Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απολογισμός Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης στις 29/03 για τη Μέριμνα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ 29/03 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ:


Την Τρίτη 29/03 πραγματοποιήθηκαν Πανελλαδικά συγκεντρώσεις στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση της Φοιτητικής Μέριμνας και τους Νόμους Κεραμέως που θέλει να μετατρέψει την εκπαίδευση σε ένα σούπερ μάρκετ γνώσεων. Ο υφυπουργός παιδείας μίλησε πριν 3 εβδομάδες για ξεπούλημα των εστιών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ και θέσπιση ενιαίου πλαισίου κριτηρίων πανελλαδικά, δηλαδή ιδιωτικοποίηση όλων των δομών της φοιτητικής μέριμνας. Η επιχείρηση
real-estate που θέλουν να χτίσουν πάνω στο κουφάρι της δωρεάν στέγασης, θα μετατρέψει τις εστίες σε ξενοδοχεία με πανάκριβα νοίκια, στα οποία δεν θα έχουν θέση αυτοί που έχουν ανάγκη, αλλά αυτοί που μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Έπειτα από το κάλεσμα του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προχωρήσαμε στην πρώτη κινητοποίηση για να τα μπλοκάρουμε τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Γαρδένιας (Ζωγράφου) και ακολούθησε μοίρασμα κειμένων και ενημέρωση του κόσμου για το ζήτημα.



Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από την ΣΣΠ στις εστίες του ΑΠΘ και φαίνεται να υπάρχουν τα πρώτα βήματα κινητοποίησης για το ζήτημα. Έγιναν ενημερώσεις και μοίρασμα κειμένων για το άνοιγμα του ζητήματος σε περισσότερους φοιτητές.

Στα Ιωάννινα η συγκέντρωση ήταν μαζική και στο κάλεσμα του Συλλόγου Εστιακών ανταποκρίθηκαν και άλλοι 2 φοιτητικοί σύλλογοι, του Χημικού και των Νηπιαγωγών και με δικά τους αιτήματα. Πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση για τα δεδομένα της πόλης με συνθήματα ενάντια στο ξεπούλημα των εστιών, την κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας και της δημόσιας δωρεάν παιδείας, τους νόμους Κεραμέως και αντιπολεμικά συνθήματα.

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης η κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο δεν στηρίχθηκε από άλλες πολιτικές δυνάμεις πέραν της ΣΣΠ. ΚΝΕ, ΕΑΑΚ έχουν πάψει εδώ και καιρό να είναι με τους φοιτητές και τις Γενικές Συνελεύσεις. Επομένως δεν μας προκαλεί εντύπωση το ότι καταψήφισαν και απείχαν από τις δράσεις.

Στις 29/03 πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αποτελεί μια πρώτη απάντηση στην επίθεση στην εκπαίδευση. Οι δράσεις αυτές αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία μιας και πραγματοποιήθηκαν σε μία περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον Νέο Νόμο Πλαίσιο-ταφόπλακα για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε απαιτείται ένας αγώνας διαρκείας, με μαχητικά μέσα πάλης, που θα οργανώνονται μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις. Πρέπει από τώρα να χτίσουμε εστίες αγώνα σε κάθε σχολή και σε κάθε χώρο δουλειάς, ενάντια στα καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης και να συνεχίσουμε προετοιμάζοντας περισσότερους φοιτητές για μια αναμέτρηση με κάθε ιδιώτη, κυβέρνηση, πρύτανη κλπ. Να αφήσουμε πίσω λογικές επανάπαυσης, που καλλιεργούν δυνάμεις που κινητοποιούνται επιλεκτικά για δικό τους όφελος. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε εμείς για εμάς. Ή θα μας διώξουν ή θα τους διώξουμε εμείς. Η ΣΣΠ θα συνεχίσει να αγωνίζεται σε αυτή την κατεύθυνση για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του Φοιτητικού κινήματος. Καλούμε κάθε φοιτητή να συσπειρωθεί και να αγωνιστεί μαζί μας.

Ακολουθούν βίντεο από συνεντεύξεις: