Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταγγελία για τις απειλές του σχήματος ΧΑΜΑΣ - ΕΑΑΚ στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

   Την Πέμπτη 1/3 κατά το ξεκίνημα της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου μας, προτείναμε να συγκροτηθεί προεδρείο κατά τη διαδικασία της συνέλευσης, το οποίο θα εξηγεί και θα συντονίζει την διαδικασία, θα βάζει χρονικά όρια στις τοποθετήσεις κλπ. Η πρόταση μας αυτή αρχικά αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τη ΧΑΜΑΣ, όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Όταν η ειρωνεία απαντήθηκε από μέρους ενός συντρόφου μας, η απάντηση από μέλος της ΧΑΜΑΣ ήταν: "να προσέχεις τι λες, αλλιώς θα σου σπάσω τα μούτρα". 
    Προφανώς το ζήτημα στην περίπτωση αυτή δεν είναι αν υπάρχουν διαφωνίες για τον σχηματισμό του προεδρείου ή για το ποιος έχει δίκιο (τη στιγμή που η ΧΑΜΑΣ υποκαθιστά το προεδρείο, και άρα αποδέχεται ότι πρέπει να υπάρχει προεδρείο κατά τη διάρκεια της συνέλευσης). Το ζήτημα είναι αν οι διαφορές εντός του φοιτητικού κινήματος πρέπει να επιλύονται με απειλές και τραμπουκισμούς ή με πολιτικά επιχειρήματα και διάλογο. Παρόμοιες συμπεριφορές έχουν επαναληφθεί από τη ΧΑΜΑΣ απέναντι σε συντρόφους της ΣΣΠ, με συκοφαντίες, απειλές κλπ. 
 
   Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις απειλές αυτές της ΧΑΜΑΣ και τη γενικότερη στάση τους απέναντι στο ζήτημα. Από τη μια κατά τη διάρκεια ερώτησης μας στη συνέλευση για το θέμα μας έβγαλαν ψεύτες και από την άλλη μετά κατ' ιδίαν μας ζήτησαν έμμεσα συγγνώμη. Από την πλευρά μας δεν πρόκειται να ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές ή αντιλήψεις. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει πρωταγωνιστήσει στα εκφυλιστικά φαινόμενα βίας και ξυλοδαρμών μέσα στα ΕΑΑΚ, συνεπώς δεν είναι κάτι που "έτυχε" να ειπωθεί. Είναι μια συνολικότερη αντίληψη που έχει ο συγκεκριμένος χώρος. Φαίνεται ξεκάθαρα στην αντιμετώπιση που δείχνουν προς τον σύλλογο και τις διαδικασίες του, θεωρώντας πως ο σύλλογος τους ανήκει, επειδή τα πλαίσια τους υπερψηφίζονται στις γενικές συνελεύσεις.

   Πρακτικές ή αντιλήψεις σαν αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές του εργατικού και φοιτητικού κινήματος και αποτελούν μάυρες σελίδες στην ιστορία τους. Το φοιτητικό κίνημα για να βγει από τη βαθιά του κρίση πρέπει να απομονώσει αυτές τις αντιλήψεις και να τις στείλει εκεί που πραγματικά ανήκουν: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η ΣΣΠ γι αυτό παλεύει: για να αποτελούν οι συνελεύσεις το όργανο που θα συσπειρώνει και θα εκφράζει την πλειοψηφία των φοιτητών, που θα λειτουργεί στα πρότυπα της εργατικής δημοκρατίας. Ένα όργανο όπου θα ακούγονται όλες οι απόψεις, ώστε μέσα από τις διαφωνίες και την πολιτική αντιπαράθεση να αποφασίζουμε με ποιες προτάσεις πάλης και αγώνα θα υπερασπιστούμε και θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.