Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ! ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

  Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών, των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο Πολυτεχνείο. Σήμερα, μετά από εννιά χρόνια βάρβαρες και γεμάτες ταξικό μίσος πολιτικές, οι συνθήκες που πυροδότησαν την εξέγερση το 1973, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

  Η τεράστια κρίση, η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και οι μνημονιακές πολιτικές εφαρμόζονται ακάθεκτες, παρά το γεγονός ότι απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν λύση. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κολοσσιαία επίθεση απέναντι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα, στις δημοκρατικές μας ελευθερίες και συνολικά στην ίδια μας την ζωή. Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή της, η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δείξει το ούλτρα-νεοφιλελεύθερο και μνημονιακό προφίλ της, πατώντας πάνω στο δρόμο που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 
  Η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και οι πραξικοπηματικές τροπολογίες που ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, ήταν μόνο η αρχή.  Στα τέλη Οκτώβρη ψηφίστηκε ένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που περιείχε την εξίσωση πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων-ιδιωτικών κολλεγίων τσακίζοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, ενώ παράλληλα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ετοιμάζει ένα νέο Νόμο- Πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έρχεται σαν οδοστρωτήρας που θα διαλύσει όλα τα δικαιώματα των φοιτητών. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στον νέο Νόμο – Πλαίσιο, έχουν σαν απώτερο στόχο την ολοκληρωτική διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο νέος αντεκπαιδευτικός νόμος θα στοχεύει:
  • · Στην διοικητική αυτονομία των ιδρυμάτων, η οποία σημαίνει να αποφασίζουν τα Συμβούλια Ιδρύματος, δηλ. "άνθρωποι της αγοράς", τα πάντα στις σχολές μας και στο Πανεπιστήμιο συνολικά, με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα και τις ανάγκες της χρεοκοπημένης αγοράς, και όχι σύμφωνα με προτεραιότητα τις ανάγκες των φοιτητών.
  •   Στην οικονομική αυτονόμηση των ιδρυμάτων από την κρατική χρηματοδότηση, δηλ. το να αναζητούν τα ιδρύματα μόνα τους, τους πόρους λειτουργίας τους. Η κρατική χρηματοδότηση είναι ήδη πενιχρή, έχει μειωθεί κατά 80% των καιρών των  μνημονίων και στόχος είναι να περιοριστεί κι άλλο έως και να εκμηδενιστεί πλήρως. Επομένως, οδηγούμαστε ξεκάθαρα σε επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά.
  •  Στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων η οποία θα συνδέεται και με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης. Οι αξιολογήσεις θα σημάνουν νέες, δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης των σχολών μας, περισσότερες συγχωνεύσεις, το κλείσιμο πολλών από αυτών, απολύσεις καθηγητικού και διοικητικού προσωπικού, που θα προστεθούν στην ήδη αυξημένη στρατιά ανέργων στην χώρα μας.
  • Στην πλήρη εξάπλωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τα οποία θα κοστολογούνται αναλόγως με την ζήτησή τους  και  έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους. 
  •   Στην μείωση του αριθμού των φοιτητών η οποία θα επιβληθεί με τις διαγραφές των φοιτητών στα ν+2 έτη, στις μειώσεις εισακτέων και με την βάση του 10, που θα αποκόψει τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  •   Στην κατάργηση όλων των φοιτητικών δικαιωμάτων: οι περισσότερες λέσχες σίτισης είναι ιδιωτικοποιημένες και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών πληρώνει αντίτιμο, στις περισσότερες εστίες οι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο, ενώ την ίδια στιγμή, η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης βάζει σε κίνδυνο τα συγγράμματα.
  •  Στο χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού.
 
