Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας φοιτητών/-τριών ΤΕΙ Αθήνας ενάντια στην συγχώνευση



ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;;

Η ίδρυση του Νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι γεγονός και θέμα χρόνου να υλοποιηθεί. Στο νέο πανεπιστήμιο θα μεταφερθούν τα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά. Προβλέπεται ο τελικός αριθμός τμημάτων να αγγίζει 21 μετά από συγχωνεύσεις 37 συνολικά τμημάτων των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
    Οι προβλεπόμενες συγχωνεύσεις ήδη έχουν διαρρεύσει, συμπεριλαμβανομένων της συγχώνευσης του τμήματος φυσικοθεραπείας με το τμήμα εργοθεραπείας, του τμήματος κοινωνικής εργασίας με το τμήμα κοινοτικής υγείας , δημόσιας υγείας,και προσχολικής αγωγής, το τμήμα γραφιστικής με το τμήμα φωτογραφίας κ.α.
    Η συγχώνευση διαφορετικών αντικειμένων υποβαθμίζει κατά πολύ το επίπεδο σπουδών, και αποτελεί τον πρόδρομο για την κατάργηση της αυτονομίας συγκεκριμένων κλάδων! Πρόκειται για μια ολοφάνερη υποτίμηση της νοημοσύνης των φοιτητών, καθώς είναι πασιφανές ότι η ονομαστική αναβάθμιση των τμημάτων δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών .Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μαζική επίθεση στον τομέα της εκπαίδευσης με σκοπό την άμεση μείωση των δαπανών, προωθούμενη στα πλαίσια της οικονομικής λιτότητας, η οποία ωραιοποιείται ως μια πολιτική εκσυγχρονισμού με την «ενοποίηση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την εξάλειψη του διαχωρισμού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελεί ενα πεδίο πασπαρτού που εξασφαλίζει την δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόζει άμεσες περικοπές όταν οι μνημονιακές πολιτικές το απαιτούν , καθώς ο νέος νόμος Γαβρόγλου προβλέπει  ότι πανεπιστημιακά τμήματα θα μπορούν να καταργούνται απλά με μια υπουργική απόφαση χωρίς περαιτέρω διαδικασίες! Επίσης με την δημιουργία 2 ετών προγραμμάτων σπουδών, για το νέο πανεπιστήμιο, δεν θα  παρέχεται καμία επιστημονική κατάρτιση. Οι φοιτητές του νέου ιδρύματος εάν θέλουν να την αποκτήσουν θα πρέπει να πληρώσουν ώστε να σπουδάσουν ακόμα 1 ή 2 χρόνια. Μιλάμε επί της ουσίας για ένα πανεπιστήμιο σούπερ μάρκετ που οι φοιτητές θα σπουδάζουν όσο μπορούν να πληρώσουν!

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ;;
    Σε αυτά τα πλαίσια, έχουν πραγματοποιηθεί παραστάσεις διαμαρτυρίας εκ μέρους τμημάτων, τόσο στην Πρυτανεία του ΤΕΙ όσο και στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά δυστυχώς χωρίς κανέναν συντονισμό μεταξύ αυτών των τμημάτων και συνολικά των φοιτητών του ΤΕΙ!
    Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας και  καλούμε τους φοιτητές και τους εργαζόμενους όλων των τμημάτων που είναι αντιμέτωποι με την προοπτική συγχώνευσης-κατάργησης, καθώς και τους όλων των υπόλοιπων τμημάτων να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα.

Είμαστε όλοι ως φοιτητές αντιμέτωποι με  μια επίθεση που απειλεί την εκπαιδευτική μας πορεία και  μόνο ως ενιαίο φοιτητικό κίνημα μπορούμε να αποτρέψουμε την εφαρμογή των συγχωνεύσεων!
    Η Γενική Συνέλευση των τμημάτων της Σ.Ε.Υ.Π έχει προγραμματιστεί , όπως και η Γενική Συνέλευση της  Σ.Γ.Τ.Κ.Σ . Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει όσο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών να ενημερωθεί και να συσπειρωθεί ώστε οι Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν μαχητική απόφαση ενάντια στην συγχώνευση! Το ίδιο πρέπει να γίνει και σε όλους τους Συλλόγους του ΤΕΙ Αθήνας αλλά και τουΤΕΙ Πειραιά και πρέπει όλοι να πιέσουμε ώστε να καλεστούν παντού Γενικές Συνελεύσεις!

Σας καλούμε:


Πέμπτη 5/10, 13:00 σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΤΕΙ Αθήνας όπου θα απαιτήσουμε να ενημερωθούμε για τις ακριβείς προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο!




Πέμπτη 5/10, 18:00 στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα προπύλαια.




Παρασκευή 6/10, 12:00 σε μια δεύτερη συνάντηση μεταξύ όσων φοιτητών ενδιαφερόμαστε για μαζική δράση να βρεθούμε εκεί και να οργανώσουμε τις περαιτέρω δράσεις μας!

Καθημερινά στις 10:00 στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ, στις εξορμήσεις που αναλαμβάνουμε να ενημερώνουμε τους συμφοιτητές μας.



  •    Όχι στην αντιεπιστημονική κατάργηση τμημάτων με σκοπό την περικοπή δαπανών

  •      Όχι στην υποβάθμιση των σπουδών μας στο πλαίσιο της οικονομικής λιτότητας

  • Για ένα μαζικό αγώνα φοιτητών και εργαζομένων


Πρωτοβουλία φοιτητών/-τριών ΤΕΙ Αθήνας ενάντια στην συγχώνευση
Τηλέφωνα Επικοινωνίας : 6948183427  6949154684