Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάτω ο νόμος – πλαίσιο της Κεραμέως! Για ένα μαζικό και μαχητικό φοιτητικό κίνημα!


Πεμπτη 28/11: Αθήνα: 12:00 Προπύλαια

Παρασκευη 29/11: ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ


Μερικούς μήνες μετά την εκλογή της και πατώντας πάνω στον δρόμο που της άνοιξε ο άθλιος ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δείξει το ακραία νεοφιλελεύθερο και μνημονιακό προφίλ της. Οι πραξικοπηματικές τροπολογίες που ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, και η κατάργηση του ασύλου, ήταν μόνο η αρχή. Στα τέλη Οκτώβρη ψηφίστηκε ένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που περιείχε την εξίσωση πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων-ιδιωτικών κολλεγίων, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Επιπρόσθετα, ετοιμάζεται να ψηφίσει νέα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνουν: την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης κ.α.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!
Τα μέτρα της κυβέρνησης με τον νέο νόμο – πλαίσιο συνιστούν μια επίθεση-τομή στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο νέος αντεκπαιδευτικός νόμος θα στοχεύει:

  •  Στην διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των ιδρυμάτων από το κράτος: κάτι που σημαίνει επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά(ήδη έχουν γενικευθεί στα μεταπτυχιακά) και ανάληψη της διοίκησης τους από «ανθρώπους της αγοράς» και των «πρόθυμων» φερεφώνων τους(κοσμήτορες, πρυτάνεις κτλ.), οι οποίοι θα επιβάλουν «τους νόμους της αγοράς» στις σχολές μας.

  • Στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων, με βάση τις «ανάγκες της αγοράς», η οποία θα συνδέεται και με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης. Οι αξιολογήσεις θα σημάνουν νέες, δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης των σχολών μας, το κλείσιμο πολλών από αυτών και απολύσεις εργαζομένων.

  •   Στην μείωση του αριθμού των φοιτητών με διαγραφές στα ν+2 έτη, επαναφορά της βάσης του 10, μείωση εισακτέων.

  •  Στην κατάργηση όλων των φοιτητικών δικαιωμάτων(διάλυση της φοιτητικής μέριμνας κ.α.)

  •  Στην επιβολή καθοριστικών χτυπημάτων στο φοιτητικό συνδικαλισμό.

