Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

PANIC BUTTON: Όχι στον έλεγχο και την καταστολή

Τους τελευταίους μήνες, η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να εφαρμόσει ένα ασφυκτικό καθεστώς ελέγχου και καταστολής στα πανεπιστήμια. Από το Σεπτέμβρη αυτό έχει προσπαθήσει να το επιβάλλει με το edupass, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον υγειονομικό έλεγχο. Έχει ανακοινώσει ήδη την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας το καλοκαίρι, αλλά και την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των πανεπιστημίων, το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, η συζήτηση για εγκατάσταση καμερών, στο πλαίσιο του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, παραμένει. Τον τελευταίο μόνο χρόνο είχαμε 7 εισβολές της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διαχείρισης του ΑΠΘ, σε συνέχεια του μπαράζ κατασταλτικών μέτρων, ανακοίνωσε τη δημιουργία της εφαρμογής panic button. Η εν λόγω εφαρμογή θα καταγράφει με GPS τη θέση των χρηστών και υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείται για την άμεση καταγγελία εγκληματικών ενεργειών μέσα στο campus, ώστε να επεμβαίνει η υπηρεσία ασφαλείας. Σύμφωνα με τον πρύτανη Παπαΐωάννου, η εφαρμογή θα επιφέρει ασφάλεια για τους φοιτητές απέναντι στους ναρκέμπορους και τους όψιμους βιαστές. Στην πραγματικότητα, οι φοιτητές θα υφίστανται φακέλωμα και διάφοροι καλοθελητές (ασφαλίτες, «ανεξάρτητοι» φοιτητές, καθεστωτικές δυνάμεις και διάφοροι «αγανακτισμένοι» καθηγητές) θα εκμεταλλευτούν την εφαρμογή για να καταγγείλουν διάφορες «παράνομες» ενέργειες, όπως συνελεύσεις, πολιτικές εκδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις.

Οι προθέσεις κυβέρνησης, υπουργείου Παιδείας και καλοθελητών πρυτάνεων, μόνο αθώες δεν είναι. Πρώτον, οποιαδήποτε δεδομένα και στοιχεία των φοιτητών συλλέγονται με το edupass ή το panic button, θα εξυπηρετήσουν την καταστολή του φοιτητικού κινήματος. Δεύτερον, το εμπόριο ναρκωτικών δεν «φύτρωσε» μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά το τοποθετούν συνειδητά κυβέρνηση και πρυτανείες, για να το έχουν ως πρόσχημα για να επεμβαίνουν οι συμμορίες των ΜΑΤ, παίζοντας με το επιχείρημα περί «βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια» (όπως έγινε και με την κατάργηση του ασύλου). Τρίτον, όλα αυτά είναι πτυχές της κορύφωσης της «έντασης» και της καταστολής από πλευράς κυβέρνησης για να εφαρμοστούν οι νόμοι Κεραμέως ανεμπόδιστα, αλλά και ο νέος νόμος πλαίσιο που προετοιμάζει για δημόσια διαβούλευση η Κεραμέως.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα από διάφορους παράγοντες. Την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας, τα διάφορα περιστατικά ακραίας καταστολής και την κατάργηση δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Τα διάφορα σκάνδαλα (π.χ. Novartis, vip ΜΕΘ), το φιάσκο του επιτελικού κράτους στον χιονιά του Γενάρη και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ως εκ τούτου σκοπεύει να εφαρμόσει εξολοκλήρου τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις για την παιδεία (ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης) όσο προλαβαίνει, σε μία απόπειρα να κερδίσει ψήφους για τις επικείμενες εκλογές από το ακροδεξιό ακροατήριο. Για να το κάνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τσακίσει το φοιτητικό κίνημα και οποιαδήποτε φωνή αντίστασης μέσα στα πανεπιστήμια.

 Γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να το κάνει μονομιάς, καθώς θα γεννήσει αντιδράσεις (βλ. κινητοποιήσεις Γενάρη-Απρίλη του 2021, Ν. Σμύρνη), σκοπεύει να οικοδομήσει ένα καθεστώς πλήρους ελέγχου και καταστολής βαθμηδόν και με ύπουλα μέσα, όπως την επίκληση στο αίσθημα ανασφάλειας των φοιτητών.

Οι φοιτητές πρέπει να απαντήσουμε στην καταστολή της κυβέρνησης με την ανασύνθεση και την αναζωογόνηση των συλλόγων μας. Μέσα από συνελεύσεις και επιτροπές να σχεδιάσουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι στην κυβέρνηση. Με ενότητα στη δράση και μαχητικές μορφές πάλης να βάλουμε τέρμα στις μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Ως ΣΣΠ, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια σε οποιαδήποτε κυβερνητική προσπάθεια να καθιερωθούν οι έλεγχοι και οι επεμβάσεις της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια και τις σχολές μας και να προσπαθούμε να ορθώσουμε αντιστάσεις σε κάθε σχολή για να μπλοκάρουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο «Πανεπιστήμιο του 2030», δηλαδή το πανεπιστήμιο της Αγοράς, στο οποίο θα σπουδάζουν μόνο αυτοί που έχουν να πληρώνουν τσουχτερά δίδακτρα, ενώ τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών θα πεταχτούν έξω, είτε με την Ο.Π.Π.Ι, είτε με τα ΜΑΤ.