Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανυποχώρητος αγώνας για να σώσουμε τη Δημόσια-Δωρεάν παιδεία

Ενάντια σε κλείσιμο τμημάτων, διάλυση πτυχίων, πανεπιστημιακή αστυνομία

Κάτω οι νόμοι Κεραμέως και ο νέος νόμος-πλαίσιο

Η απειλή του πολέμου που τρομοκρατεί σήμερα όλη την ανθρωπότητα, οξύνει στο πολλαπλάσιο την παγκόσμια οικονομική κρίση, και μαζί με τον διεθνή πληθωρισμό τσακίζουν τη μισοδιαλύμενη και πλήρως χρεωκοπημένη ελληνική οικονομία. Αυτό θα φέρει ακόμα πιο άγριες επιθέσεις από την ντόπια ελίτ ενάντια σε δημοκρατικά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις (όπως και στην παιδεία), για χάρη της «εθνικής απειλής», ενισχύοντας παράλληλα ακόμα παραπάνω τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Το δόγμα της «μείωσης του κράτους» και των ιδιωτικοποιήσεων που έχει πλήξει βάναυσα τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να βγάζουν τα αρπακτικά κέρδη με τις πλάτες του  κράτους (με χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της Αττικής Οδού), έρχεται να εισβάλλει και στην εκπαίδευση. Σε αυτή την κατεύθυνση, η νεοφιλελεύθερη και διεφθαρμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει το «πανεπιστήμιο του 2030» έναν εφιάλτη για την νεολαία, ειδικότερα για τα κομμάτια της που προέρχονται από  εργατικές και φτωχές οικογένειες.

Ολόκληρη η δημόσια εκπαίδευση θα προσαρμοστεί στην χρεωκοπία διαρκείας του ελληνικού καπιταλισμού, δηλαδή στην ανεργία, τη φτώχεια και την καταρράκωση του βιοτικού επιπέδου, καθιστώντας την παιδεία από δημόσιο αγαθό, σ’ ένα επικερδές εμπόρευμα, όπου θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά όσοι θα έχουν να πληρώνουν. Μετά τον αποκλεισμό 40.000 μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας της Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η Κεραμέως καλεί τους πρυτάνεις να της καταθέσουν προτάσεις για την «εξυγίανση»-συρρίκνωση του εκπαιδευτικού χάρτη, με προτεραιότητα τμήματα που «εκκενώθηκαν» από την ΕΒΕ, που συνολικά φτάνουν τα 100! Ταυτόχρονα, προετοιμάζονται μαζικά λουκέτα σε δεκάδες τμήματα. Αυτά θα αποτελούν κομμάτι ενός νέου νόμου πλαίσιου, ο οποίος θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα: α) Εισαγωγή σε σχολές και όχι σε τμήματα, κι άρα μαζικό κλείσιμο τμημάτων, β) Διάλυση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς όπως λένε «τα πτυχία δεν πρέπει να συνδέονται με λεπτομερή επαγγελματικά δικαιώματα», αλλά με το πόσο έχει να πληρώνει ο κάθε φοιτητής για να αγοράσει τις ενότητες μαθημάτων (modules), γ) Συμβούλια Ιδρύματος-νέες διοικήσεις στα ΑΕΙ με δικτατορικού τύπου εξουσίες, που θα απαρτίζονται από «ανθρώπους της αγοράς», λειτουργώντας το πανεπιστήμιο σαν επιχείρηση με έσοδα και έξοδα.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ), ουδέποτε ξεχάστηκε από την κυβέρνηση: μέσα στο καλοκαίρι 400 ειδικοί φρουροί θα εγκατασταθούν αρχικά σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΣΟΕΕ και ΑΠΘ, όπου είναι σε απόσταση «3 λεπτά από την πρυτανεία» όπως κοκορεύονται οι πρυτάνεις. Προϋπόθεση για την είσοδο της ΟΠΠΙ θα είναι η «εκκαθάριση κατειλημμένων χώρων», δηλαδή πολιτικών στεκιών, για να δώσει το πράσινο φως στην πανεπιστημιακή αστυνομία να μπει με τις λιγότερες αντιδράσεις. Έχοντας χάσει κάθε κομμάτι κοινωνικής νομιμοποίησης με την παταγώδης  αποτυχία της σ’ όλα τα μέτωπα (οικονομία, υγεία, διαχείριση καιρικών φαινομένων κ.ά.), η συμμορία Μητσοτάκη προετοιμάζει να οξύνει τη «στρατηγική της έντασης», με ακόμα πιο άγρια καταστολή, διώξεις και νέες εισβολές στα πανεπιστήμια (όπως πρόσφατα σε ΑΣΟΕΕ-ΑΠΘ), με σκοπό να αποτελειώσει τον φοιτητικό συνδικαλισμό και τους συλλόγους.

Νόμος που σίγουρα δεν «έμεινε στα χαρτιά» ήταν και ο πρώτος που πέρασε η Κεραμέως, τον Γενάρη του ’20. Τα πανεπιστήμια «στεγνώνουν» κι άλλο από πόρους και γίνεται μια ευθεία μείωση της χρηματοδότησής τους, με το 20% από αυτή πλέον να δίνεται βάσει «αξιολόγησης», δηλαδή με το κατά πόσο οι πρυτάνεις εφαρμόζουν μέτρα ξεπουλήματος των ΑΕΙ.

Πρέπει να απαντήσουμε άμεσα για να δώσουμε μια μεγάλη μάχη που θα κρίνει την επιβίωσή μας! Τη δύναμη την έχουμε, έφοσον δυναμώσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους μας. Είναι επιτακτικό όσο ποτέ, να ενισχύσουμε τις δομές των Φοιτητικών Συλλόγων και να προκηρυχθούν άμεσα φοιτητικές εκλογές. Η ανανέωση των οργάνων (ΔΣ) μετά από 2 χρόνια θα αποτελέσει απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να δημιουργήσει διακοσμητικούς συλλόγους με ηλεκτρονικές διαδικασίες. Οι δυνάμεις να πάρουν θέση και να ξεκαθαρίσουν εάν επιθυμούν να νεκρωθούν οι σύλλογοι από μόνοι τους, παραδίδωντας αμαχητί τα εργαλεία πάλης στην κυβέρνηση και το κράτος. Η πάλη για την διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών είναι εν τέλει αγώνας για την επιβίωση του φοιτητικού συνδικαλισμού. Να επαναφέρουμε το φοιτητικό κίνημα στον δρόμο και να επιβάλλουμε την ενότητα και την αυτοοργάνωση, απαραίτητα όπλα και τα δύο για να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματά μας από κυβέρνηση-καπιταλιστές-ιμπεριαλιστές!

  • Κάτω οι νόμοι Κεραμέως, παλιοί και νέοι
  • Να γίνουν φοιτητικές εκλογές – μαχητική υπεράσπιση των δομών του φοιτητικού συνδικαλισμού
  • Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας, της ακρίβειας και των εξοπλισμών
  • Όχι στον πόλεμο – Κάτω οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί – Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις