Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΣΤΙΩΝ!


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ!
          Πριν από λίγες ημέρες ο υπεύθυνος διεύθυνσης της Α’ Φοιτητικής Εστίας του ΑΠΘ, ανακοίνωσε ότι μέχρι και την Παρασκευή 22/3 θα αναγκάσει εκατοντάδες εστιακούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τα δωμάτια τους. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές, που έχουν ξεπεράσει τον χρόνο φοίτησης της σχολής τους συν δύο χρόνια (ν+2), πρέπει να φύγουν άμεσα από το δωμάτιο τους, ειδάλλως το δωμάτιο θα εκκενωθεί από την διεύθυνση της εστίας, χωρίς αυτή να φέρει καμία ευθύνη για την φθορά των προσωπικών αντικειμένων του φοιτητή.  
            Ο λόγος που αποφάσισαν να αφήσουν άστεγους εκατοντάδες φοιτητές, δίνοντας τους απλά ένα τελεσίγραφο, διορίας 3 ημερών; Σύμφωνα με την ανακοίνωση : «δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να ικανοποιηθούν οι ανάγκες στέγασης των νέων προπτυχιακών φοιτητών». Προφανώς για την διεύθυνση των εστιών, τον πρύτανη και την κυβέρνηση το πρόβλημα των εστιών είναι οι ν+2 φοιτητές, και όχι το γεγονός ότι οι εστίες έχουν ρημάξει από την χρόνια υποχρηματοδότηση! Βέβαια μετά από κινητοποίηση των φοιτητών, η πρυτανεία έσπευσε να στείλει email δηλώνοντας ότι αυτό το έγγραφο που εστάλη στους εστιακούς φοιτητές δεν ισχύει. Βέβαια στο ίδιο ακριβώς email λέει ότι οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών, δεν δικαιούνται δωμάτιο, και πρέπει να αποχωρήσουν οικειοθελώς!
            Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια όλων των μνημονιακών, κυβέρνησης και πρυτάνεων, να καταργήσουν ένα από τα βασικότερα δικαιώματα μας, την στέγαση, με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Τα κριτήρια για να πάρει κάποιος φοιτητής δωμάτιο έχουν αυξηθεί, σε πολλές εστίες πανελλαδικά οι φοιτητές εξαναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο (αυτό δεν κατάφερε να εφαρμοστεί στις εστίες του ΑΠΘ – παρότι επιχειρήθηκε -  λόγω των αγώνων των εστιακών φοιτητών) κι όλα αυτά για ένα δωμάτιο δύο επί τρία.
            Για όλα αυτά δεν φταίνε οι φοιτητές. Ειδικά στην σημερινή εποχή οπού οι οικογένειες μας βγάζουν οριακά τον μήνα, οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να εργαζόμαστε παράλληλα με τις σπουδές μας για να ζούμε αξιοπρεπώς και οι φοιτητικές παροχές συνεχώς μειώνονται (βλ. τεράστια χρέη για συγγράμματα και κίνδυνος μη χορήγησής τους, λέσχη και εντατικός έλεγχος για κάρτα σίτισης κλπ), το πέταγμα των εστιακών φοιτητών από το σπίτι τους ισοδυναμεί με ΕΓΚΛΗΜΑ!
            Αυτοί που φταίνε είναι οι πρυτάνεις και οι «υπεύθυνοι» που στα τόσα χρόνια υποχρηματοδότησης, δεν έχουν βγάλει άχνα για την κατάσταση, δεν έχουν διεκδικήσει ούτε ευρώ από τις κυβερνήσεις για τα πανεπιστήμια – αντίθετα στεκόντουσαν απέναντι στους φοιτητικούς αγώνες που διεκδικούσαν αύξηση της χρηματοδότησης. Φταίει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνέχισε και ενέτεινε το έργο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, μειώνοντας κι άλλο την χρηματοδότηση, οδηγώντας έτσι στην διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χρήματα υπάρχουν, αλλά αυτά δεν καταλήγουν ποτέ για τις ανάγκες μας, για τις φοιτητικές εστίες και τα πανεπιστήμια. Αντίθετα καταλήγουν στις τσέπες των εργολάβων, σε πολεμικούς εξοπλισμούς, στην αποπληρωμή του χρέους και τις τράπεζες. Γιατί πολύ απλά προτεραιότητα για όλους τους μνημονιακούς δεν είναι οι ανάγκες των φοιτητών, αλλά οι ανάγκες της χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομίας, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ιμπεριαλιστών.
            ΥΠΑΡΧΕΙ κι ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ να ικανοποιηθούν οι ανάγκες στέγασης των φοιτητών, κι αυτός είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση. Πρέπει να δοθούν χρήματα ώστε να συντηρούνται επαρκώς οι υπάρχουσες εστίες και να δημιουργηθούν και νέες για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών, που το έχουν ανάγκη.  Η στέγαση, όπως και η σίτιση των φοιτητών δεν είναι ευγενική χορηγία κανενός πρύτανη! Είναι δικαίωμα μας, κατεκτημένο μέσα από αγώνες και η λειτουργία τους οφείλεται στα χρήματα που βγαίνουν από τους φόρους που πληρώνουν οι οικογένειες μας. 
Προτεραιότητα είναι οι ανάγκες μας, και μόνον αυτές! 
     Πρέπει όλοι οι φοιτητές, εστιακοί και μη, να ξεσηκωθούμε ενάντια στην συγκεκριμένη κίνηση της διοίκησης του πανεπιστημίου και των εστιών. Μέσα από τις συνελεύσεις μας να πάρουμε αποφάσεις για μαχητικές κινητοποιήσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένας φοιτητής δεν θα πεταχτεί εκτός εστιών και ότι κανένας φοιτητής δεν θα μείνει χωρίς δωμάτιο.
Καλούμε σε κινητοποίηση στο γραφείο του υπεύθυνου διεύθυνσης την Παρασκευή 22/3, 10 π.μ. με ραντεβού στην είσοδο των Α’ φοιτητικών εστιών ΑΠΘ.
  • Όχι στην έξωση εστιακών φοιτητών. Σίτιση – Στέγαση – Δωρεάν σπουδές για όλους.
  •  Δωμάτια για όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως έτους φοίτησης
  •  Όχι στην διάλυση των πανεπιστημίων και της φοιτητικής μέριμνας.
  • Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση.