Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 10/12 ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΚΣ/ΚΝΕ

Την Τρίτη 10/12/19 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου των Εστιακών Φοιτητών (ΣΕΦΠΙ). Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: Ψήφισαν συνολικά 239 (από 247 το 2018) φοιτητές. Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο – στο οποίο συμμετέχει η ΣΣΠ και ανένταχτοι αγωνιστές, πήρε 159 (από 175 το 2018) ψήφους και 6 έδρες (7 το 2018) στο Διοικητικό Συμβούλιο, η Π.Κ.Σ. πήρε 52 (56-2018) ψήφους και 2 έδρες (από 2 το 2018) και τα ΕΑΑΚ, που κατέβηκαν πρώτη φορά, συγκέντρωσαν 15 ψήφους και 1 έδρα. Από τους 239 ψήφους, τα 9 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα ενώ υπήρξαν και 4 λευκά. Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και επιβεβαιώνεται έτσι περίτρανα η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εστιακοί φοιτητές για ακόμα μια χρονιά στις διαδικασίες του Συλλόγου και στις κατακτήσεις του. Την ίδια στιγμή που η αποχή στους υπόλοιπους συλλόγους με τα χρόνια αυξάνεται, ο Σύλλογος των Εστιακών αναδεικνύεται ο τρίτος μεγαλύτερος Σύλλογος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο νεότερος στην ίδρυση του. 
Τα αποτελέσματα αυτά είναι απόρροια της διαρκής κινητοποίησης και δραστηριότητας του Συλλόγου με μια αγωνιστική και μαχητική πολιτική. Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Σ.Ε.Φ.Π.Ι.) είναι ο μοναδικός σύλλογος στα Γιάννενα που είναι πραγματικά ενεργός, δηλαδή πραγματοποιεί συχνές γενικές συνελεύσεις (10 μόνο τον τελευταίο χρόνο) και συμμετέχουν φοιτητές στις δράσεις, στις σημαντικές για τα δεδομένα της περιόδου κινητοποιήσεις του και τις δραστηριότητες του. Δεν έχει λείψει σχεδόν από κανέναν μικρό η μεγάλο αγώνα τα 5 τελευταία χρόνια στα Ιωάννινα και αποτελεί τον μοναδικό σύλλογο που υπερασπίζεται με μια συνέπεια τα δικαιώματα των φοιτητών. 

Η ανάδειξη του Ενωτικού Ψηφοδελτίου για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε πρώτη δύναμη οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία 5 χρόνια παλεύουμε ασταμάτητα και με επιμονή για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εστιακών φοιτητών και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας στις εστίες. Με το σχέδιο πάλης και αγώνα του ενωτικού έχουμε καταφέρει σημαντικές κατακτήσεις, όπως είναι η συντήρηση των υλικοτεχνικών υποδομών και κτιρίων, βραδινά δρομολόγια, υπενοικίαση ξενοδοχείων κ.α. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι φέτος, ο Σύλλογος Εστιακών, παλεύοντας με το πλαίσιο του Ενωτικού Ψηφοδελτίου, κατάφερε μέσα από διαρκείς, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες, να καταργήσει τον αντιδραστικό Εσωτερικό Κανονισμό που πετούσε την πλειοψηφία των εστιακών φοιτητών εκτός δωματίου και να μετατρέψει το χαράτσι των 45 ευρώ σε προαιρετικό (να μην υπάρχουν επιπτώσεις ούτε στην λήψη πτυχίου, ούτε κατά την υποβολή αίτησης του), άρα στην ουσία το καταργήσαμε, που αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα από την αρχή της ίδρυσής του! Παράλληλα, συνδέσαμε τα προβλήματα των εστιών με την γενικότερη κατάσταση και το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών επιθέσεων. Αναδείξαμε με κάθε τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης, τον ρόλο των μνημονίων, της ΕΕ, του χρέους και των επιχειρηματιών-τοκογλύφων, την προσπάθεια που κάνουν όλοι αυτοί για την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, ειδικά τώρα με τον νέο νόμο-πλαίσιο της ΝΔ που ψήφισε την κατάργηση του ασύλου, φέρνει δίδακτρα, διαγραφές φοιτητών, αξιολογήσεις και ένα σωρό άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Τονίσαμε επίσης την ανάγκη σύνδεσης του αγώνα των φοιτητών με αυτόν τον εργαζομένων και ότι χρειάζονται μαχητικοί και ανυποχώρητοι αγώνες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επίθεση. 

Το σημαντικότερο, όμως, που έχουμε καταφέρει, μέχρι τώρα, είναι να ενώσουμε όλους τους εστιακούς φοιτητές απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης και της πρυτανείας. Να σπάσουμε την λογική ότι τίποτα δεν αλλάζει με τους αγώνες και ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις. Καλλιεργήσαμε τις αρχές της εργατικής δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, την συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των εστιακών φοιτητών, την λογική της οργανωμένης ζωής και πάλης. Κρατήσαμε ζωντανές όλες τις παραδόσεις του φοιτητικού και εργατικού κινήματος οργανώνοντας και πραγματοποιώντας δεκάδες γενικές συνελεύσεις, πολυήμερες καταλήψεις και μαχητικές κινητοποιήσεις. Για αυτό για ακόμα μια χρονιά πάνω από το 70% των ψηφισάντων στήριξε το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο. 

Χωρίς αυτό το πολιτικό πλαίσιο, την αποφασιστικότητά μας και τα μαχητικά μέσα πάλης που υιοθέτησε ο Σύλλογός μας, δεν θα είχαμε σε καμία περίπτωση τις ίδιες κατακτήσεις, όπως δεν υπάρχουν σε άλλους συλλόγους που κυριαρχούν ή έχουν ακόμη και την αυτοδυναμία άλλες «αριστερές» ή «ταξικές δυνάμεις». 

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΚΝΕ), όχι μόνο δεν ενισχύθηκε από τους φοιτητές αλλά για 4η συνεχόμενη χρονιά εμφάνισε πτώση εξαιτίας της προδοτικής και διασπαστικής πολιτικής που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρά το ρεσιτάλ ψεμάτων και συκοφαντιών ή τις νοθείες που προσπάθησε να πραγματοποιήσει πριν και κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, δεν κατάφερε ούτε να καλλιεργήσει την απογοήτευση και τον αποπροσανατολισμό στους εστιακούς φοιτητές, αλλά ούτε και να απομαζικοποιήσει τον Σύλλογο. 

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διασπάσουν τον σύλλογο καλώντας τους φοιτητές σε δράσεις-κομματικές παρελάσεις της ΚΝΕ, ενώ δεν καλούσαν σε κινητοποίηση ενάντια στον Νέο Εσωτερικό Κανονισμό, παρά μόνο αναλώνονταν σε αποπροσανατολιστικά για τον Σύλλογο αιτήματα, δηλαδή «ας αφήσουμε τον Εσωτερικό Κανονισμό και να πάμε εδώ και τώρα να διεκδικήσουμε ανέγερση νέας εστίας και φύλακες στα κτήρια». Άρα, ας πεταχτούν από τις εστίες το 70% των Εστιακών, ας εφαρμοστούν τα πιο αντιδραστικά κριτήρια και διατάξεις (αριστεία, αξιολόγηση, οικονομική φραγμοί, διάλυση της μέριμνας, κλπ), ας είναι υποχρεωτικά τα 45 ευρώ και βασική προϋπόθεση για το αν θα πάρεις δωμάτιο στις εστίες, όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει να λέμε πάμε τώρα να διεκδικήσουμε ανέγερση νέων εστιών!!! Δεν καλούσαν τους εστιακούς φοιτητές στις Γενικές Συνελεύσεις και προσπαθούσαν να τις διαλύσουν όταν πραγματοποιούνταν. Απείχαν από όλες τις σημαντικές μάχες που έδωσε ο ΣΕΦΠΙ, με την κατηγορία πως «ως Σύλλογος είμαστε "διασπαστικοί", καθώς δεν επιδιώκουμε την ενότητα με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους», εννοώντας πάντα τους περίφημους «συντονισμούς των φοιτητικών συλλόγων» – σφραγίδες της ΠΚΣ/ΚΝΕ. Όλα αυτά προφανώς τα έλαβαν υπόψιν τους οι Εστιακοί Φοιτητές για αυτό για ακόμα μια φορά τους τιμώρησαν με την ψήφο τους. 

