Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Όχι στη διάλυση/συγχώνευση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 1/4, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, που είναι απευθείας διορισμένη από το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε έπειτα από αίτημα της Κεραμέως α) την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και το πέταγμα σχεδόν 6000 φοιτητών εκτός εκπαίδευσης, β) τη συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με το παρεμφερές τμήμα των Σερρών και γ) τη Μεταφορά του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης επίσης στις Σέρρες.

Η Κεραμέως έχει ήδη καλέσει, εν όψει του επικείμενου νέου νόμου πλαισίου, όλα τα ΑΕΙ να καταθέσουν προτάσεις για τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πρώτη ανταπόκριση να έρχεται από τη Διοίκηση του ΔΙΠΑΕ, που εισηγήθηκε στο υπουργείο τη συγχώνευση και κατάργηση των προαναφερθέντων τμημάτων. Συνεπώς, μπαίνει σε εφαρμογή πανελλαδικά, μία βασική διάταξη του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Το κλείσιμο/συγχώνευση των τμημάτων είναι πάγια επιδίωξη όλων των νεοφιλελεύθερων, που χτυπούν λυσσασμένα τη δημόσια δωρεάν παιδεία και πιο συγκεκριμένα τα πρώην ΤΕΙ, π.χ. Σχέδιο Αθηνά το 2013, νόμος Γαβρόγλου το 2017-18, με την περίφημη «ανωτατοποίηση – πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, που ουσιαστικά έστρωσε το έδαφος για τη σημερινή επίθεση. Το ανελέητο σφυροκόπημα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα πρώην ΤΕΙ, τα έχει οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση, με πετσοκομμένα προγράμματα σπουδών, ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα, άθλιες και ανεπαρκείς αίθουσες, με τερματικό σταθμό τη διάλυσή τους.

Η ά(χ)ριστη κυβέρνηση του Μητσοτάκη θεωρεί τη δημόσια δωρεάν παιδεία μια σπατάλη, που δεν συνάδει με τη μνημονιακή πραγματικότητα και την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Με τους νόμους Κεραμέως (εισαγωγή διδάκτρων, ΟΠΠΙ, συγχωνεύσεις/κλεισίματα τμημάτων κ.ά.), καθώς και με τον νέο νόμο Κεραμέως που πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα, θέλουν να ξεμπερδέψουν με τον δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, για να τσακίσουν κάθε εστία αντίστασης μέσα στις σχολές. Βάζουν τη βάση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της παιδείας, με το «Πανεπιστήμιο του 2030», στο οποίο πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι φοιτητές έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τα δίδακτρα της σχολής, το ενοίκιο των εστιών (ΣΔΙΤ), το γεύμα της λέσχης κ.ά., ενώ για τους υπόλοιπους αποτελεί μονόδρομος ο ταξικός αποκλεισμός από την εκπαίδευση.

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ παίζουν με τις σπουδές και το μέλλον μας! Πρέπει άμεσα να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων από εκεί που το άφησαν οι περσινές σημαντικές φοιτητικές κινητοποιήσεις. Να παλέψουμε για να μπλοκάρουμε τα νεοφιλελεύθερα πλάνα τους για κατάργηση και συγχώνευση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ και με ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα στήριξης και αλληλεγγύης από όλους τους φοιτητές πανελλαδικά, να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις της επικίνδυνης και ακραία νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ. Με έναν μαζικό αγώνα διαρκείας να παλέψουμε για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Η δικιά μας λύση βρίσκεται στην αυτοοργάνωση, δηλαδή τους συλλόγους μας, τις επιτροπές αγώνα, με εργαλεία μας τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τα μαχητικά μέσα πάλης. Έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα φοιτητικό κίνημα που θα ανατρέψει τη λαομίσητη κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί με τους αντιεκπαιδευτικούς της νόμους.

  • ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ/ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ – ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
  • ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΕΞΩ Η ΟΠΠΙ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