Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενάντια στα Μνημόνια Διαρκείας, τον πόλεμο και τον εθνικισμό! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ Σάββατο 8/9, 18:00, Εγνατία με Αγ. Σοφίας

Ενάντια στα Μνημόνια Διαρκείας, τον πόλεμο και τον εθνικισμό!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ
Σάββατο 8/9, 18:00, Εγνατία με Αγ. Σοφίας



Το καλοκαίρι που μας πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ύστερα από το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, προσπαθεί να μας πείσει πως τα μνημόνια έχουν τελειώσει. Πλέον κανένας δε μπορεί να πιστέψει τις ψέματα τους. Τα μνημόνια για τους εργαζόμενους και τη νεολαία  δεν είναι μόνο οι δανειακές συμβάσεις με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η ανεργία, η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, τα πενιχρά μεροκάματα. Και πρόκειται για μια κατάσταση που όχι μόνο δεν θα αλλάξει, αλλά θα γίνει χειρότερη, καθώς τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης που είναι να εφαρμοστούν, θα τσακίσουν ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο (κόψιμο συντάξεων, πτώση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, νέα χαράτσια ΕΝΦΙΑ, χειροτέρευση της νομοθεσίας για τα κόκκινα δάνεια και ξεπούλημα, της όποιας έχει μείνει, δημόσιας περιουσίας).
Όμως το πρόβλημα δεν είναι απλά τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους για τις  επόμενες 4 δεκαετίες. Για την ακρίβεια μέχρι το 2022 το πλεόνασμα θα πρέπει να σκαρφαλώσει στο 5,19%, και να διατηρηθεί κατά μέσο όρο στο 2,2% έως το 2060! Ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι «καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να πετύχει τόσο υψηλά πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» - πόσο μάλλον μια οικονομία όπως η ελληνική που συνεχώς χειροτερεύει. Για να πετύχουν αυτούς τους στόχους όμως δεν θα διστάσουν να ρημάξουν τα πάντα μηδενίζοντας τις κρατικές κοινωνικές δαπάνες, καταληστεύοντας τα αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών (πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δήμους κλπ) και επιβάλλοντας τεράστια φορολογία στους εργαζόμενους και τους φτωχούς. Αυτό λοιπόν που αυτοί ονομάζουν «έξοδο από τα μνημόνια», είναι η είσοδος της ελληνικής κοινωνίας σε ένα μόνιμο καθεστώς φτώχειας και εξαθλίωσης, δηλαδή μνημόνια για πάντα!
 Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  προωθεί μία  πολιτική ψεύδους και εξαπάτησης που βάζει πάνω απ’ όλα την πληρωμή τοκογλύφων της Ε.Ε θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους, ακόμα, και ανθρώπινες ζωές. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί και η τραγωδία που συνέβη στο Μάτι. Δεν φταίνε ούτε οι καιρικές συνθήκες, ούτε ‘’η οργή της φύσης΄΄. Πρόκειται για ένα ακόμα μνημονιακό έγκλημα. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονταν εδώ και δεκαετίες οδήγησαν στην ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού, λόγω της διάλυσης υποδομών και τη μόνιμη έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης με αποτέλεσμα χιλιάδες σπίτια και δημόσιες υπηρεσίες να παραδοθούν στις φλόγες και, το πιο σημαντικό, οι νεκροί να φτάσουν στους 100. Οι  συνεχείς μνημονιακές πολιτικές επιβάρυναν πολλαπλά αυτή την κατάσταση, με τραγικές συνέπειες.

Ετοιμάζουν νέες επιθέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
          Με αυτήν την κατάσταση, είναι σαφές ότι η εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια δεν πρόκειται να ξεφύγουν από την γενικότερη μνημονιακή λαίλαπα. Ήδη ο νόμος Γαβρόγλου άρχισε να εφαρμόζεται, με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά. Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο 5 τμημάτων και την συγχώνευση πολλών σχολών αφήνοντας στο αέρα πολλούς φοιτητές, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και, φυσικά, την μείωση των εισακτέων φοιτητών. Η συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά με το ΤΕΙ Αθήνας, δεν αποτελεί, παρά τον προάγγελο για τα επόμενα σχεδία τους. Ήδη ο Γαβρόγλου είπε στα τέλη Ιουλίου πως θα ανακοινώσει αναλυτικά μέχρι τις 25 Αυγούστου  την συγχώνευση 4 ιδρυμάτων, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας- Θράκης και Κ. Ελλάδας, αλλά και την συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Την ίδια στιγμή που η συρρίκνωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, προσπαθούν παράλληλα να καταργήσουν την έννοια του ενιαίου πτυχίου με τα διετή προγράμματα-πτυχία, δημιουργώντας φοιτητές πολλών ταχυτήτων, με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό αν συνδυαστεί και με την γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά (προάγγελος των διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών) εύκολα καταλαβαίνουμε ότι σύντομα το πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε ένα σούπερ-μάρκετ γνώσεων που ο φοιτητής, ανάλογα με το πόσα αντέχει η τσέπη του, θα αγοράζει προγράμματα σπουδών. Αυτό φυσικά σημαίνει ένα αυτόματο πέταγμα της πλειοψηφίας της φτωχοποιημένης ελληνικής κοινωνίας εκτός του πανεπιστημίου. Και όλα αυτά, ενώ η κρατική χρηματοδότηση για την εκπαίδευση και ιδιαίτερα για την τριτοβάθμια, έχει ισοπεδωθεί, σε σημείο που τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο η λειτουργία της.
 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια της να γαντζωθεί στην εξουσία έχει ξεπουλήσει τα πάντα στο βωμό του χρέους και της παραμονής στην ΕΕ και το Ευρώ. Πασχίζει να αποδείξει ότι είναι ο πιο πιστός κολαούζος των ιμπεριαλιστών, φέρνοντας συνεχώς κοντά τον κίνδυνο του πολέμου, στρώνοντας το κόκκινο χαλί στις ΗΠΑ, θέλοντας να μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερο τους λαούς στα πολεμικά τους παιχνίδια.
  Ταυτόχρονα, με τη συμφωνία των Πρεσπών για τη Μακεδονία, παίζουν για άλλη μια φορά το παιχνίδι των ΗΠΑ, ενώ φουντώνουν και τους εθνικισμούς στην περιοχή μας, προσπαθώντας να μας αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά μας προβλήματα.
 Το μέλλον μας το καθορίζουμε εμείς. Είναι αναγκαίο να αποδείξουμε πως η γενιά μας δεν είναι ούτε μια γενιά του καναπέ, ούτε μία χαμένη γενιά, όπως θέλουν πολλοί να μας κάνουν να πιστέψουμε. Με πρώτο σταθμό τη διαδήλωση της ΔΕΘ, να βροντοφωνάξουμε ότι η νεολαία και οι φοιτητές δεν τρώνε το παραμύθι της εξόδου από τα Μνημόνια. Βασισμένοι στην αυτοοργάνωση μας, με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή, με καταλήψεις, δυναμικές κινητοποιήσεις και δράσεις να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας. Να σταματήσουμε τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και μαζί με τους εργαζόμενους να οργανώσουμε μια πολιτική απεργία διαρκείας που θα τσακίσει στη πράξη τα συνεχή μνημόνια και όσους τα εφαρμόζουν, που θα πετάξει το ΝΑΤΟ έξω από τη Μεσόγειο και, που θα βάλει τα θεμέλια για μια διαφορετική κοινωνία που δε θα βασίζεται στην εκμετάλλευση και στο κέρδος, αλλά στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.
         
Ø  Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.
Ø  Κάτω τα Μνημόνια και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις
Ø  Έξω τώρα από το Ευρώ και την ΕΕ - Διαγραφή του Χρέους
Ø  Πάλη ενάντια στον πόλεμο. Έξω οι βάσεις - Έξοδος από το ΝΑΤΟ - Καμία συμμετοχή στις επεμβάσεις και πολέμους των ιμπεριαλιστών

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ
sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com           e-mail:ssp.thess@gmail.com