Όσο βέβαια πλησίαζαν οι εκλογές του συλλόγου των εστιακών φοιτητών και καταλάβαιναν ότι θα μειωθούν σε ψήφους, κλιμάκωναν όλο και περισσότερο τους τραμπουκισμούς και τις επιθέσεις. Την Τρίτη 10/11 από τις πρώτες ώρες της εκλογικής διαδικασίας, η ΠΚΣ/ΚΝΕ έδειξε πλήρως της προθέσεις της. Ξεκίνησε να βάζει αφίσες παντού, ακόμα και σε χώρους των άλλων συνδυασμών, λέγοντας «πρώτα θα βάλει η ΚΝΕ και μετά όλοι οι άλλοι», έσκιζε αφίσες του Ενωτικού, έσπρωχνε και τραμπούκιζε καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας υποψηφίους του Ενωτικού και των ΕΑΑΚ, επιχείρησε ανεπιτυχώς να καταλάβει με το έτσι θέλω τα τραπεζάκια των άλλων δυνάμεων, παρεμπόδιζε διαρκώς τους συναδέλφους στην παρέμβασή τους με απειλές (π.χ. «πείτε μου που είναι ο ένας και που είναι ο άλλος» – μέσα σε αυτούς που ανέφεραν είναι και το μέλος του Συλλόγου Εστιακών και του ΦΣ του Ιστορικού, που δέχτηκε τον άγριο ξυλοδαρμό την επόμενη ακριβώς μέρα στο Ιστορικό) με σκοπό να σπείρουν την τρομοκρατία, χυδαία υβρεολόγια, σεξιστικές εκφράσεις του υποκόσμου και απειλές μπράβων «θα φάτε τόσο ξύλο, που δεν θα κουνιέστε για 3 μέρες, κάνατε πολύ λάθος που τα βάλατε με την ΚΝΕ, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, κλπ» προς τα μέλη του Ενωτικού και των ΕΑΑΚ για να διαλύσει της εκλογές και να τρομοκρατήσει τους φοιτητές του Συλλόγου. Κατά την διάρκεια μάλιστα της εκλογικής αναμέτρησης δεν δίστασαν να βάλουν 2 μέλη της ΠΚΣ που δεν διαμένουν στις εστίες να ψηφίσουν, καθώς και άλλα 2 μέλη τους, που δεν έχουν πια την φοιτητική ιδιότητα. Όταν δε, φοιτητές του Συλλόγου προσπάθησαν να τους αποτρέψουν, προκειμένου να τηρηθεί κανονικά και χωρίς νοθείες η εκλογική διαδικασία, μέλη της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ επιτέθηκαν τόσο λεκτικά με απειλές και χυδαίες ύβρεις, όσο και σωματικά, απλώνοντας χέρια, χτυπώντας, κλοτσώντας και σπρώχνοντας μέλη του Ενωτικού και των ΕΑΑΚ και συγκεκριμένα κυρίως γυναίκες, απειλώντας, για μία ακόμη φορά σε ρόλο μπράβων και νονών της νύχτας, ότι «αν δεν ψηφίσουν οι δικοί μας, δεν θα διεξαχθούν οι εκλογές»! Μάλιστα λίγο πιο πέρα από την αίθουσα των εκλογών την είχαν στημένη περίπου 15 ΠΑΜίτες περιμένοντας να πάρουν το σήμα και να διαλύσουν τις εκλογές. Το ενορχηστρωμένο τους σχέδιο δεν έμεινε εκεί, αφού την επόμενη μέρα, έστησαν δολοφονική ενέδρα σε εκλεγμένα μέλη του Συλλόγου Εστιακών, του Ενωτικού και της ΣΣΠ στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό, σε Έκτακτο ΔΣ για τους Πρόσφυγες, το οποίο κάλεσαν οι ίδιοι, όπου επιτέθηκαν με άνανδρο και παρακρατικό τρόπο 35 μέλη της ΠΚΣ ενάντια σε 1 φοιτητή και 2 φοιτήτριες, στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο με κακώσεις στον αυχένα. 

Η τρομοκρατία τους δεν πέρασε και δεν θα περάσει ποτέ όσο οι φοιτητές έχουν πίστη στον Σύλλογό μας και ακλόνητη προσήλωση στην πάλη για την κατάκτηση των αναγκών μας. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδωσαν ένα πρώτο χαστούκι σε όλους αυτούς που προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν, είτε πρόκειται για κυβέρνηση, μνημονιακούς και πρυτανικές αρχές, είτε πρόκειται για χρεοκοπημένες πολιτικές δυνάμεις που επιδίδονται σε τέτοιες πρακτικές! Να τους δώσουμε μία ακόμα απάντηση με την συμμετοχή μας στις γενικές συνελεύσεις και τις δράσεις του συλλόγου. Ως, ΣΣΠ, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση της εργατικής δημοκρατίας μέσα στους συλλόγους μας και τις διαδικασίες του, οι πολιτικές απόψεις θα εκφράζονται ανεμπόδιστα και καλά θα κάνει, όποιος δεν συμφωνεί με αυτήν την βασική αρχή των συλλόγων και των σωματείων, να καταλάβει πως αργά ή γρήγορα δεν θα έχει θέση μέσα σε αυτά. 

Ούτε σκέψη για εφησυχασμούς. Μπροστά μας έρχονται ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα απέναντι στα δικαιώματα μας σαν εστιακοί φοιτητές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον Νόμο Κεραμέως θα προσπαθήσει να διαλύσει κάθε ίχνος δημόσιας και δωρεάν παιδείας, επομένως και κάθε ίχνος φοιτητικής μέριμνας που έχει απομείνει: 

Αλλάζει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των εστιών, της λέσχης και της διανομής των συγγραμμάτων. Μέσα από τις ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), θέλουν να ξεπουλήσουν πλήρως την διαχείριση και την συντήρηση των εστιών, αφήνοντας τους φοιτητές έρμαια των ορέξεων του κάθε ιδιώτη που θα αρπάξει την χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και θα ξεζουμίζει τους εστιακούς ζητώντας φουσκωμένα ενοίκια. 
  • Θέλει να επιβάλει δίδακτρα σε προπτυχιακό επίπεδο. 
  • Θα διαγράψει τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη. 
  • Θέλει να διαλύσει τα πτυχία και ότι επαγγελματικό δικαίωμα μας έχει απομείνει. 
  • Ουσιαστικά, στοχεύει στην πλήρη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Για αυτό προχώρησε και στην κατάργηση του ασύλου, προκειμένου να κάμψουν κάθε αντίσταση απέναντι σε αυτόν τον αντιεκπαιδευτικό οδοστρωτήρα που ετοιμάζουν, για να περάσουν ανενόχλητοι την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, άρα να επιβάλουν δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά, για να τρομοκρατήσουν και να πετάξουν το 70% των φοιτητών εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση πρέπει να ενωθούμε όλοι οι φοιτητές πάνω σε τρία βασικά αιτήματα: Α) Κάτω ο Νόμος Κεραμέως, Β) όχι στα δίδακτρα, Γ) Κάτω τα χέρια από το Άσυλο. Να οργανωθούμε στον Σύλλογο των Εστιακών και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες του. Ο Σύλλογος μας αποτελεί τρανό παράδειγμα, πως με τον σωστό προσανατολισμό, οι φοιτητές μπορούν να ανασυγκροτήσουν τους Συλλόγους τους, να παλέψουν μέσα από αυτούς και να πετύχουν σημαντικές κατακτήσεις. Να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας, να δυναμώσουμε τον Σύλλογο για να δυναμώσουμε τους αγώνες μας! Να μην τους αφήσουμε να μας τσακίσουν το μέλλον και τα δικαιώματά μας, αλλά να τα υπερασπιστούμε και να τα κατακτήσουμε με τη συλλογική μας πάλη. 

Όσες δυνάμεις θέλουν στην πράξη να παλέψουν ενάντια σε αυτόν τον νόμο, ενδιαφέρονται και για την λειτουργία των συλλόγων και των συνελεύσεων, και το φοιτητικό κίνημα. Αλλά και αντίστροφα: Όσοι δεν προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν τους συλλόγους με έναν αγωνιστικό και μαχητικό προσανατολισμό δεν παλεύουν στην πράξη ενάντια στον νέο νόμο. Η ΣΣΠ παλεύει για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του φοιτητικού κινήματος στη βάση της υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, της υπεράσπισης και διεύρυνσης των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των φοιτητών. Για να γίνουν οι συνελεύσεις το όργανο που πρέπει να συσπειρώνει και να εκφράζει όλους όσους θέλουν να παλέψουν. Στους συλλόγους πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις, ώστε μέσα από τις διαφωνίες και την πολιτική αντιπαράθεση να αποφασίζουμε ελεύθερα με ποια πλαίσια πάλης και αγώνα θα υπερασπιστούμε και θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. 


Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη