Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΣΠ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΦΕΕΜΠ 9-11/4/22

Πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 9-11/4 οι εκλογές του Συλλόγου Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ. Η συμμετοχή παρουσίασε πτώση με κύρια αιτία τη διάλυση που έχει επιφέρει στο Σύλλογο η πολιτική της ΠΚΣ τα τελευταία 2 χρόνια. Γι’ αυτό και η ίδια υπέστη μια σημαντική μείωση στις ψήφους της (-25) και την απώλεια 1 έδρας. Διατηρεί ωστόσο την αυτοδυναμία λόγω της αυτοπροβολής της ως μια «αγωνιστική» δύναμη βασιζόμενη σε ανύπαρκτες «νίκες». Η ΣΣΠ ενισχύθηκε κατά 6 ψήφους και διατήρησε τη 1 έδρα της, ενώ αναδείχθηκε στη 2η θέση στο σύλλογο! Ευχαριστούμε κάθε συνάδελφο οικότροφο που μας στήριξε με τη ψήφο του.

Καθ' όλη την διάρκεια των 2 τελευταίων χρόνων παλέψαμε με συνέπεια αρχικά για να μείνουν οι εστίες ανοιχτές ενάντια στο επιδιωκόμενο κλείσιμό τους από την κυβέρνηση της ΝΔ κατά το ξέσπασμα της πανδημίας και στη συνέχεια για να σπάσουμε τις χουντικού τύπου κυβερνητικές απαγορεύσεις. Τα καταφέραμε με όπλο τις τακτικές γενικές συνελεύσεις και μαχητικές κινητοποιήσεις. Παλέψαμε στη συνέχεια και για τα σοβαρά ζητήματα που προέκυπταν στις ίδιες τις εστίες όπως έλλειψη θέρμανσης, ζεστού νερού, αδυναμία παροχής σίτισης κ.ά. Η ΣΣΠ δεν στάθηκε στην εύκολη «λύση» μιας κινητοποίησης στην πρυτανεία ή μιας τριμερούς συνάντησης (με ΙΝΕΔΙΒΙΜ και διοίκηση), αλλά πρότεινε μαχητικά μέσα πάλης που θα βοηθούσαν να αναζωογονηθεί ο σύλλογος.

Αποτελέσματα εκλογών ΝΦΕΕΜΠ

Ψηφοδέλτιο

Ψήφοι

Ποσοστά

Έδρες

ΠΚΣ

106 (-25)

68,8% ( -6,5 %)

6(7)

ΣΣΠ

21 (+6)

13,6 % ( +5 %)

1(1)

ΠΟΡΕΙΑ

10 (-)

6,5 % ( - )

1(-)

ΕΑΑΚ

10 (-14)

6,5 % (-7,3 %)

1(1)

ΛΕΥΚΑ

7 (+3)

 

 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΥΡΑ

154 (-20)

 

 

ΑΚΥΡΑ

6 (-1)

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

160 (-21)

 

 

Ως ΣΣΠ καταγγέλλουμε επίσης τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της ΠΚΣ κατά το τριήμερο των εκλογών και κυρίως τη χουλιγκάνικου τύπου επίθεση που πραγματοποίησε σε ανένταχτους αγωνιστές, μέλη άλλων δυνάμεων και κυρίως σε συνδικαλιστές της παράταξης μας. Τα «ευτράπελα» ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή 8/4 στο προεκλογικό ΔΣ, κατά το οποίο η ΠΚΣ παραδέχτηκε ότι πραγματοποίησε νοθεία στις προηγούμενες εκλογές του συλλόγου (του 2020), αποκαλύπτοντας ότι πέρασε άκυρο ψηφοδέλτιο της ως έγκυρο. Στο ψηφοδέλτιο που κατέθεσε συμμετέχουν δεκάδες «φοιτητές», που οι περισσότεροι είναι απόντες από τα καθημερινά προβλήματα των εστιών και τις Γενικές Συνελεύσεις.

Κατά την καταμέτρηση, το βράδυ της 11/4, προσπάθησε με πραξικοπηματικό τρόπο να μετατρέψει 5 άκυρα ψηφοδέλτιά της (είχαν σημειωθεί, αλλά όχι με σταυρό) σε έγκυρα, με την αιτιολογία ότι και άλλα σύμβολα δηλώνουν πρόθεση ψήφου. Την στιγμή που είχε βγάλει άκυρο δικό μας ψηφοδέλτιο για τον ίδιο λόγο. Η πρακτική της, μεταξύ άλλων, αντιβαίνει στον εκλογικό κανονισμό. Όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις του συλλόγου διαφώνησαν και κατήγγειλαν αυτή την πρακτική, ωστόσο η νοθεία πέρασε αφού η ΠΚΣ είχε επιβάλλει με το έτσι θέλω την πλειοψηφία της στην εφορευτική επιτροπή (3 / 5 μέλη).Επειδή τα επιχειρήματά μας δεν άρεσαν στην ΠΚΣ, καθώς επιμέναμε να τηρηθεί σωστά η διαδικασία, τουλάχιστον 40 μέλη της ΚΝΕ –πολλοί μάλιστα εκτός εστιών– μας επιτέθηκαν με σπρωξιές, χτυπήματα, βρισιές και χειρονομίες. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τις αντιδημοκρατικές αυτές πρακτικές, καθώς είναι πάγια τακτική τους να επιλέγουν τη βία και τη νοθεία, όταν βλέπουν ότι αποδυναμώνονται, όπως και στον δικό μας σύλλογο. Ήταν επίσης προσπάθεια να δείξουν «πυγμή» προς την ΣΣΠ, καθώς η πολιτική μας αποτελεί ένα «αγκάθι» για την ΠΚΣ στο σύλλογο.

Έτσι αντιλαμβάνεται η ΠΚΣ τους συλλόγους: ως τσιφλίκια της, εκφυλίζοντας διαδικασίες και λύνοντας τις διαφορές της με τη βία, λεκτική και φυσική. Στην ίδια κατεύθυνση ενεπλάκη και το σχήμα των ΕΑΑΚ, όπου συνέβαλε στην διαλυτική αυτή κατάσταση, την στιγμή μάλιστα που είναι δύο χρόνια εξαφανισμένο από τον σύλλογο, χωρίς να συμμετέχει σε συνελεύσεις, ΔΣ και κινητοποιήσεις, παρά μόνο κάνοντας την εμφάνιση του στις εκλογές.

Οι πρακτικές αυτές είναι ντροπή και αίσχος για τον επιπλέον λόγο ότι πραγματοποιούνται σε μια περίοδο πολέμου και ακραίας φτώχειας, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει την πανεπιστημιακή αστυνομία, νοίκια σε εστίες, νέα αντεκπαιδευτικά νομοσχέδια. Σε μια περίοδο λοιπόν που απαιτείται η ευρύτερη δυνατή αγωνιστική συσπείρωση όλων των φοιτητών, η ΠΚΣ συνειδητά επιλέγει να διαλύει συλλόγους και διαδικασίες και να επιτίθεται σε αγωνιστές!

Ως ΣΣΠ θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα κάθε αγωνιστή και οργανωμένης δύναμης να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα στο σύλλογο μας, στο πλαίσιο της εργατικής δημοκρατίας! Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να ανασυγκροτηθεί ο σύλλογος προς μια αγωνιστική κατεύθυνση, ώστε να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο οργάνωσης των αγώνων μας και ένα εμπόδιο στις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Για το ζωντάνεμα του μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, με την αυτοοργάνωση και την πραγματική συμμετοχή των εστιακών στις αποφάσεις του συλλόγου, με τον συντονισμό του με τους υπόλοιπους φοιτητές, με μαθητές και εργαζομένους, με καταλήψεις και αποκλεισμούς δρόμων, με πολιτιστικές δράσεις ως ένα απαραίτητο αντιπρόταγμα στην ατομικοποίηση που επιβάλει το καπιταλιστικό σύστημα. Για να ζούμε με αξιοπρέπεια και να μην πληρώσουμε νοίκια και δίδακτρα, ούτε να αφήσουμε την αστυνομία να μπει στις σχολές και τα σπίτια μας!