Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


   Η άθλια μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για ακόμα μία φορά μέσα στο καλοκαίρι, εκμεταλλευόμενη την απουσία των φοιτητών από τις σχολές, ψήφισε το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Ηπείρου, που συγχωνεύει  το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, με την δημιουργία καινούργιων σχολών, τμημάτων, προγραμμάτων σπουδών και διοικητικών δομών ξεκινάει από 1.10.2018 και ολοκληρώνεται με την οριστική ένταξη του ΤΕΙ μέχρι στις 31.8.2022. Αυτή η καταστροφή των δύο ιδρυμάτων προφανώς δεν πραγματοποιείται για την βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μια συντεταγμένη προσπάθεια πετσοκόμματος κάθε δαπάνης για την παιδεία, διάλυσης των δικαιωμάτων των πτυχίων, με άμεσο στόχο την οικονομική τους αυτονόμηση. Εν τέλει, πρόκειται για ένα μνημονιακό τερατούργημα, το οποίο έρχεται να επικυρώσει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τον ν. Γαβρόγλου, ως προς την πλήρη διάλυση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και φυσικά την καθιέρωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
       Μετά την βάρβαρη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων έχουμε τις εξής αλλαγές :
1)  Προκύπτουν 2 νέα τμήματα στην Σχολή Επιστημών Υγείας, αυτό της Νοσηλευτικής και της Λογοθεραπείας.
2) Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών γίνεται Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, και προσαρτάται σε αυτή το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
3)  Στην Πολυτεχνική Σχολή ιδρύεται τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
4)  Ιδρύεται μονοτμηματική Σχολή Μουσικών Σπουδών, τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
5) Σχολή Γεωπονίας με Τμήμα Γεωπονίας και τμήμα Τροφίμων και Διατροφής.
6) Ιδρύεται επίσης η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών με τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Μετάφρασης και Διερμηνείας και Ψυχολογίας. Το τελευταίο θα προκύψει από την Διάλυση του ΦΠΨ, όπου οι 2 τομείς (Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά) αυτονομούνται σε ανεξάρτητο τμήμα Φιλοσοφίας, με επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου. Τα τμήματα που μεταφέρονται από το ΤΕΙ μπαίνουν στα μηχανογραφικά από του χρόνου, ενώ τα καινούργια στο μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος.
        Η συγχώνευση του ΤΕΙ με το ΑΕΙ Ιωαννίνων για την δημιουργία του Πανεπιστημίου Ηπείρου, είναι η επόμενη κίνηση της εφαρμογής του μνημονιακού νόμου Γαβρόγλου μετά την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ). Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή! Στον φάκελο των συγχωνεύσεων έχουν βρεθεί όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας, όπου το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να τα συγχωνεύσει με τα ΑΕΙ των περιοχών τους. Κλασικά παράδειγματα είναι το ΑΕΙ Ιονίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και η συγχώνευση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, κλπ. Συγκεκριμένα η δημιουργία του Πανεπιστημίου Ηπείρου, όπως και οποιαδήποτε άλλη συγχώνευση  θα έχει καταστροφικές συνέπειες :
1) Ουσιαστική κατάργηση των πτυχίων. Το πτυχίο ουσιαστικά θα είναι ατομικός τίτλος σπουδών και άρα δεν θα είναι πτυχίο, αλλά πιστοποιητικό δεξιοτήτων, σπρώχνοντάς μας σε έναν ατομικό και άρα ανταγωνιστικό δρόμο καθώς και σε ένα διαρκές κυνήγι «γνώσεων» εφ’ όρου ζωής, που μεταφράζεται σε πιστωτικές μονάδες (ECTs), χωρίς καμία διασφάλιση κανενός επαγγελματικού δικαιώματος. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα παίξουν τα νέα διετή προγράμματα σπουδών ,ο ατομικός φάκελος προσόντων αλλά και η κατάργηση της διδακτικής επάρκειας για τις καθηγητικές σχολές .
2) Κόψιμο δαπανών και υποστελέχωση για όλες τις σχολές. Η χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μειωθεί στο 75% σε σχέση με το  2009, ενώ όλες οι σχολές και τα τμήματα αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα ακόμα και σε βασικές ανάγκες. Πως λοιπόν θα καλυφθούν οι ανάγκες των νέων τμημάτων και οι ανάγκες των νέων φοιτητών (σίτιση-στέγαση) με τις δομές της μέριμνας να υπολειτουργούν ; Να μην μας φανεί παράξενο αν το επόμενο διάστημα διαγράφονται ολόκληρα τμήματα - απλά με μια υπουργική εντολή-, ή να καλούμαστε οι ίδιοι να πληρώνουμε τα έξοδα φοίτησης μας, μέσω διδάκτρων σε μεταπτυχιακά (έχει ήδη ψηφιστεί) και προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
3) Απολύσεις πανεπιστημιακού προσωπικού. Με τα κλεισίματα σχολών και τις συγχωνεύσεις, σημαντικός αριθμός καθηγητικού, αλλά κυρίως διοικητικού και λοιπού προσωπικού (καθαρίστριες, εργολαβικοί, τεχνική υπηρεσία κλπ.) θα «περισσεύει», επομένως θα απολυθεί και θα προστεθεί στην ήδη αναρίθμητη στρατιά ανέργων.
4) Μείωση εισακτέων και διαγραφές φοιτητών. Φυσικό επακόλουθο των συγχωνεύσεων είναι η υπερσυσσώρευση φοιτητών στις σχολές που συγχωνεύονται. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με την κυβέρνηση τα τμήματα δεν θα είναι ικανά να δεχθούν επιπλέον φοιτητές, λόγω υποχρηματοδότησης αλλά και έλλειψης υποδομών (εστίες, λέσχες, εργαστήρια, καθηγητές), συνεπώς ενδέχεται να μπουν ξανά οι διαγραφές φοιτητών στο προσκήνιο.
            Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει χρόνος για αδράνεια .Πρέπει να δράσουμε άμεσα ,ακολουθώντας το παράδειγμα των φοιτητών του ΤΕΙ Αθήνας, να  ζωντανέψουμε τους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις μας, κάθε συλλογική μορφή πάλης, παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις και πραγματοποιώντας δυναμικές κινητοποιήσεις, να μπλοκάρουμε την δημιουργία του Πανεπιστήμιο Ηπείρου και την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου. Να γίνουμε εμείς ο πυροδότης που θα τραβήξει τη νεολαία και τους εργαζόμενους ξανά στον δρόμο του αγώνα. Να μην τους αφήσουμε να μας διαλύσουν τις ζωές και το μέλλον μας!

-Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για το Πανεπιστήμιο Ηπείρου
-Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου
-Αύξηση χρηματοδότησης για την παιδεία
-Διαγραφή του χρέους