Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάτω ο νόμος – πλαίσιο της Κεραμέως! Για ένα μαζικό και μαχητικό φοιτητικό κίνημα!


Τρεις μήνες μετά την εκλογή της, πατώντας πάνω στον δρόμο που της άνοιξε ο άθλιος ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δείξει το ακραία νεοφιλελεύθερο και μνημονιακό προφίλ της. Οι πραξικοπηματικές τροπολογίες που ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, και η κατάργηση του ασύλου, ήταν μόνο η αρχή. Στα τέλη Οκτώβρη ψηφίστηκε ένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που περιείχε την εξίσωση πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων-ιδιωτικών κολλεγίων, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Απέναντι σε αυτή την επίθεση, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις με την κυβέρνηση να τους αντιμετωπίζει άλλη μια φορά με καταστολή και δακρυγόνα. 


ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!
Τα μέτρα της κυβέρνησης με τον νέο νόμο – πλαίσιο αποτελούν μια σφοδρή επίθεση στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο νέος αντεκπαιδευτικός νόμος θα στοχεύει:

  •  Στην διοικητική αυτονομία των ιδρυμάτων, η οποία σημαίνει να αποφασίζουν τα Συμβούλια Ιδρύματος, δηλ. "άνθρωποι της αγοράς", τα πάντα στις σχολές μας,  με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα.

  •  Στην οικονομική αυτονόμηση των ιδρυμάτων από την κρατική χρηματοδότηση, δηλ. το να αναζητούν τα ιδρύματα μόνα τους, τους πόρους λειτουργίας τους. Η κρατική χρηματοδότηση είναι ήδη πενιχρή, και στόχος είναι να περιοριστεί κι άλλο έως και να εκμηδενιστεί πλήρως. Επομένως, οδηγούμαστε ξεκάθαρα σε επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά.

  •  Στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων η οποία θα συνδέεται και με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης. Οι αξιολογήσεις θα σημάνουν νέες, δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης των σχολών μας, το κλείσιμο πολλών από αυτών, απολύσεις εργαζομένων.

  •  Στην πλήρη εξάπλωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά
  •  Στην μείωση του αριθμού των φοιτητών (διαγραφές στα ν+2 έτη, βάση του 10, μείωση εισακτέων)
  •  Στην κατάργηση όλων των φοιτητικών δικαιωμάτων.
  •  Στο χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού.
Παράλληλα, με την εξίσωση πτυχίων η ΝΔ καταργεί έμμεσα το άρθρο 16 του Συντάγματος κάτι που σημαίνει ότι το κράτος δεν θα υποχρεούται να εξασφαλίζει δημόσια, δωρεάν παιδεία και πως τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων θα εξισωθούν με αυτά των ΑΕΙ. Επομένως, η ΝΔ, ως συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, στην μετατροπή της από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, το οποίο ο φοιτητής-πελάτης θα καλείται να αγοράσει ανάλογα με το πόσα χρήματα διαθέτει. Αυτό θα οδηγήσει στο να χάσουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες νέοι και όσοι καταφέρουν να μείνουν, θα δίνουν έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης,  για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Για να μπορέσει η κυβέρνηση της ΝΔ να επιβάλλει όλες τις παραπάνω επιθέσεις, ψήφισε στις 8/8 την κατάργηση του ασύλου, όπου στόχο δεν έχει την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας αλλά να χτυπήσει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και το συνδικαλισμό. Ήδη γίνεται προσπάθεια ώστε να νομιμοποιηθεί η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια (εισβολές σε ΑΣΟΕΕ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο).Το άσυλο είναι μια κατάκτηση νεολαίας και εργαζομένων, επιβλήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες απ’ την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα. Καταργώντας το, θέλουν να τελειώσουν με τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση αλλά και με μια ολόκληρη εποχή κατακτήσεων και αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας.
Όλες αυτές οι επιθέσεις δεν έρχονται από το πουθενά, αλλά οφείλονται στην χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Οι ζωές μας καθημερινά, γίνονται θυσία στο βωμό των μνημονίων, της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, της αποπληρωμής του χρέους, στα υπέρογκα ποσά που πάνε για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις, στις μνημονιακές πολιτικές και σε αυτό το σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση και πολέμους.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
Για να μπορέσουν οι σύλλογοι να κλιμακώσουν τις δράσεις τους και να αναπτυχθούν οι υπάρχουσες κινητοποιήσεις σε ένα μαζικό και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, πρέπει να υπερβούμε όλες τις αδιέξοδες πολιτικές. Παρά την θετική πρώτη αγωνιστική κίνηση και την αύξηση της συμμετοχής των γενικών συνελεύσεων, ακόμα και σε συλλόγους που είχαν να πάρουν απόφαση αρκετά χρόνια (ΑΣΟΕΕ, ΠΑΝΤΕΙΟΣ, ΠΑΠΕΙ), οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις παραμένουν άμαζες. Οι συνελεύσεις και οι καταλήψεις δεν έχουν επεκταθεί σε μεγάλο αριθμό σχολών, οι συνελεύσεις παρουσιάζουν στασιμότητα στη συμμετοχή και οι κατειλημμένες σχολές δεν έχουν καταφέρει να γίνουν πραγματικά κέντρα αγώνα. Ακόμα οι σύλλογοι δεν έχουν ακόμα ένα ενιαίο κεντρικό αίτημα πάνω στο οποίο θα συσπειρωθούν. Ανάλογα με το ποια πολιτική δύναμη επικρατεί τονίζονται διαφορετικά μέρη της επίθεσης ή γενικά η "εκπαιδευτική αναδιάρθρωση". Αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καταρχάς τους φοιτητές να καταλάβουν για τι παλεύουν και να συσπειρωθούν αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία να μάθει τους λόγους για τους οποίους παλεύουμε.
Βασικό στοιχείο που, είτε λείπει εντελώς, είτε μπαίνει εντελώς τυπικά, είναι η συντονιστική επιτροπή/επιτροπή κατάληψης του κάθε συλλόγου. Σκοπός αυτής της επιτροπής είναι η αυτοοργάνωση των φοιτητών και η υλοποίηση από τους ίδιους των δράσεων του πλαισίου. Μέσα από τη συντονιστική επιτροπή πρέπει να οργανώνεται η ζωή της κατάληψης, οι δράσεις και η ενημέρωση των φοιτητών. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι φοιτητές θα πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, μαζικοποιώντας τις κινητοποιήσεις, τις γενικές συνελεύσεις και τις καταλήψεις. Από τη στιγμή που στους πιο πολλούς συλλόγους οι συντονιστικές επιτροπές δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν είναι φυσικό επόμενο να γίνεται το ίδιο και με τα συντονιστικά σε επίπεδο πόλεων. Το συντονιστικό της Αθήνας που υπάρχουν οι περισσότερες καταλήψεις αδυνατεί να δώσει μία πολιτική κατεύθυνση στο κίνημα, αρκείται μόνο στην έκδοση δελτίων τύπων που μένουν σε αόριστες επικλήσεις για αγώνα, χωρίς να προτείνει ένα σχέδιο μαζικοποίησης, συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.
Οι καταλήψεις των σχολών μας πρέπει να είναι ζωντανές μέσα από πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες και να αποτελούν κέντρα αγώνα, κύτταρα ενός κινήματος καταλήψεων διαρκείας, το οποίο θα οργανώνεται μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές κάθε συλλόγου, τα συντονιστικά πόλεων και με ένα πανελλαδικό συντονιστικό. Ένα πραγματικό συντονιστικό συλλόγων πρέπει να δίνει πολιτική και αγωνιστική κατεύθυνση για όλο το κίνημα, να σχεδιάζει συγκεκριμένες δράσεις, να δίνει προοπτική συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, με καταλήψεις διαρκείας σε όλες τις σχολές, όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης του νέου νόμου – πλαισίου. Κόντρα στην σιωπή και την συκοφαντία των ΜΜΕ να είναι η φωνή του φοιτητικού κινήματος. Με κείμενα, αφίσες και δράσεις μέσα και έξω από τις σχολές να ενημερώσει σε πρώτο επίπεδο όλους τους φοιτητές αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία για το νέο νόμο και την επίθεση που θα φέρει στην εκπαίδευση. Να επιδιώξει την ενότητα της δράσης μας με μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, με όποιον αγωνίζεται ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές.
Στον δρόμο των αγώνων σε Χιλή, Καταλονία, Λίβανο, Ισημερινό, και σε όλο τον κόσμο, όπου η νεολαία και οι εργαζόμενοι με καταλήψεις και δυναμικές κινητοποιήσεις εξεγείρονται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους. Να σταματήσουμε τον νέο νόμο - πλαίσιο και την επίθεση στην εκπαίδευση, να αγωνιστούμε ενάντια στα μνημόνια, την φτώχεια την  ανεργία και την φρίκη του πολέμου.
  •        Κάτω ο νέος νόμος – πλαίσιο
  •        Πλήρης και άμεση επαναφορά του ασύλου
  •        Όχι στην εξίσωση πτυχίων κολλεγίων – δημοσίων πανεπιστημίων
  •        Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους