Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΤΡΑ: Κανένας φοιτητής χωρίς στέγαση!

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Σε μια ακόμα επίθεση στη φοιτητική μέριμνα και τη δημόσια και δωρεάν παιδεία προχώρησε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, ακολουθώντας κατά γράμμα τις νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έξωση 26 εστιακών φοιτητών που δεν πληρούσαν τα νεοφιλελεύθερα κριτήρια: (ν+3) έτος και ποσοστό επιτυχίας κάτω των 30% των ΕCTS («διδακτικών μονάδων»). Μάλιστα, στη συνεδρίαση της συγκλήτου στις 10/3 θεσμοθέτησαν το μέτρο ως μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξώσεις τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα κριτήρια δεν αποτελούν μία προσπάθεια των διοικήσεων να «συμμαζέψουν» τη μέριμνα και να δώσουν δωμάτια «σε όσους το αξίζουν πραγματικά», διώχνοντας τους «αιώνιους» φοιτητές. Αντιθέτως, είναι ένα απαραίτητο βήμα προς τη συνολική ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των εστιών μέσω εργολάβων και ΣΔΙΤ που ετοιμάζουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι θεσπίζουν ενιαία κριτήρια για όλες τις εστίες πανελλαδικά (επίδοση σπουδών, αποπληρωμή των ενοικίων-διδάκτρων, v+2, «καλή διαγωγή» κ.ά.), που θα οδηγήσουν σε μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες. Εν τέλει ακόμα περισσότεροι φοιτητές θα αναγκαστούν να παρατήσουν τις σπουδές τους, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους ταξικούς αποκλεισμούς. Στις νέες εστίες, που θα λειτουργούν ως επιχείρηση real estate, θα σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν «άριστες» τσέπες (να σπουδάζουν χωρίς να δουλεύουν, να μπορούν να πληρώσουν τα δυσβάστακτα ενοίκια-δίδακτρα, να αγοράζουν βιβλία και σημειώσεις κ.ά.).

Κυβέρνηση και πρυτάνεις αντί να ενισχύσουν τη μέριμνα με την ανέγερση νέων εστιών και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων, προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες ξανά στους φοιτητές. Εδώ και χρόνια, οι κυβερνήσεις (και ειδικά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, που «τραβάει» πάνω από μια 10ετία) κάνουν τα πάντα για να διαλύσουν τη μέριμνα. Έχουν μειώσει ραγδαία τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Έμπασαν εργολάβους-ιδιώτες στις περισσότερες λειτουργίες των πανεπιστημίων (φαγητό, καθαριότητα, φύλαξη κ.ά.), που αρπάζουν ό,τι μπορούν προς όφελος τους, εκποιώντας τη δημόσια περιουσία που με μόχθο δεκαετιών δημιούργησε ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτούς τους ά(χ)ριστους είναι να μπουκώσουν με χρήματα τους ιδιώτες-αρπακτικά και «ημέτερους», διαλύοντας οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα τους.

Επιπλέον, με τον πόλεμο στην Ουκρανία (έπειτα από την κλιμάκωση των δυτικών ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ) και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς να απειλούν όλο τον πλανήτη, τα κράτη δίνουν τεράστια ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς και επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που, παγκοσμίως, δίνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΑΕΠ σε εξοπλιστικές δαπάνες. Αυτοί που θα πληρώνουν πάλι τα σπασμένα είναι η εργατική τάξη και η νεολαία. Δεν έχουν κανένα σκοπό να δώσουν ούτε 1€ για την εκπαίδευση των νέων και για δομές, όπως η φοιτητική μέριμνα. Γι’ αυτό ψήφισαν μια σειρά μέτρων και νόμων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (βλ. ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη κ.ά.), ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει μια νέα σειρά επιθέσεων, όπως ο νέος «Νόμος-Πλαίσιο» και η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Στόχος όλων των νεοφιλελεύθερων κανίβαλων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.) είναι η πλήρης διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας!

Με τους αγώνες μας πρέπει να διεκδικήσουμε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες μας για φοιτητική μέριμνα, να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής από τις εστίες και να αυξηθεί συνολικά η χρηματοδότηση για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Με γενικές συνελεύσεις, επιτροπές και καταλήψεις, να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στον πόλεμο και την ακρίβεια, το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Απαιτείται ένας αγώνας διαρκείας για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να σταματήσουμε τις πολεμοκάπηλες, και νεοφιλελεύθερες επιθυμίες του μνημονιακού συρφετού, που υπονομεύουν την επιβίωσή μας και απειλούν την ίδια μας τη ζωή.

 

  • ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ ΕΞΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΡΙΜΝΑ – ΕΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ - ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ & ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ. ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ.
  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. ΕΞΩ ΒΑΣΕΙΣ & ΝΑΤΟ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.