Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ! ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


ΑΘΗΝΑ:  ΤΡΙΤΗ 24/9, 11.00, Σταδίου με Πεσμάζογλου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΤΡΙΤΗ 24/9, 11.00, ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΤΡΙΤΗ 24/9, 10.00, Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
 
Με τον αέρα της αυτοδυναμίας, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη ξεκίνησε, από την πρώτη μέρα κιόλας, την αντιλαϊκή επίθεση, με σημαίες της την "ανάπτυξη" και τις "επενδύσεις", οι οποίες το καλοκαίρι "βούλιαξαν" στη Σαμοθράκη και στις πυρκαγιές που έπληξαν τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τους τρεις μήνες που είναι κυβέρνηση, η ΝΔ με διαρκή κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα ψήφισε νομοσχέδια που αυτονομούν πλήρως τον κρατικό μηχανισμό, μετατρέποντας τον ακόμη περισσότερο σε υπηρέτη των επιχειρηματιών και των "ημετέρων", που καταργούν κάθε τυπική προστασία των προσωπικών μας δεδομένων(κατά παραγγελία της ΕΕ), που καταργούν το άσυλο κ.α., ενώ ενέτεινε και την αστυνομοκρατία. Σαν να μην έφταναν αυτά, άλλαξε την διοίκηση της ΕΡΤ, βάζοντας ως πρόεδρο τον πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ(!) , Κωνσταντίνο Ζούλα , σε μια ΕΡΤ που επί κυβέρνησης ΝΔ θα ήταν – υποτίθεται - ακομμάτιστη και πολυφωνική! Συνεχίζοντας να μην κρατάει ούτε τα προσχήματα, άλλαξε τον νόμο για τις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία και πλέον αρκεί απολυτήριο Λυκείου και ένα καλό «βύσμα» για να αμείβεσαι με μηνιαίο μισθό 2150 ευρώ – αποδεικνύοντας τι σημαίνει αριστεία και ίσες ευκαιρίες για τον Μητσοτάκη και την παρέα του. Ταυτόχρονα προχώρησε σε μια «φιλολαϊκή» τροπολογία, καταργώντας την  υποχρέωση του εργοδότη να δικαιολογεί τις απολύσεις, αλλά και της συνυπευθυνότητας των εταιρειών για την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων από τους εργολάβους, ενισχύοντας την εργοδοτική ασυδοσία.

