Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η πρυτανεία του ΑΠΘ φέρνει νέο «ξενόγλωσσο» πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα!

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

Η διοίκηση του ΑΠΘ, σχεδιάζει την ίδρυση νέου ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών στο τμήμα της Νομικής από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Στον νόμο Κεραμέως του Γενάρη του 2020 δόθηκε η δυνατότητα στα τμήματα να ιδρύουν τέτοια προγράμματα, ώστε να αυτοχρηματοδοτούνται από τα δίδακτρα. Η αρχή για το ΑΠΘ, έγινε με το τμήμα της Ιατρικής το 2021-22 και τώρα ακολουθεί και το τμήμα της Νομικής. Η ίδρυση προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου! Η γενικευμένη επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες όνειρο και επιδίωξη των νεοφιλελεύθερων και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας.

Ο χρεωκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνέχιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, καθώς, το βάλτωμα στο οποίο έχει περιέλθει, τη μετατρέπει σε ένα περιττό έξοδο, εφόσον δεν μπορεί να ενσωματώσει τους αποφοίτους και να τους παρέχει μία δουλειά. Οι απόφοιτοι των ΑΕΙ δεν βρίσκουν δουλειά πάνω στο αντικείμενό τους, οδηγούμενοι αναγκαστικά είτε στην ανεργία, είτε στη μετανάστευση. Συνεπώς, η πλήρης μετατροπή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα είναι επιτακτική ανάγκη για τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όλοι οι νόμοι που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή προς την επιβολή διδάκτρων και την σταδιακή ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων!

Προφανώς λοιπόν, για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου τους, αλλά και για το τσάκισμα κάθε αντίδρασης στην προσπάθεια εφαρμογής του είναι απαραίτητη η «φύλαξη των πανεπιστημίων» από την ΟΠΠΙ, τα πειθαρχικά για να απονεκρώσουν το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους. Στην εκπαίδευση των μνημονίων και των κανίβαλων του νεοφιλελευθερισμού χωράει μόνο η αυταρχικοποίηση, η αποπολιτικοποίηση και η ατομικοποίηση, η κερδοσκοπία και ο αγριανθρωπισμός, που βαφτίζονται ως «επιχειρηματικότητα», «αριστεία» και «αναβάθμιση». Στο αντιεκπαιδευτικό σύστημα που ονειρεύονται, δε χωράμε εμείς! Χωράνε τα δίδακτρα, οι μπάτσοι και οι κάμερες!

Οι φοιτητές πρέπει να μπλοκάρουμε τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Είναι κατάκτησή μας και αναφαίρετο δικαίωμά μας. Με μαχητικά μέσα πάλης, μέσα από τις συνελεύσεις μας και τις υπόλοιπες δομές αυτοοργάνωσης του φοιτητικού κινήματος να οργανώσουμε τον αγώνα μας, ανασυγκροτώντας τα εργαλεία του φ.κ. για να καταργήσουμε όλους τους αντιεκπαιδευτικούς τους νόμους. Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να σφυρηλατηθεί μία νέα επαναστατική πρωτοπορία που θα βάλει τα θεμέλια για να διώξουμε τα μνημόνια από την εκπαίδευση και να επιβάλουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας στην πράξη! Δίδακτρα ποτέ και πουθενά! Κάτω τα χέρια από τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

  • Κατάργηση όλων των «ξενόγλωσσων» Προγραμμάτων Σπουδών, που φέρνουν από την πίσω πόρτα τα δίδακτρα στα ΑΕΙ μας - Δίδακτρα ποτέ και πουθενά - Να παρθεί πίσω η πρόταση για την ίδρυση του νέου ΠΠΣ!
  • Όχι στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Κάτω όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι. Επαναφορά του ασύλου, ούτε σκέψη για διαγραφές, πειθαρχικά, ΟΠΠΙ, νέο νόμο-πλαίσιο.
  • Άμεση και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και τις κοινωνικές μας ανάγκες. Ούτε 1€ για εξοπλισμούς, πόλεμο και αστυνομία.