Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταγγελία της ΣΣΠ: Οι τραμπουκισμοί και οι ψευτομαγκιές στο φοιτητικό κίνημα ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ

 Καταγγέλλουμε το σχήμα της ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ-ΕΑΑΚ (στο οποίο συμμετέχουν οι οργανώσεις  Ν.Α.Ρ. και ΑΡΙ.Σ.) που την Δευτέρα 15/4/2019, από κοινού με μέλη της ΑΡΙ.Σ. από άλλα σχήματα των ΕΑΑΚ (Φιλολογικό, Φ-Π κλπ), αφού κατέλαβε με το έτσι θέλω, χώρο παρέμβασης με αφίσες της ΣΣΠ στη Φιλοσοφική, αποπειράθηκε να τραμπουκίσει μέλη της ΣΣΠ, επειδή διεκδικήσαμε το αυτονόητο: το σταθερό εδώ και χρόνια χώρο παρέμβασής μας. Τα «επιχειρήματά» τους είναι αυτούσια αυτά των ΔΑΠ και ΚΝΕ, αφού έλεγαν πως όποιος παίρνει λίγες ψήφους στις εκλογές δε δικαιούται να έχει τόσο χώρο μέσα στη σχολή!
Το ύφος και το λεξιλόγιό τους θύμιζε συμμορία ή σύνδεσμο οπαδών. Χαρακτηριστικές οι εκφράσεις «όποιος τα βάζει με την ΑΡΙ.Σ. (οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), δεν έχει καλά ξεμπερδέματα» και «πρόσεχε γιατί θα σου σπάσω και το άλλο πόδι»!

Ας αναρωτηθούν οι συνάδελφοί μας: Για ποιο λόγο ενοχλούν τόσο οι αφίσες και η παρέμβαση της ΣΣΠ τα ΕΑΑΚ; Θα καταλαβαίναμε γιατί μια πολιτική με αγωνιστικό - αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο μπορεί να ενοχλεί κάποια καθεστωτική παράταξη, όπως η ΔΑΠ, αλλά γιατί να ενοχλούν ένα σχήμα που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό και αντικαπιταλιστικό; Όλη τους η προεκλογική εκστρατεία ήταν ενάντια στη ΔΑΠ. Γιατί την επομένη των εκλογών προσπαθούν να επιτεθούν σε αγωνιστές της ΣΣΠ και όχι σε ΔΑΠ-ίτες όπως «υπόσχονταν» στους ψηφοφόρους τους;
Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα ή παρεμφερείς από το χώρο των ΕΑΑΚ επιδίδονται σε τέτοιου είδους «πολιτική». Από το 2016 με το σπάσιμο των σχημάτων ΕΑΑΚ στο Ιστορικό μετά από το χουλιγκάνικο ξύλο μέσα στη σχολή, τα διαλυμένα μετά ξύλου συντονιστικά ΕΑΑΚ , τις αμέτρητες προσωπικές απειλές, τις μαφιόζικες επιθέσεις σε αγωνιστές εστιακούς  και μέλη της ΣΣΠ στα Γιάννενα και τους τραμπουκισμούς αγωνιστών στο ΕΜΠ, μεταφέρουν συνεχώς τα πολιτικά τους αδιέξοδα, με όρους βίας στους συλλόγους. Απ’ ότι φαίνεται οι τραμπουκισμοί και οι ψευτομαγκιές έχουν αναχθεί για τις εν λόγω δυνάμεις σε υποκατάστατο του πολιτικού λόγου και της παρέμβασης στο μαζικό κίνημα. Εδώ που τα λέμε, μάλλον η ενασχόληση με την πολιτική τους φαίνεται αρκετά περίπλοκη (που να διαλέξεις τώρα σε ποιο απ’ όλα τα «ενιαία» και «ανεξάρτητα» σχήματα ΕΑΑΚ  της σχολής σου θα συμμετέχεις;...).
Αυτή η κατάσταση κάπου εδώ τελειώνει. Η απάντηση δόθηκε -αν και η αλήθεια είναι αρκετά επιεικής, για τελευταία όμως φορά. Το ξεκαθαρίζουμε: Όποιος επιλέγει να δρα σαν συμμορία, σαν συμμορία θα αντιμετωπίζεται. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Οι δυνάμεις αυτές φέρουν πολύ μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή άσχημη κατάσταση που βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα. Οι πολιτικές τους δοκιμάστηκαν χρόνια στο κίνημα και σήμερα αποτυγχάνουν παταγωδώς. Η αδυναμία πολιτικής ανάλυσης, η έλλειψη πίστης στις δυνατότητες του εργατικού και φοιτητικού κινήματος, η άκρατη ροπή προς το σταλινισμό και τις πρακτικές του, η ιδιοκτησιακή λογική πάνω στις συλλογικές διαδικασίες, τις κάνουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κινήματος και την ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων σε αγωνιστική κατεύθυνση. Δεν έχουν να ψελλίσουν ούτε μισή κουβέντα για ένα σχέδιο αγώνων προκειμένου να παλέψει το φοιτητικό κίνημα τα μέτωπα που έχει μπροστά του (ν. Γαβρόγλου, συγχωνεύσεις, Παιδαγωγική Επάρκεια, Άσυλο κλπ).
Η ΣΣΠ παλεύει καθημερινά για να γίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι ξανά τα όργανα πάλης των φοιτητών, στη βάση των πραγματικών τους συμφερόντων, δηλαδή της απόκρουσης της βάρβαρης μνημονιακής επίθεσης στην εκπαίδευση, την ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στο μαύρο μέλλον μνημονίων-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Για ένα κίνημα που θα λειτουργεί στα πρότυπα της εργατικής δημοκρατίας, βασισμένο στην αυτοοργάνωση των ίδιων των φοιτητών. Τη μάχη αυτή, θα τη δώσουμε μαζί με κάθε συνάδελφο που θέλει να αγωνιστεί, κόντρα σε όλες τις εκφυλιστικές πολιτικές και πρακτικές.