Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έξω οι εργολαβίες από το Πανεπιστήμιο Πατρών!

Καμία απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα

Ενώ μετράμε χιλιάδες νεκρούς, με το ΕΣΥ να βρίσκεται υπό κατάρρευση και την πανδημία να επελαύνει, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τα υγειονομικά μέτρα προστασίας των φοιτητών, αποφάσισε να αναθέσει την καθαριότητα του Πανεπιστημίου σε ιδιώτη, οδηγώντας σε απόλυση 90 συμβασιούχους,  πετώντας τους ουσιαστικά στον δρόμο, στο έλεος της φτώχειας και της ακρίβειας.  Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών εξέδωσε ηλεκτρονική προκήρυξη για σύναψη σύμβασης μεταξύ πανεπιστημίου και εργολαβίας για 2 έτη κόστους 3,5 εκ. €, ποσό που ξεπερνάει κατά πολύ τις ανάγκες καθαριότητας του πανεπιστημίου και του προσωπικού. Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι ότι αντί να αυξήσει το προσωπικό με τους πακτωλούς χρημάτων που παίρνει η εταιρία, μειώνει τις θέσεις από 90 σε 69, ενώ οι μισθοί των 90 εργαζομένων αποτελούν μόνο τα 900.000 € της συνολικής χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση με τον νόμο 4765/21 για το σύστημα  προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, ουσιαστικά καταργεί τη δυνατότητα συμβάσεων ΙΔΟΧ (συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τις οποίες δημόσιοι φορείς μπορούν να προσλάβουν εργαζόμενους μέσω ΑΣΕΠ) αφήνοντας τους 90 εργαζόμενους της καθαριότητας του Πανεπιστημίου Πατρών στον αέρα, όπως και εκατοντάδες άλλους που απασχολούνταν με αυτό το καθεστώς. Οι απολύσεις στην καθαριότητα και η υποβάθμισή της, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού και μέτρων προστασίας για τα πανεπιστήμια είναι τεράστιες, αποτελεί άλλη μία εγκληματική ενέργεια στη διαχείριση της πανδημίας από τον νεοφιλελεύθερο συρφετό και το επιτελικό κράτος της καταστροφής. Για άλλη μια φορά δημόσια αγαθά, δίνονται βορρά-δώρα σε εργολάβους με πολύ υψηλό κόστος. Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία: θέλει να διαλύσει οτιδήποτε δημόσιο και δωρεάν και προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της, δίνοντας τα πάντα σε ιδιώτες-αρπακτικά της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται πακέτο ο νέος νόμος πλαίσιο Κεραμέως που περιλαμβάνει δίδακτρα, συγχωνεύσεις-κλείσιμο σχολών και τμημάτων, μείωση της χρηματοδότησης, διάλυση των πτυχίων με φόντο τα δίδακτρα. Απαραίτητο συμπλήρωμα αποτελούν τα Συμβούλια Διοίκησης αποτελούμενα από «μάνατζερ-παιδιά της αγοράς» που θα εξασφαλίζουν την λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι αντί να ενισχύσει την καθαριότητα-δημόσια δωρεάν εκπαίδευση προτιμάει να δώσει λεφτά για πανεπιστημιακή αστυνομία και τουρνικέ, έτσι ώστε να κάμψει οποιαδήποτε αντίδραση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στα πανεπιστήμια από τους  φοιτητές και τους εργαζόμενους που χτυπιούνται με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Με την ακρίβεια στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης έχει κάνει τις περισσότερες οικογένειες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα οδηγηθούμε σε έναν ακόμα μεγαλύτερο ταξικό αποκλεισμό της νεολαίας και μάλιστα των πιο χτυπημένων κομματιών, από την εκπαίδευση. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους, για όσους έχουν «άριστες» τσέπες και θα μπορούν να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα δίδακτρα.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην είσοδο εργολαβίας στην καθαριότητα. Αν αφήσουμε την εργολαβία να μπει, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου. Οι εργολάβοι είναι παράσιτα, που κατακλέβουν τα χρήματα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων και σε αντάλλαγμα τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας και προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες (όπως φάνηκε άλλωστε με την Αττική Οδό, ΔΕΗ). Είναι χρέος μας, με μαχητικές αποφάσεις, μέσα από την επαναλειτουργία των συλλόγων και τη συγκρότηση δομών αυτοοργάνωσης (επιτροπές, συντονιστικά αγώνα κ.ά.) να βάλουμε φρένο στα σχέδια της Κυβέρνησης και του Πρύτανη, και να σταθούμε πλάι στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Πρέπει να τελειώσουμε με όλους αυτούς, πριν μας πεθάνουν.

  • Έξω από τα πανεπιστήμια όλες οι εργολαβίες. Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων, δουλειά για όλους.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.