Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ! Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!



Μετά τις περσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης και την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου προχωράει με γρήγορο ρυθμό η συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε ένα νέο ίδρυμα. Πέρα από τα παχιά λόγια για αναβάθμιση και «πανεπιστημιοποίηση» πρόκειται για μια υποβάθμιση των δύο ιδρυμάτων που θα κοστίσει  ακριβά στους φοιτητές. Από τις προτάσεις της προσωρινής διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας φαίνεται ήδη ότι οι συγχωνεύσεις θα είναι σαρωτικές, καθώς προτείνονται αυτόνομα προγράμματα σπουδών που θα χωράν σαν κατευθύνσεις στο ίδιο τμήμα και όχι αυτόνομα τμήματα. Η συγχώνευση των δύο ΤΕΙ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα σε διοικητικό επίπεδο, και να ολοκληρωθεί με την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών στο νέο ίδρυμα τον Σεπτέμβρη του 2018. Για τους ήδη υπάρχοντες φοιτητές δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο από ποιο τμήμα θα πάρουν πτυχίο...
Συγκεκριμένα με την συγχώνευση:
  •         6 τμήματα κλείνουν, 13 χάνουν την αυτονομία τους και μετατρέπονται σε κατευθύνσεις, αρκετά μετονομάζονται και συνολικά κλείνουν ή συγχωνεύονται τουλάχιστον 19 από τα 42  τμήματα των δυο ΤΕΙ.
  •    Θα μειωθεί κι άλλο η χρηματοδότηση! Οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις κατά 75% των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά πρόκειται να μειωθούν ακόμα περισσότερο αφού πλέον θα χρηματοδοτούνται ως ένα ίδρυμα.
  •       Θα απολυθούν καθηγητές και υπάλληλοι των ΤΕΙ και θα γίνουν περικοπές στο έκτακτο διδακτικό προσωπικό. Τα κενά σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό θα γιγαντωθούν.
  • Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών θα μειωθεί δραματικά.
Υποβάθμιση ή αναβάθμιση;
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η συγχώνευση θα αναβαθμίσει τις σχολές μας όσο αναβάθμισαν και τα μνημόνια τις ζωές μας. Όσο κι αν προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να την παρουσιάσουν ως μια πολιτική εκσυγχρονισμού και «ενοποίησης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Η συγχώνευση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σκληρό μνημόνιο για τα ΤΕΙ Αθηνάς και Πειραιά και μια επίθεση στα δικαιώματα μας. Η επίθεση αυτή θα συνεχιστεί σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας με σαρωτικές συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών, με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης και του αριθμού των φοιτητών, με την επιβολή διδάκτρων.  Άλλωστε όλα αυτά προβλέπονται στο 3ο και 4ο μνημόνιο που η κυβέρνηση έχει υπογράψει και εφαρμόζει πιστά. Αυτό παραδέχτηκε δημόσια και η πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Μαρία Βενετίκου, κατά τη διάρκεια παρέμβασης διαμαρτυρίας. Ήδη με τον νόμο Γαβρόγλου μπορούν να κλείνουν και να συγχωνεύονται τμήματα και σχολές  ΑΕΙ και ΤΕΙ με μια απλή απόφαση του υπουργού και να δημιουργούνται νέα διετή προγράμματα σπουδών. Έτσι λοιπόν πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι: όχι μόνο αναβάθμιση δεν υπάρχει, όχι μόνο δεν θα γίνουμε “πανεπιστήμιο” αλλά θέλουν να μετατρέψουν τις σχολές μας στην καλύτερη περίπτωση σε ΙΕΚ/κολέγια, σε σούπερ μάρκετ που θα πουλάν τίτλους σπουδών και πιστοποιήσεις έναντι αμοιβής.     
Ο μόνος  χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!
Με την αυτοοργάνωση και τον αγώνα μας να τους σταματήσουμε!
Η κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα και ειδικά στα ΤΕΙ δεν είναι η καλύτερη δυνατή και απέναντι μας δεν έχουμε απλά μια συγχώνευση ή έναν νόμο αλλά την κυβέρνηση, τους δανειστές και τα μνημόνια. Μόνο με μαζικούς, σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες έχουμε ελπίδα να νικήσουμε. Γι αυτό πρέπει να βάλουμε στην άκρη την μεμψιμοιρία, την ηττοπάθεια αλλά και τις αυταπάτες ότι κάποιος άλλος θα λύσει το πρόβλημα για εμάς. Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε πρέπει να απαντήσουμε με αγώνα διαρκείας! Να οργανώσουμε τον αγώνα μας τόσο απέναντι στην συγχώνευση, όσο και απέναντι στα μνημόνια που καταστρέφουν τις ζωές και το μέλλον μας. Ήδη στο ΤΕΙ Αθήνας έχει δημιουργηθεί Πρωτοβουλία φοιτητών/τριών ενάντια στην συγχώνευση και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις αυτές πρέπει να συνεχιστούν, να ενταθούν και να απομονωθούν από αυτές δυνάμεις όπως οι μνημονιακές ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αλλά και το ΜΑΣ/ΠΚΣ που προσπαθεί με κάθε τρόπο να σαμποτάρει τις γενικές συνελεύσεις και να αποδυναμώσει τις κινητοποιήσεις. Με την Πρωτοβουλία ενάντια στην συγχώνευση και όπλο την συμμετοχή και την αυτοοργάνωση των φοιτητών  να πάμε τον αγώνα μας ένα βήμα παρακάτω:
Να πραγματοποιήσουμε καμπάνιες ενημέρωσης εξηγώντας στους συμφοιτητές μας τι πραγματικά σημαίνει η συγχώνευση των δύο ΤΕΙ.
Να καλέσουμε Συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους και να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις (καταλήψεις, κλεισίματα δρόμων, διαδηλώσεις κ.α.)
Να ενισχύσουμε την αυτοοργάνωσή μας με την ενίσχυση της πρωτοβουλίας, με επιτροπές αγώνα και συντονισμό του αγώνα στα δύο ΤΕΙ.
Να ανοίξουμε το ζήτημα σε όλους τους φοιτητές που σύντομα θα βρουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα μπροστά τους. Για έναν κοινό αγώνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενάντια στη διάλυση της εκπαίδευσης και τα μνημόνια.
  •      Όχι στη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά
  •        Αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση
  •         Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι
  •         Κάτω τα μνημόνια – παλιοί και νέοι μνημονιακοί