  Στόχος των μνημονιακών, είναι το Πανεπιστήμιο της Αγοράς, όπου οι 7 στους 10 νέους δεν θα σπουδάζουν, ενώ οι υπόλοιποι θα πληρώνουν τα πάντα για τις σπουδές τους. Πάγια θέση άλλωστε της ΝΔ είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16, το οποίο κατοχυρώνει την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία της κοινωνίας. Αυτό θα προσπαθήσουν να το επιβάλλουν με μια σειρά μέτρων, με μία άκρως νεοφιλελεύθερη ιδεολογική επίθεση στην νεολαία, μέσω του δόγματος «Νόμος και Τάξη», των «αξιολογήσεων» και της υποτιθέμενης «αριστείας κι αξιοκρατίας» που αποπροσανατολίζουν και ενοχοποιούν τους φοιτητές, απονομιμοποιούν στα μάτια τους, τους αγώνες και τους απομακρύνουν από τις συλλογικές διεκδικήσεις.  Προχώρησαν τον Αύγουστο στην κατάργηση του Ασύλου, με πρόσχημα το «ναρκεμπόριο και την εγκληματικότητα μέσα στα Πανεπιστήμια». Ουσιαστικά αποσκοπούν στην κάμψη οποιασδήποτε αντίδρασης των φοιτητών, στο χτύπημα του συνδικαλισμού και στην καταστολή των αγώνων. Το Άσυλο είναι κοινωνική μας κατάκτηση και συνυφασμένο με τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Δεν μας το χάρισε κανείς, αντιθέτως το επέβαλε η ελληνική κοινωνία με την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
  Την ίδια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική ακολουθεί η ΝΔ σε όλους τους τομείς. Με τα νομοσχέδια τους, στοχεύουν στο ξεπούλημα των πάντων, μετατρέποντας τις κοινωνικές μας κατακτήσεις (υγεία, ασφάλιση κτλ.) σε εμπορεύματα. Θέλουν να επιβάλλουν πλήρως το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας, με τον εργαζόμενο να θυμίζει δουλοπάροικο, που θα υποτάσσεται στον Δεσποτισμό του εργοδότη (διάλυση ΣΣΕ, ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, ηλεκτρονικές διαδικασίες των σωματείων, κατάργηση της απεργίας κ.α.). Θέλουν να κάνουν τη χώρα μας μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ και ανανεώνουν επ' αόριστον στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνίες με τους φονιάδες των αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Για να πετύχουν όλα τα παραπάνω επαναφέρουν πλήρως το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, για να κυβερνούν με τα ΜΑΤ που χτυπούν αγωνιστές και εκκενώνουν καταλήψεις και με τις καταδικαστικές αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων για φτωχούς, εργαζόμενους και νεολαία, ενώ το μεγάλο  κεφάλαιο και τα σκάνδαλα του  να περνούν στο απυρόβλητο. Επιπλέον, το μίσος του Μητσοτάκη και της ΝΔ για τα δικαιώματα μας φαίνεται ξεκάθαρα και από τις αλλαγές που προετοιμάζει για τον ποινικό κώδικα. Με βάση τα όσα έχουν δημοσιευτεί σκοπεύει να μετατρέψει σε κακουργήματα τις πορείες και τις καταλήψεις (παρακώλυση δημόσιας κυκλοφορίας και λειτουργίας δημοσίων κτιρίων) και να βάλει στο στόχαστρο αγωνιστές και οργανώσεις της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος. Προσπαθεί, λοιπόν, εκ των προτέρων να σβήσει κάθε πιθανότητα αντίστασης μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.

Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» πιο επίκαιρο από ποτέ!
 
  Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 46 χρόνια πριν, μας δείχνει τον δρόμο! Τότε το φοιτητικό κίνημα, ενωμένο με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πάλεψε ενάντια στη χούντα. Σήμερα, που απειλούνται ανοιχτά όλα τα κεκτημένα του Πολυτεχνείου, που τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και οι δημοκρατικές μας ελευθερίες τσακίζονται μέρα με την μέρα, πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των φοιτητών του ’73. Τότε το φοιτητικό κίνημα είχε απέναντί του μια αμερικανοκίνητη στρατιωτική χούντα. Εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάτι εξίσου επικίνδυνο, την απάνθρωπη χούντα των μνημονίων, της ΕΕ και του Ευρώ, εξίσου φιλοαμερικάνικη, που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια Αποικία Χρέους. Παλιοί και νέοι μνημονιακοί, με μόνο σκοπό την αποπληρωμή του χρέους που οι ίδιοι δημιούργησαν, ξεζουμίζουν και εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία με κάθε τρόπο. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, για να έχουμε δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση-υγεία-ασφάλιση, για την επαναφορά όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που μας κατάργησαν, πρέπει να βγούμε όλοι στον αγώνα!
  Να παλέψουμε για το χτίσιμο ενός μαζικού και μαχητικού φοιτητικού κινήματος, που όπως τον Νοέμβρη του 1973, θα παίξει το ρόλο του πυροδότη μιας γενικευμένης εξέγερσης ολόκληρης της κοινωνίας. Απέναντι σε όλα αυτά που μας επιφυλάσσουν και στις επιθέσεις που έρχονται, εμείς να απαντήσουμε με σκληρούς, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Να ανασυγκροτήσουμε τους Συλλόγους μας και μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις και την αυτοοργάνωση μας να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις και με μαχητικά μέσα πάλης (καταλήψεις, διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμους και δημοσίων κτηρίων) να επιβάλλουμε το δίκιο και τις ανάγκες μας. Να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε το κύμα κινητοποιήσεων και καταλήψεων που έχει ξεκινήσει πανελλαδικά και με εξωστρεφείς δράσεις να ενώσουμε τα αιτήματά μας με αυτά της υπόλοιπης κοινωνίας. Με ένα επαναστατικό σχέδιο, μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους φτωχούς να εξεγερθούμε ενάντια στα μνημόνια και τους υπηρέτες τους, που μας καταργούν το μέλλον και τις ζωές μας.  Ή αυτοί ή εμείς!

  •        ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ
  •         ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
  •         ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ
  •         ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  •        ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
  •         ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ/ΕΥΡΩ
  •         ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ -    ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