναι πολλές οι φορές που έχουμε προσπαθήσει ή έχουμε καταφέρει να βγουν γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις του συλλόγου. Αυτό είναι που έχει παίξει και τον σημαντικότερο ρόλο στο γεγονός ότι οι συνάδελφοι μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν και στις εκλογές.     

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι μια προσπάθεια της ΠΚΣ να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, να λασπολογήσει την ΣΣΠ και να αποπροσανατολίσει τους συναδέλφους, στο πλαίσιο φυσικά της προεκλογικής περιόδου, που είναι συνήθως και η μόνη περίοδος που μπαίνουν στην διαδικασία να παρέμβουν στον σύλλογο μας. Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη παράταξη χρησιμοποιεί την συκοφαντία και τα ψέματα, ως μέσο απολίτικης αντιπαράθεσης με τις υπόλοιπες δυνάμεις, ειδικά της αριστεράς. Τέλος, είναι η αλήθεια ότι οι αριθμοί της παράταξης μας δεν είναι, ακόμη, αρκετά μεγάλοι ώστε να ξέρουν όλοι οι φοιτητές ποιοι είμαστε, όπως αναφέρει και η ΠΚΣ στην καταγγελία της (μπορούμε βέβαια να πούμε ότι αυτό δεν ισχύει για τον σ.φ. Πληροφορικής). Ωστόσο η ΠΚΣ είναι γνωστή σε όλους και αποτελεί μια από τις δυνάμεις που έχουν καθοριστική ευθύνη για την σημερινή κατάσταση του φοιτητικού κινήματος, είτε μέσω της λανθασμένης ανάλυσης – άρα και του προγράμματος πάλης που προτείνει- καθώς και της διασπαστικής της τακτικής.
Η ΣΣΠ είναι μια δύναμη που παλεύει και παρεμβαίνει με στόχο την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, σε μια κατεύθυνση ριζοσπαστική, αντάξια της επίθεσης που δέχεται το φοιτητικό κίνημα, μιας πολιτικής ανάλυσης που μπορεί να βρει κανείς σε όλες μας τις προκηρύξεις και τα έντυπα υλικά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθεί να οργανώσει δυναμικές κινητοποιήσεις (καταλήψεις, διαδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κλπ.) μέσα στους συλλόγους. Εμείς ΔΕΝ θέλουμε συλλόγους – ΑΠΟΚΟΥΜΠΙΑ. Θέλουμε ενεργούς συλλόγους οι οποίοι μέσω της αυτοοργάνωσης τους θα μπορούν να λειτουργήσουν σαν κοιτίδες αγώνα και αντίστασης στην λυσσασμένη επίθεση που εξαπολύουν εναντίον των εργαζομένων, των φτωχών και της νεολαίας, οι ντόπιοι και ξένοι μνημονιακοί, η ελληνική και ευρωπαϊκή ελίτ, η Ε.Ε, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές. Καλούμε κάθε συνάδελφο να απορρίψει κάθε αναποτελεσματική και διασπαστική πολιτική και να ενταχθεί μαζί μας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του συλλόγου και στον αγώνα ενάντια στην διάλυση της εκπαίδευσης, στα μνημόνια, στον φασισμό και στον πολέμο.