Τα παραπάνω, μαζί με την ήδη ψηφισμένη εξίσωση πτυχίων αποδεσμεύουν το κράτος από την υποχρέωση να εξασφαλίζει δημόσια, δωρεάν παιδεία. Η ΝΔ, ως συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, στην μετατροπή της από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, το οποίο ο φοιτητής-πελάτης θα καλείται να αγοράσει ανάλογα με το πόσα χρήματα διαθέτει. Αυτό θα οδηγήσει στο να χάσουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες νέοι και όσοι καταφέρουν να μείνουν, θα δίνουν έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης,  για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Απέναντι στις παραπάνω επιθέσεις, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις.
Για να επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ όλες τις παραπάνω επιθέσεις, ψήφισε την κατάργηση του ασύλου. Για να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα, έστειλε στις 11/11 τα ΜΑΤ να εισβάλλουν στην ΑΣΟΕΕ, για να χτυπήσουν και να συλλάβουν φοιτητές που είχαν πάει να σπάσουν το λοκ-αουτ για να διεξαχθεί γενική συνέλευση του συλλόγου.. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση των φοιτητών και των εργαζομένων υπερασπίστηκε το άσυλο και χάλασε τα σχέδια τους. Μαζί με τα ΜΜΕ προετοιμάζουν το κλίμα το επόμενο διάστημα τα ΜΑΤ να επεμβαίνουν με κάθε ευκαιρία εντός των πανεπιστημίων για να καταστείλουν τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών!
Όλες αυτές οι επιθέσεις δεν έρχονται από το πουθενά, αλλά οφείλονται στην χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Οι ζωές μας καθημερινά, γίνονται θυσία στο βωμό των μνημονίων, της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, της αποπληρωμής του χρέους, στα υπέρογκα ποσά που πάνε γιαA τους πολεμικούς εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις, στις μνημονιακές πολιτικές και σε αυτό το σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση και πολέμους.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΧΙΛΗ!
Οι μαζικές διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν τόσο αμέσως μετά τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ όσο και οι μεγάλες πορείες για το Πολυτεχνείο 17/11, είχαν την στήριξη χιλιάδων φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η νεολαία διαθέτει αντανακλαστικά, δεν υποτάσσεται, ούτε τρομοκρατείται από την καταστολή, αλλά συνεχίζει τους αγώνες της. Το φοιτητικό κίνημα έχει δυνατότητες για να ανατρέψει το νέο νόμο-πλαίσιο και να υπερασπιστεί το άσυλο. Για να γίνει αυτή η δυνατότητα πραγματικότητα πρέπει να υπερβούμε όλες τις αδιέξοδες πολιτικές και να στηρίξουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αγώνων, που θα συμβάλει στην κλιμάκωση και ανάπτυξη των αγώνων μας. Βασικά στοιχεία αυτού του σχεδίου είναι:
1) Ενότητα του φοιτητικού κινήματος σε συγκεκριμένα αιτήματα: οι σύλλογοι μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμα κάποια ενιαία κεντρικά αιτήματα πάνω στα οποία θα συσπειρωθούν. Ανάλογα με το ποια πολιτική δύναμη επικρατεί τονίζονται διαφορετικά μέρη της επίθεσης ή γενικά η "εκπαιδευτική αναδιάρθρωση" και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται πλαίσια με δεκάδες αιτήματα που ενώ είναι σωστά δεν βοηθούν στην συσπείρωση των φοιτητών σε ένα κοινό στόχο. Τα αιτήματα "να μην περάσει ο νέος νόμος-πλαίσιο"  και "επαναφορά του ασύλου" πρέπει να είναι οι βασικοί στόχοι του φοιτητικού κινήματος.
2) Αυτοοργάνωση - Συντονισμός: Ο αγώνας πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των φοιτητών με πραγματοποίηση τακτικών γενικών συνελεύσεων και δημιουργία συντονιστικών επιτροπών. Με αυτόν τον τρόπο θα μαζικοποιηθούν οι Γενικές Συνελεύσεις, οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις.
Αφού κάθε σύλλογος παίρνει αγωνιστική απόφαση, στη συνέχεια πρέπει να πραγματοποιείται συντονιστικό συλλόγων σε επίπεδο πόλης. Από τη στιγμή που στους πιο πολλούς συλλόγους οι συντονιστικές επιτροπές δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν είναι φυσικό επόμενο να γίνεται το ίδιο και με τα συντονιστικά. Στην Αθήνα που έγιναν οι περισσότερες καταλήψεις το συντονιστικό αδυνατούσε και αδυνατεί να δώσει μία πολιτική κατεύθυνση στο κίνημα και αρκείται μόνο στην έκδοση δελτίων τύπων που μένουν σε αόριστες επικλήσεις για αγώνα.
Ένα πραγματικό συντονιστικό συλλόγων πρέπει να δίνει πολιτική και αγωνιστική κατεύθυνση για όλο το κίνημα, να σχεδιάζει συγκεκριμένες δράσεις και να δίνει προοπτική συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, με καταλήψεις διαρκείας σε όλες τις σχολές, όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης του νέου νόμου – πλαισίου. Να εκδίδει καλέσματα αγώνα, αφίσες, δελτία τύπου τα οποία θα μοιράζονται/κολλούνται παντού: σε σχολεία, σχολές, γειτονιές. Όσο αναπτύσσεται ο αγώνας σε διάφορες πόλεις, πρέπει να υπάρχει στόχευση για πραγματοποίηση πανελλαδικού συντονιστικού.
3)Ζωντανές Καταλήψεις- μετατροπή των σχολών μας σε κέντρα αγώνα: Πρέπει να περάσουμε από τις ολιγοήμερες καταλήψεις σε καταλήψεις διαρκείας, οι οποίες θα είναι ζωντανές με  πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ανοιχτές σε όλη την κοινωνία. Οι κατειλημμένες σχολές μας πρέπει να σφύζουν από ζωή και πολιτική συζήτηση και ζύμωση, να αποτελούν με αυτόν τον τρόπο ζωντανά κύτταρα ενός κινήματος καταλήψεων διαρκείας.
4)Ενότητα του φοιτητικού κινήματος με την υπόλοιπη κοινωνία- Εξωστρέφεια: πρέπει να πραγματοποιούνται δράσεις, έξω από τις σχολές, που να ενημερώνουν την υπόλοιπη κοινωνία για τα αιτήματα μας(π.χ. μοίρασμα των αποφάσεων των συλλόγων μας ή του συντονιστικού σε σχολεία, μετρό, κινητοποιήσεις, αποκλεισμοί δρόμων, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων κ.α.). Μόνο έτσι θα κερδίσουμε την υπόλοιπη κοινωνία με το μέρος μας, κόντρα στα fake news και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και θα τραβήξουμε στον αγώνα μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους με στόχο την ενότητα των αγώνων μας ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας.
Στον δρόμο των αγώνων σε Χιλή, Καταλονία, Λίβανο, Ισημερινό, και σε όλο τον κόσμο, όπου η νεολαία και οι εργαζόμενοι με καταλήψεις και δυναμικές κινητοποιήσεις εξεγείρονται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους. Να σταματήσουμε το νέο νόμο - πλαίσιο και την επίθεση στην εκπαίδευση, να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τους δεκάδες συλληφθέντες αγωνιστές ενάντια στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» και να αγωνιστούμε ενάντια στα μνημόνια, την φτώχεια την  ανεργία και την φρίκη του πολέμου.


  •        Κάτω ο νέος νόμος – πλαίσιο

  •        Πλήρης και άμεση επαναφορά του ασύλου

  •        Όχι στην εξίσωση πτυχίων κολλεγίων – δημοσίων πανεπιστημίων

  •        Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους