Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιάννενα: Ανακοίνωση του Συλλόγου Εστιακών για την κινητοποίηση στις 12/09 στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενάντια στον αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό


ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ!

    Στις 12/9 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών και της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με σκοπό την κατάργηση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού (ΕΚ) των εστιών. Ο συγκεκριμένος κανονισμός, ψηφίστηκε ομόφωνα από την Σύγκλητο εν μέσω καλοκαιριού με κλειστές σχολές, είναι γεμάτος με αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες διατάξεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να πετάξουν την συντριπτική πλειοψηφία των εστιακών φοιτητών έξω από το δωμάτιό τους. Παράλληλα επιβάλλει ένα κλίμα τρομοκρατίας για τους φοιτητές αφού σε όλη την έκτασή του είναι έκδηλες οι τιμωρητικές διαθέσεις της πρυτανείας και της μέριμνας. Βασικός τους στόχος είναι να πετύχουν την πλήρη συμμόρφωση των φοιτητών στα νέα δεδομένα και να κάμψει οποιαδήποτε απόπειρα αντίστασής τους. Ο ΕΚ χρησιμοποιείται ως άρμα για την πλήρη κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας, ως μία ευκαιρία για την διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης συνολικά.
          Η κινητοποίηση του Συλλόγου Εστιακών, παρά το γεγονός ότι έγινε εν μέσω εξεταστικής,ήταν μια από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων. Αυτό είναι και μία ένδειξη πως οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν να περάσει αμαχητί κάθε αντιδραστική διάταξη που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ και οι εντολοδόχοι της σε κάθε πρυτανεία. Ο Σύλλογος μαζί με φοιτητές που διαμένουν στις εστίες της Δόμπολης και αλληλέγγυους, διεκδίκησαν την κατάργηση όλων των αντιδραστικών διατάξεων του ΕΚ (βλέπε σχετική ανακοίνωση https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2019/08/298.html).

          Ο υπεύθυνος της επιτροπής, που συνέθεσε τον κανονισμό, αντιπρύτανης για θέματα μέριμνας Μ. Πασχόπουλος, απέδειξε για άλλη μια φορά το πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει μέσα στην σύγκλητο και στην μέριμνα για να εφαρμοστούν ανεμπόδιστα όλα τα αντιεκπαιδευτικά και νεοφιλελεύθερα νομοσχέδια και το πλάνο της κυβέρνησης για την μέριμνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση(επιστολή Ν. Κεραμέως προς τους πρυτάνεις). Δήλωσε λοιπόν, με χυδαίο τρόπο, ότι «ο νέος ΕΚ έρχεται για να βάλει επιτέλους μια τάξη στις εστίες και ότι το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στις εστίες είναι οι καταλήψεις». Δηλαδή, σύμφωνα με τον ίδιο, το μοναδικό πρόβλημα των εστιών είναι οι φοιτητές που έχουν κρατήσει το δωμάτιό τους, επειδή αποκλείστηκαν από την λίστα επιλαχόντων, και όχι το πετσόκομμα της χρηματοδότησης και η παραλυτική υποστελέχωση των δομών της μέριμνας. Παράλληλα, καθ' όλη την διάρκεια της κινητοποίησης, ο αντιπρύτανης, απέφευγε συστηματικά να απαντήσει και να αναλάβει τις ευθύνες για τα αμέτρητα προβλήματα που επικρατούν στις εστίες και δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσής μας, ενώ ταυτόχρονα δεν δίστασε να επιτεθεί προσωπικά σε και να στοχοποιήσει εκλεγμένα μέλη του συλλόγου, σε μια ύστατη προσπάθεια μήπως και καταφέρει να τρομοκρατήσει τον Σύλλογο και τους φοιτητές. Τέλος, υποστήριξε μαζί με άλλους αντιδραστικούς καθηγητές της συγκλήτου, «ότι όποιος δεν περνάει μαθήματα δεν είναι ενεργός φοιτητής και δεν έχει δικαιώματα», αδιαφορώντας για την άθλια οικονομική κατάσταση των εστιακών, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της φοίτησής τους. Το νεοφιλελεύθερο και φιλοκυβερνητικό του παραλήρημα δεν κράτησε για πολύ, όμως, αφού οι φοιτητές αντιδράσαμε άμεσα και δυναμικά και “τον βάλαμε στην θέση του”.

          Στο τέλος της κινητοποίησης ο Πρύτανης, Τ. Αλμπάνης, δεσμεύτηκε μπροστά στην σύγκλητο ότι θα καταργηθούν μία προς μία, όλες οι αντιδραστικές διατάξεις του ΕΚ, με δική του σύσταση προς την Επιτροπή που θα τον ανασυντάξει, για να τεθεί εκ νέου προς ψήφιση στην επόμενη Σύγκλητο. Επίσης, δεσμεύτηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι α) οι φοιτητές δεν χρειάζεται να έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους για να κρατήσουν το δωμάτιό τους και β) ότι οι φοιτητές δεν χρειάζεται να παραδώσουν με την αίτηση τους κανένα απολύτως έγγραφο που να δείχνει την πρόοδό τους στην σχολή, οπότε ουσιαστικά καταργούνται οι δύο προϋποθέσεις του κανονισμού για να μπορείς να συγκαταλέγεσαι ανάμεσα στους δικαιούχους. Αυτή η δέσμευση είναι μια πρώτη και σημαντική νίκη του αγώνα του Συλλόγου Εστιακών φοιτητών.

    Κανένας εφησυχασμός! Ο αγώνας συνεχίζεται! Πρέπει να συνεχίσουμε αδιάκοπα να συγκεντρώνουμε δυνάμεις, να μαζικοποιούμε τις γενικές μας συνελεύσεις και τις δράσεις μας, για να καταργήσουμε στην πράξη τον νέο Ε.Κ. και να συντρίψουμε μέχρι τέλους την αντίδραση των πρυτάνεων, της κυβέρνησης και κάθε λοιπού μνημονιακού .

          Το μοναδικό πλάνο που έχουν αυτοί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της κυβέρνηση, ΕΕ και των δανειστών, είναι η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου - αγορά, που θα πουλάει πακέτα υπηρεσιών γνώσεων και προσόντων. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν χωράνε οι ανάγκες των φοιτητών πόσο μάλλον αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν, τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι σίγουρο λοιπόν πως τα εμπόδια δεν σταματούν εδώ, και θα τα βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας εάν δεν συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά και μαζικά.

         Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες μας. Για άλλη μια χρονιά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις τρομερές ελλείψεις σε δωμάτια, τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης και τις συνεχείς επιθέσεις συνολικά στην εκπαίδευση. Μοναδική μας απάντηση πρέπει να είναι οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες, η ενότητα μεταξύ των φοιτητών. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε αδιαπραγμάτευτα και το παραμικρό μας δικαίωμα, που άπτεται στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και όχι μόνο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ– ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ 45 ΕΥΡΩ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ – ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ – ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
  • ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