Επίσης η κυβέρνηση, ένα μόλις μήνα μετά την εκλογή της, κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Με πρόσχημα το ναρκεμπόριο, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα (το οποίο βέβαια, μιας και αποτελεί επικερδέστατη βιομηχανία, έχουν «αμελήσει» να αντιμετωπίσουν έξω από τα πανεπιστήμια), προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια (εισβολές της ΕΛΑΣ στην ΑΣΟΕΕ στις 6/9 και 7/9). Ο λόγος; Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο πλαίσιο και κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Για να καταφέρει να περάσει αυτή την κολοσσιαία επίθεση, ξέρει ότι απαραίτητος όρος είναι να προετοιμάσει το έδαφος για να καταστείλει την απάντηση του φοιτητικού κινήματος. Η κατάργηση του άρθρου 16 σημαίνει πλήρη κατάργηση της δημόσιας και κυρίως της δωρεάν παιδείας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιέχει – βάσει των δηλώσεων της υπ. Παιδείας- έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την διάλυση των πανεπιστημίων και την μετατροπή τους σε επιχειρήσεις. Διοικητική και οικονομική αυτονομία, δίδακτρα, αξιολόγηση των ιδρυμάτων και σύνδεση της αξιολόγησης με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης και με τα κλεισίματα σχολών, μείωση του αριθμού των φοιτητών (διαγραφές φοιτητών, μείωση εισακτέων, θέσπιση της βάσης του 10), κατάργηση των φοιτητικών δικαιωμάτων (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), διάλυση πτυχίων. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να αφαιρέσουν κάθε επιστημονικό υπόβαθρο από τα αντικείμενα που σπουδάζουμε, αφού κατά δήλωση της Υπ. Παιδείας "η Ιστορία πρέπει να πάψει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση", δηλαδή να αποτελεί μια εθνική προπαγάνδα, κατά το γνωστό, χουντικό τρίπτυχο "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια".
Με αρχή τις δηλώσεις στην ΔΕΘ, παρά την παραδοσιακά μεγάλη δόση παροχολογίας , η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα  της πολιτικής που θα ακολουθήσει: Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων-ξεπουλημάτων της δημόσιας περιουσίας (Ελληνικό, Ελληνικά Πετρέλαια, μονάδες της ΔΕΗ κλπ) και στα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια, υποδομές κ.λπ.), μετατρέποντας τα σε πανάκριβα εμπορεύματα για λίγους – που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση, μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ κ.α. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να χαρίσει νέο πακέτο δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες και 1,5 δις για την αγορά γαλλικών φρεγατών. Επαναδιατύπωσε δηλαδή ακόμα μια φορά την πολιτική της ΝΔ (που συνεχίζει εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ), να χαρίζει τα πάντα στο κεφάλαιο και στους πλούσιους. Όσο αφορά την πολυθρύλητη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έχει "σχέδιο" : "Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η μείωση των πλεονασμάτων". Έχουμε ακόμη χρόνο μέχρι το 2060...
Η κυβέρνηση θέλει να περάσει νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο για τα εργασιακά, λέγοντας πως είναι ένα «φιλολαϊκό» νομοσχέδιο, αντιστρέφοντας για άλλη μια φορά την πραγματικότητα. Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι:
1) Μπαίνει ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς πλέον αν μια επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα (όπου εν έτη 2019 οι περισσότερες επιχειρήσεις παρουσιάζουν οικονομική προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης) δεν είναι υποχρεωμένη να υπογράφει ΣΣΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιτρέπουν στην συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών να «ατομικοποιούν» τις συμβάσεις εργασίας με τον κάθε εργαζόμενο, που σημαίνει αυτόματα, χειρότερους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους για εμάς. Επίσης καταργείται η αρχή της ευνοϊκότητας - αυτό που ίσχυε για τους εργαζόμενους, ήταν πως μπορούσαν να επιλέξουν την σύμβαση που θα τους καλύπτει (ΕΣΣ, κλαδική, επιχειρησιακή κλπ) ανάλογα με το ποια είχε καλύτερους όρους για αυτούς. Πλέον η σύμβαση η οποία θα καλύπτει τους εργαζόμενους θα είναι μόνο η επιχειρησιακή, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχει υπογραφεί από εργοδοτικά σωματεία και με όρους πολύ χειρότερους, με μοναδικό πλαφόν τον κατώτατο μισθό, που διασφαλίζει ο νόμος.   
2) Καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα στην Απεργία! «Φακελώνουν» τα Συνδικάτα και μετατρέπουν τα Σωματεία και την συνδικαλιστική δράση σε… ηλεκτρονική υπόθεση! Εκμεταλλεύονται την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνοντας την χαριστική βολή στο δικαίωμα μας για Απεργία. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλες τις αποφάσεις και για τις συνεδριάσεις όλων των οργάνων ενός Σωματείου (Δ.Σ., Γ.Σ. κτλ.) σε συνδυασμό με την προϋπόθεση του 50%+1, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την προκήρυξη απεργίας, βάζουν απροσπέλαστα εμπόδια στην απεργία, κάνουν την συνδικαλιστική δράση ατομική υπόθεση μέσω του καναπέ. Με το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) θέλουν, κράτος και κυβέρνηση, να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των πολυεθνικών.
3) Θεσμοθετούν την απλήρωτη εργασία! Aπό την μία νομιμοποιείται η απλήρωτη εργασία για 2 μήνες, καθώς μέχρι τότε, δεν θα παραβιάζεται η σύμβαση, από την άλλη η λύση για τους εργαζόμενους θα είναι, μετά το πέρας των 2 μηνών, να καταγγείλουν μόνοι τους την σύμβαση. Δηλαδή, η κυβέρνηση μας λέει πως αν δεν μας πληρώνουν τα αφεντικά μας, να μην τους καταγγέλλουμε αλλά να κάνουμε… υπομονή και μετά να παραιτούμαστε.
4) Μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία και οι εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση ! Ένα ακόμα «φιλεργατικό» μέτρο, που αντί να τιμωρεί τους εργοδότες για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία του μειώνει το πρόστιμο και ταυτόχρονα μειώνει το ποσό που δίνει ο εκάστοτε εργοδότης στο κράτος για τα ένσημά μας .
Η κυβέρνηση φέρνει αυτό το νομοσχέδιο λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και μαζί με την συνδικαλιστική μνημονιακή γραφειοκρατία της ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να πείσουν πως συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή πάγιων αιτημάτων του εργατικού κινήματος! Προφανώς αυτά αντιστρέφουν την πραγματικότητα καθώς όλα τα μέτρα είναι προς συμφέρον της εργοδοσίας και αυτήν εξυπηρετούν πρωτίστως. Με ποιον τρόπο είναι προς συμφέρον του εργαζομένου η απώλεια του δικαιώματος τους να καταγγείλει την απλήρωτη εργασία ή η μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία; Είναι ηλίου φαεινότερων ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να φέρνει νομοσχέδια κατά παραγγελία του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου , επιβάλλοντας το δόγμα «Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη»!
Να τους σταματήσουμε – Η νεολαία στην πρώτη γραμμή!
Ατομικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, η κατάρρευση του συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, η καταπάτηση/κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, το μέλλον της ανεργίας, της μετανάστευσης, της φτώχειας και η απειλή του πολέμου είναι προβλήματα όλων μας, και μόνο συλλογικά μπορούμε να τα απαντήσουμε.
Η γενιά μας πρέπει να σπάσει την ηττοπάθεια και να ξαναπιάσει το νήμα των αγώνων. Είναι στο χέρι μας να ξαναζωντανέψουμε τους συλλόγους μας και να αναλάβουμε δράση. Κάθε φοιτητής πρέπει να συμμετέχει ενεργά μέσα στον φοιτητικό του σύλλογο και να μην αφήνει άλλους να αποφασίζουν για αυτόν. Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας και επιτροπές αγώνα, να οργανώσουμε την πάλη μας, ενάντια στην διάλυση της εκπαίδευσης. Μαζί με τους εργαζόμενους να εξεγερθούμε συνολικά ενάντια στα μνημόνια και τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και να διεκδικήσουμε ένα μέλλον ζωής κι αξιοπρέπειας!