Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΘΗΝΑ: Όλοι-ες στην πορεία Πέμπτη 18/4, 12:00 στα Προπύλαια. ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Η καταστροφική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει το «έργο» της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προχωρώντας σε ψήφιση στη βουλή τη Δευτέρα 22/4 ενός νέου πολυνομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το πολυνομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά καταργεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, παρά τις κυνικές δηλώσεις των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ότι "άφησαν ανέγγιχτο" το άρθρο 16  κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή. Η κοροϊδία και η εξαπάτηση ξεπερνάει κάθε όριο! Πρόκειται για ένα καινούριο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και κανένας νόμος του κοινοβουλίου δεν μπορεί να επιδράσει σε κάποιο άρθρο του Συντάγματος.

Το πολυνομοσχέδιο περιέχει:
1.     Την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων και των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.
2.     Τις συγχωνεύσεις των υπόλοιπων ΤΕΙ της χώρας (ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Θεσαλλονίκης κ.α.) με τα γειτονικά τους ΑΕΙ. Πιο συγκεκριμένα τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσαλλονίκης συγχωνεύονται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
3.     Το παζλ των συγχωνεύσεων συμπληρώνουν οι ιδρύσεις και κατατμήσεις άλλων σχολών και τμημάτων με προεξέχουσα την ίδρυση 6ης σχολής στο ΠΑ.Δ.Α., της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.).
4.     Την ίδρυση εταιρείας (Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου-Ν.Π.Ι.Δ.) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης υπεύθυνης για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του Πανεπιστημίου. Η εταιρεία αυτή θα έχει χρόνο ζωής 50 έτη, θα έχει μετοχικό κεφάλαιο, μετόχους κτλ.
5.     Την μετατροπή των τετραετών πτυχίων των μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α. σε πενταετή.
6.     Την αλλαγή του ήδη υπάρχοντος εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, καθώς και τη διαμόρφωση του Νέου Λυκείου. Εντός αυτού του νέου πλαισίου, τα τμήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα διαχωριστούν σε 2 κατηγορίες: Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ) και Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις (ΤΠΠΕ)
Με το πολυνομοσχέδιο προωθείται περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση της παιδείας και η διάλυση του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα είχε. Στην πράξη καταργείται το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγόρευε στα ιδιωτικά κολέγια να παρέχουν ισάξιους τίτλους σπουδών με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και δέσμευε το κράτος να παρέχει δημόσια δωρεάν παιδεία. Γι αυτό και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κολλεγίων Β. Δασακαλάκης έσπευσε να δηλώσει πως "είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι διατάξεις  που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας".
Οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ όχι μόνο δεν θα σημάνουν κάποια αναβάθμιση για τα ΤΕΙ, αλλά οι νέες σχολές που θα προκύψουν θα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τις προηγούμενες και θα υπολειτουργούν. Ο εκπαιδευτικός χάρτης συρρικνώνεται περαιτέρω, ενώ χαράσσεται κατεύθυνση για την επιβολή διδάκτρων και σε προπτυχιακό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε πως ο υπουργός παιδείας, Γαβρόγλου, έχει δηλώσει πως από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, θα λειτουργήσουν προγράμματα σπουδών με δίδακτρα για φοιτητές του εξωτερικού(ήδη στη Φιλοσοφική ΕΚΠΑ έχει ετοιμαστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα σπουδών). Εξαφανίζονται ολόκληρες σχολές και αντικείμενα σπουδών καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτά εξασφάλιζαν. Την ίδια στιγμή με την εισαγωγή των διετών προγραμμάτων σπουδών στις σχολές μας, διαλύεται η ίδια η έννοια του πτυχίου. Πλέον το πανεπιστήμιο θα αποτελεί ένα σούπερ-μάρκετ, στο οποίο ο φοιτητής- πελάτης θα καλείται να αγοράσει ατομικούς τίτλους σπουδών, ανάλογα με τη δυνατότητα της τσέπης του.
Η Γ' Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη αποκλειστικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις, σε ένα εξεταστικό κάτεργο, αφού θα διδάσκονται σχεδόν αποκλειστικά τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η απόκτηση απολυτηρίου Λυκείου, αφού οι ενδοσχολικές εξετάσεις αποκτούν χαρακτήρα τοπικών πανελληνίων (θέματα ανα περιφέρεια, επιτηρητές από άλλα σχολεία κ.α.)! Εντείνονται με αυτό τον τρόπο οι ταξικοί φραγμοί στην παιδεία, αφού πολλά παιδιά φτωχών (και όχι μόνο) οικογενειών θα δυσκολευτούν να πάρουν απολυτήριο και θα κατευθυνθούν στα ΕΠΑΛ ή θα εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Τέλος τα ΤΕΠ, οι "πράσινες σχολές" όπως αποκαλούνται, θα είναι αυτά στα οποία οι θέσεις που προσφέρουν είναι περισσότερες ή ίσες με τις θέσεις των μαθητών που τα έχουν δηλώσει και σε αυτά θα περνούν οι μαθητές χωρίς πανελλήνιες, ενώ τα ΤΠΠΕ θα είναι οι υπόλοιπες σχολές, στις οποίες οι μαθητές θα περνούν όπως σήμερα με πανελλήνιες. Τα ΤΕΠ θα είναι τα πρώτα τμήματα που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν όσο συνεχίζεται η επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Θέλουν μια παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, για όσους έχουν χρήματα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας θα πετιέται εκτός σχολών, στο περιθώριο. Σε αυτήν την πλήρως ιδιωτικοποιημένη παιδεία θα ανθίσουν τα φοιτητικά δάνεια και τα ιδιωτικά κολλέγια. Ενάντια σε αυτήν την κατάσταση που ετοιμάζουν, η νεολαία πρέπει να εξεγερθεί!
ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!
Στην επίθεση διαρκείας που μας έχουν κηρύξει κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ πρέπει να απαντήσουμε με μαχητικούς αγώνες διαρκείας. Είναι καιρός πια το φοιτητικό κίνημα να σπάσει την κινηματική νηνεμία που επικρατεί και να βγει μαζικά στο δρόμο. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις και μαχητικές διαδηλώσεις, οι φοιτητές πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με όπλο μας την αυτοοργάνωση, τις δυναμικές μορφές πάλης και πραγματοποιώντας έναν ουσιαστικό συντονισμό τόσο μεταξύ των συλλόγων μας όσο και με μαθητές, εκπαιδευτικούς και αγωνιστικά σωματεία εργαζομένων να μπλοκάρουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ενάντια στις διασπάσεις και διαιρέσεις που προωθούν στο φοιτητικό κίνημα οι αστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις, να επιβάλλουμε την ενότητα του κινήματος υπό τους παρακάτω στόχους:

  • Να αποσυρθεί άμεσα το νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία.
  •   Όχι στην εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων και δημοσίων πανεπιστημίων.
  • Να μην πραγματοποιηθεί καμία συγχώνευση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • Όχι στο Νέο Λύκειο, στο νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων και στο διαχωρισμό των σχολών μας σε δύο ταχύτητες (ΤΕΠ, ΤΠΠΕ).
  •  Κάτω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.