Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ, ΣΑΒΒΑΤΟ 7/9, 18:00, ΕΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ
      Ενάμιση μήνα μετά από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει ήδη δώσει μία πρώτη γεύση του μεγέθους της επίθεσης, που πρόκειται να εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους, τους νέους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το πολυνομοσχέδιο που κατέβηκε και ψηφίστηκε στις 8/8 περιείχε μεταξύ άλλων, την κατάργηση του ασύλου και ταυτόχρονα πραξικοπηματικές τροπολογίες που ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία.


      Η κατάργηση του ασύλου έχει ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την διάλυση της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Απαραίτητος όρος για αυτό είναι η καταστολή του φοιτητικού κινήματος. Μπορεί ως πρόσχημα να χρησιμοποιείται η διακίνηση των ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, όμως, ο πραγματικός λόγος είναι το χτύπημα των φοιτητικών αγώνων, που είναι ολοφάνερος και από την ρητορεία της κυβέρνησης ενάντια στους αγωνιστές φοιτητές (επονομάζοντας τους, ταραξίες που τραμπουκίζουν τους πρυτάνεις, παράνομους, καταληψίες). Η αγωνία του Μητσοτάκη να σκληρύνει το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης (κατάργηση ασύλου, ενίσχυση του αστυνομικού σώματος κλπ), αναμένοντας προφανώς αντιδράσεις από την επίθεση που θα κάνει, φαίνεται και από τις αλλαγές που προετοιμάζει για τον ποινικό κώδικα. Με βάση τα όσα έχουν δημοσιευτεί σκοπεύει να μετατρέψει σε κακουργήματα τις πορείες και τις καταλήψεις (παρακώληση δημόσιας κυκλοφορίας και λειτουργίας δημοσίων κτιρίων) και να βάλει στο στόχαστρο αγωνιστές και οργανώσεις της αριστεράς και του εργατικού κινήματος. Προσπαθεί, λοιπόν, εκ των προτέρων να σβήσει κάθε πιθανότητα αντίστασης μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.
      Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο με βάση τα όσα προετοιμάζει. Συγκεκριμένα για την εκπαίδευση, υπάρχει μια σειρά μέτρων τα οποία είναι να εφαρμοστούν, που θα έρθουν να διαλύσουν ότι έχει απομείνει όρθιο. Αιχμή της ΝΔ ήταν και παραμένει η κατάργηση του άρθρου 16 που διασφαλίζει ότι κάθε νέος έχει δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και ότι τα πανεπιστήμια μπορούν να λειτουργούν μόνο ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Είναι λοιπόν προφανές ότι σκοπός της κυβέρνησης του Μητσοτάκη είναι η κατάργηση του δικαιώματος στην δωρεάν παιδεία και η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η επιβολή διδάκτρων.
      Κυβέρνηση, ντόπιοι και ξένοι μνημονιακοί, έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό για το μέλλον της εκπαίδευσης, να την προσαρμόσουν πλήρως στο καθεστώς των μνημονίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με την ανεργία στους νέους να εξακολουθεί να καλπάζει και όπου προτεραιότητα είναι η αποπληρωμή του χρέους, η δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν έχει λόγο ύπαρξης. Γιατί άλλωστε να πρέπει το κράτος να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια, την στιγμή που οι μισοί και παραπάνω πτυχιούχοι δεν «χωράνε» στην σημερινή αγορά εργασίας;
      Όλος αυτός ο συρφετός, θέλει τον ελάχιστο αριθμό πανεπιστημίων, που θα λειτουργούν οικονομικά αυτόνομα, σε μια κατεύθυνση πλήρους εκμηδενισμού της κρατικής χρηματοδότησης. Θα φέρουν νέα κύματα συγχωνεύσεων και κλεισιμάτων σχολών και ολόκληρων ιδρυμάτων και θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν, έστω και με έμμεσους τρόπους, δίδακτρα σε όλους τους φοιτητές. Θέλουν πανεπιστήμια, που θα λειτουργούν με βάσει τους νόμους και τις ανάγκες της αγοράς, και όχι τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, με διαλυμένα πτυχία. Θέλουν πανεπιστήμια των λίγων, κι αυτό θα προσπαθήσουν να το επιβάλλουν με μια σειρά μέτρων (μείωση εισακτέων - βάση του 10, διαγραφές φοιτητών – όρια φοίτησης, μετακύλιση και αύξηση του κόστους φοίτησης κ.ο.κ) αλλά και μέσω μιας ιδεολογικής επίθεσης στην νεολαία, μέσω του δόγματος της υποτιθέμενης «αριστείας κι αξιοκρατίας».
Αυτά τα μέτρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μνημονιακής αντεργατικής πολιτικής που θέλουν να παγιώσουν. Παρότι τα μνημόνια έχουν αποτύχει σε όλους τους διακηρυγμένους στόχους (μείωση χρέους, αύξηση επενδύσεων, ανάπτυξη κ.λπ.), εξακολουθούν να είναι ο κορμός της πολιτικής ατζέντας του Μητσοτάκη:
1)    Ετοιμάζουν τροπολογία για τον συνδικαλιστικό νόμο που πρακτικά θα καταργήσει την δυνατότητα κήρυξης απεργίας και θα προχωρήσει στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών των σωματείων.
2)    Ετοιμάζουν κύματα ιδιωτικοποιήσεων σε ότι έχει απομείνει από τις κοινωνικές υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου Ελευθερίου Βενιζέλου, του Ελληνικού κτλ) καθώς και στα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια, υποδομές κ.λπ.), μετατρέποντας τα σε πανάκριβα εμπορεύματα για λίγους – που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση.
3)    Ετοιμάζουν νέα επίθεση στο ασφαλιστικό.
      Το μέλλον που ετοιμάζουν για την νεολαία και τους εργαζόμενους είναι ένα μέλλον ανεργίας, χαμηλόμισθης και ελαστικής εργασίας, ανασφάλειας, μετανάστευσης, πολέμου. Θέλουν να επιβάλλουν ένα Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της εργασίας, όπου νόμος θα είναι το δίκιο του εργοδότη! Απέναντι σε όλα αυτά η νεολαία πρέπει να απαντήσει δυναμικά. Ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλα τα υπόλοιπα μνημονιακά κατακάθια (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ο.κ.), να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες. Ενάντια στα μνημόνια που απειλούν με διάλυση την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση. Ενάντια στην κατάργηση των επαγγελματικών, εργασιακών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, να μην επιτρέψουμε να γίνουμε κρέας στα κανόνια τους.
Το μέλλον μας το καθορίζουμε εμείς. Μόνη λύση οι αγώνες μας!
Βασισμένοι στην αυτοοργάνωση μας, με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή, με καταλήψεις, δυναμικές κινητοποιήσεις και δράσεις να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας. Να σπάσουμε την ηττοπάθεια, να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων με στόχο να σταματήσουμε τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και μαζί με τους εργαζόμενους να βάλουμε ένα τέλος στις δολοφονικές πολιτικές των μνημονίων και στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.
  •  Άμεση επαναφορά του ασύλου

  •   Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για όλους/ες - Ούτε σκέψη για δίδακτρα - Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16

  •   Κάτω όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων μνημονιακών ρεταλιών.

  •   Κάτω τα Μνημόνια Διαρκείας –Το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης