Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πανελλαδική μέρα δράσης για τη φοιτητική μέριμνα

 «Ενιαία κριτήρια»: μας πετάνε έξω από τις εστίες,

για να βάλουν ενοίκια και να κερδοσκοπήσουν 


Όλοι/ες στις κινητοποιήσεις:

ΑΘΗΝΑ: Τρίτη 29/03, 6 μμ στην πλατεία Γαρδένιας (Ζωγράφου)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τρίτη 29/03, 12 μμ στις εστίες του ΑΠΘ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τρίτη 29/03, 1 μμ στην Περιφέρεια


Στις 14/2, ο υφυπουργός Παιδείας Συρίγος ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών με τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα). Το κύριο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από εργολάβους-αρπακτικά, που θα αναλάβουν τη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση των υποδομών, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή αποκλειστικά για το κέρδος τους. Αυτές οι δομές αποτελούν ουσιαστικά κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας (όπως και κάθε εργολαβία) και καταπάτηση του σχετικού άρθρου 16 του Συντάγματος. Πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώνουν τα πανάκριβα ενοίκια-δίδακτρα που θα θεσπιστούν.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των α(χ)ρίστων προχωράει την επίθεση ένα βήμα παρακάτω, θεσπίζοντας «ενιαία κριτήρια» για τη στέγαση των φοιτητών σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Προμηνύεται γενικευμένη επέκταση των εργολαβιών στις εστίες. Στόχος τους είναι να λειτουργούν σαν μια επιχείρηση real estate εντός του πανεπιστημίου. Τα «ενιαία κριτήρια» αποτελούν το απαραίτητο πλαίσιο για να λειτουργήσει αυτή η νέα, εμπορευματοποιημένη «φοιτητική μέριμνα», να επεκταθεί το καθεστώς των ΣΔΙΤ πανελλαδικά. Αυτά τα αντιδραστικά κριτήρια, που προσπαθούν να εφαρμόσουν κατά καιρούς (υπαγορευμένα από τους δανειστές της ΕΕ και διάφορους «σοφούς» της αγοράς), είναι: α) Επίδοση σπουδών. β) Αποπληρωμή ενοικίων-διδάκτρων. γ) Όριο v+2 έτη σπουδών. δ) «Καλή διαγωγή»(!) κ.ά. Αυτό το νέο καθεστώς, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες, που εντέλει θα αναγκαστούν να παρατήσουν τις σπουδές τους, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους ταξικούς αποκλεισμούς. Επίσης, θα αποτελέσει βήμα πειθάρχησης και καταστολής των φοιτητών, επιβάλλοντας το δόγμα «νόμος και τάξη» (ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) στα πανεπιστήμια: στις νέες ιδιωτικές δομές, η πρόσβαση θα είναι ελεγχόμενη και θα επικρατεί ένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας (όχι επισκέψεις, απαγόρευση του συνδικαλισμού κ.ά.).

Αυτή η επίθεση εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ (όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Αποτελεί πρόσθετη και αναγκαία πτυχή προς την εμπορευματοποίησή της, συμπληρωματικά στα μέτρα και νόμους της Κεραμέως («αξιολόγηση» για τη χρηματοδότηση, εξίσωση των πτυχίων με τα κολέγια, υποβάθμιση των σπουδών σε φτηνή και γρήγορη κατάρτιση κ.λπ.). Αλλά και στον επερχόμενο αντιδραστικό Νέο Νόμο Πλαίσιο, που θα περιλαμβάνει δίδακτρα, κλεισίματα-συγχωνεύσεις σχολών, δικτατορικά συμβούλια διοίκησης με «ανθρώπους της αγοράς» και μάνατζερ. Παράλληλα προωθούν την καταστολή, με εισβολές των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, εγκατάσταση τουρνικέ, για να τελειώσουν με το Φοιτητικό Κίνημα. Αυτή η επίθεση θα επιταχυνθεί με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Πέρα από τους άμεσους κινδύνους για την ανθρωπότητα, για ακόμα μια φορά, τα πάντα θα θυσιαστούν για τη διάσωση των Πλουσίων και της Ελίτ. Εργαζόμενοι και νέοι θα επωμιστούμε το κόστος των κυρώσεων, της ακρίβειας που καλπάζει, της αύξησης των εξοπλισμών, με περαιτέρω τσάκισμα των κοινωνικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση κ.ά.).

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας απαγορεύσουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις σπουδές με την πλήρη εμπορευματοποίηση των εστιών. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, με συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο, σε αγωνιστική συμμαχία με εργαζομένους, καθηγητές, μαθητές, για την υπεράσπιση της Φοιτητικής Μέριμνας, της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Καλούμε όλους τους εστιακούς φοιτητές σε κοινό αγώνα για να εμποδίσουμε τα ΣΔΙΤ και τα «ενιαία κριτήρια». Από τη μεριά μας, ως Σύλλογος, θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, έχοντας και την εμπειρία από νίκες όπου οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια οι αγώνες μας (κατάργηση ενοικίων, βελτίωση παροχών κ.λπ.). Με καταλήψεις, πορείες και μαχητικά μέσα πάλης, εξωστρεφείς δράσεις μέσα στις πόλεις και στις γειτονιές, που θα προκύπτουν μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας και από επιτροπές αγώνα, με έναν κοινό συντονισμό όλων των συλλόγων και των φοιτητών που θέλουν να αγωνιστούν, για να διασφαλίσουμε ότι κανένας νέος δεν θα χάσει το δωμάτιο και τις σπουδές του

 

  • ΕΞΩ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΣΔΙΤ – ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ, ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ» ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
  • ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΕΞΩ Η ΟΠΠΙ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