Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη Λέσχη του ΑΠΘ δεν θα πληρώσει ΚΑΝΕΝΑΣ και ΠΟΤΕ! Δημόσια και Δωρεάν Σίτιση, Στέγαση και εκπαίδευση για όλους



Κάλεσμα σε Ανοιχτή Συνέλευση για το ζήτημα της επιβολής αντίτιμου στη λέσχη, Παρασκευή 21/9, 19:00 στη ΣΘΕ


  Το φετινό καλωσόρισμα της διοίκησης του ΑΠΘ αλλά και των εργολάβων (Χούτος, «Γευσήνους», Αμβροσιάδης) που έχουν αναλάβει την λειτουργία της λέσχης δεν ήταν άλλο από την επιβολή αντιτίμου σίτισης. Όσοι δεν δικαιούνται κάρτα σίτισης θα υποχρεούνται είτε να πληρώνουν 66 ευρώ το μήνα για να εκδώσουν κάρτα, είτε να καταβάλουν 2 ευρώ ανά γεύμα. Πρόκειται για μια εξέλιξη αναμενόμενη, αφού μεθοδευόταν εδώ και χρόνια - με την συνεχή σκλήρυνση του ελέγχου, αλλά και την γενικότερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του πανεπιστημίου  και μετακύλιση του κόστους σίτισης στις δικές μας πλάτες. Ωστόσο, πρόκειται για μια εξέλιξη σταθμό, καθώς για πρώτη φορά οι φοιτητές του ΑΠΘ θα κληθούν να πληρώσουν άμεσα κάποιο ποσό (το οποίο μάλιστα δεν είναι αθόλου αμελητέο).  Μάλιστα, αυτή η ωμή κατάργηση της δωρεάν σίτισης,  είναι η πρώτη κίνηση του ΑΠΘ στην πολυδιαφημισμένη «μεταμνημονιακή» εποχή!
  Οι βασικές αιτίες αυτής της κατάστασης είναι δύο. Η πρώτη είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση που πλήττει συνολικά τα πανεπιστήμια την τελευταία δεκαετία.. Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης έχει γίνει πάγιο κομμάτι της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων, και της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού προτεραιότητα συνολικά του ελληνικού καπιταλισμού είναι η αποπληρωμή του χρέους προς την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στο κάτω κάτω, σε τι χρησιμεύει η εκπαίδευση στην Ελλάδα, αφού η ανεργία στους νέους βρίσκεται στο 60%; Άλλωστε το δήλωσε ευθαρσώς και ο πρύτανης του ΑΠΘ: «Δεν μπορούν να είναι όλοι απόφοιτοι πανεπιστημίων».
  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι παρότι τα πανεπιστήμια στενάζουν από την υποχρηματοδότηση το καθεστώς των εργολαβιών στα πανεπιστήμια εξακολουθεί να υπάρχει. Οι εργολάβοι χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου με εκατομμύρια ευρώ για να αναλάβουν τις υπηρεσίες που το πανεπιστήμιο θα μπορούσε να αναλάβει, προσλαμβάνοντας απευθείας τους εργαζόμενους.
  Είναι δεδομένο, ότι όπως και όταν προσπαθούσαν να καθιερώσουν τον έλεγχο των πάσο, οι πρυτανικές αρχές και η εργολαβία θα προσπαθήσουν και πάλι να σκορπίσουν τη διαίρεση μέσα στους φοιτητές: Ότι το μέτρο αφορά μόνο αυτούς που είναι μεγάλα έτη, εκτός πανεπιστημίου κλπ. ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ: Αν αφήσουμε αυτό το αντίτιμο να εισπραχθεί, αύριο όχι μόνο θα επεκταθεί σε όλους τους φοιτητές, αλλά θα κληθούμε αντίστοιχα να πληρώσουμε τα συγγράμματα (όπως παραλίγο να γίνει πέρυσι), και πολύ σύντομα και ΔΙΔΑΚΤΡΑ στις σχολές μας.
Η σίτιση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο - Η λέσχη θα παραμείνει δημόσια και δωρεάν
  Η λέσχη, οι εστίες και γενικότερα οι φοιτητικές παροχές δεν είναι ευγενική χορηγία κανενός! Είναι χρήματα που προέρχονται από την υπέρογκη φορολόγηση της ελληνικής κοινωνίας, που διεκδίκησε και φρόντισε να μπορούν τα παιδιά της να τρώνε καθημερινά! Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των πρυτάνεων ότι «όλοι οι φοιτητές θα τρώνε δωρεάν» αποδείχθηκαν κούφια λόγια
  Το χτύπημα στη λέσχη είναι μόνο ο προάγγελος όσων έρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια θα περάσουν από μεγάλο «μαχαίρι» και με αυτήν την κυβέρνηση και με όποια επόμενη. Είναι μονόδρομος για το φοιτητικό κίνημα να σηκώσει το γάντι σε αυτήν την τεράστια πρόκληση, ώστε να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για μια συνολική απάντηση στη διάλυση της εκπαίδευσης. Με γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους μας, με επιτροπές αγώνα, με μαζικές καταλήψεις και διαδηλώσεις, να βάλουμε εδώ και τώρα STOP στα σχέδια πρυτανείας, εργολαβιών και κυβέρνησης.


  •   Καμία επιβολή αντίτιμου – σίτιση και στέγαση δωρεάν για όλους.

  •  Έξω οι εργολαβίες από τα πανεπιστήμια - Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση