Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΠΑΕ: Δεν θα δώσουμε ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ από την τσέπη μας για συγγράμματα!

ΚΑΤΩ Η ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ! 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

             Η ΣΣΠ καταγγέλλει απερίφραστα το περιστατικό με την καθηγήτρια του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων πληροφόρησης στο Πανεπιστήμιο ΔΙΠΑΕ, που ήρθε στο φως μετά από αντιδράσεις των φοιτητών. Η συγκεκριμένη «καθηγήτρια», υπαγορεύει προφορικά στη τηλεμαθήματα αποσπάσματα από βιβλίο, το οποίο έπρεπε να δηλώσει στο σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ» και εντάσσεται στην εξεταστέα ύλη του μαθήματος. Χωρίς δικαιολογία, δεν δήλωσε το βιβλίο στο site του «ΕΥΔΟΞΟΥ» αλλά απαίτησε από τους φοιτητές, προκειμένου να περάσουν το μάθημα(!), να καταβάλλουν το ποσό των 25 ευρώ για την αγορά του. Η καθηγήτρια, αρχικά, αρνήθηκε να ανεβάσει σημειώσεις στο site του “Moodle” και υπαγόρευε την ύλη, την ώρα που πολλοί φοιτητές αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα και αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα. Μάλιστα, όταν φοιτητές προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί της για να βρουν μία λύση στο ζήτημα, η καθηγήτρια τους ειρωνευόταν!
          Ύστερα από πίεση των φοιτητών μέσω mail και κατά τη διάρκεια του μαθήματος, η καθηγήτρια αναγκάστηκε να ανεβάσει τις σημειώσεις. Όμως, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν! Απαιτούμε από την διοίκηση του ΔΙΠΑΕ και του Τμήματος να δώσουν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και να δοθεί το σύγγραμμα του μαθήματος δωρεάν σε όλους τους φοιτητές! 
               Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους περιστατικά γίνονται γνωστά. Η περίπτωση του Καθηγητή στη Σχολή Ψυχολογίας στα Ιωάννινα που απαιτούσε από τους φοιτητές να καταβάλουν το πόσο των 8.00 € για να αγοράσουν τις σημειώσεις του και να περάσουν το μάθημα είναι σχετικά πρόσφατη. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως τέτοια γεγονότα δεν είναι τυχαία και πλέον ούτε σπάνια. Κομπιναδόροι, προωθητές-πωλητές καθηγητάδες των ΑΕΙ κάνουν συχνά την εμφάνισή τους πλέον, προωθημένοι από την κατεύθυνση της Κυβέρνησης της ΝΔ και των λοιπών μνημονιακών για αχαλίνωτο ξεπούλημα των πανεπιστημίων και ιδιωτικοποίηση όλων των δομών τους. Βασικός τους σκοπός είναι η μετατροπή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα, με διορισμένες διοικήσεις «ανθρώπων της αγοράς», χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα, ενισχύοντας τον ταξικό αποκλεισμό. Σε αυτήν την εκπαίδευση που οραματίζονται, όλα πωλούνται και αγοράζονται. 
               Επιπλέον η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία αποφασίστηκε ως «προσωρινή λύση» λόγω πανδημίας ήρθε για να μείνει και οξύνει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν μας ικανοποιεί, ούτε καλύπτει το κενό της φυσικής παρουσίας το οποίο έχει δημιουργηθεί. Δεν δίνει καμία λύση σε μαθητές και φοιτητές, καθώς αυτή η διαδικασία απαιτεί από τους διδασκόμενους να έχουν στην κατοχή τους μέσα τεχνολογίας μεγάλου κόστους όπως υπολογιστές, κινητά, μικρόφωνα, ηχεία, σύνδεση στο διαδίκτυο κ.α. Ειδικά σε περιπτώσεις οικογενειών των οποίων μέλη εργάζονται ηλεκτρονικά ή είναι σε κάποια βαθμίδα εκπαίδευσης χρειάζονται και παραπάνω παρόμοια τέτοια μέσα για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η κυβέρνηση μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο δεν ενισχύει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα απαραίτητα μέσα για όλους τους φοιτητές, αλλά αντίθετα βρήκε την χρυσή ευκαιρία να ιδιωτικοποιήσει και να περάσει αντεργατικά μέτρα απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα και στους φοιτητές που δεν έχουν να πληρώσουν (!) Μάλιστα, έχει το θράσος να δίνει δισεκατομμύρια σε εφοπλιστές για τις ζημιές που έχουν πάθει εξαιτίας στης πανδημίας! 
                    Καμία ανοχή στην καθηγητική αυθαιρεσία, να τσακίσουμε την επιβολή της μνημονιακής πραγματικότητας στις σχολές μας! Το περιστατικό αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Απαιτούμε από τη καθηγήτρια να δηλώσει, άμεσα, το βιβλίο στη πλατφόρμα του «ΕΥΔΟΞΟΣ», ανεξάρτητα από τις σημειώσεις που θα υπάρχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουμε για τα συγγράμματα μας, ούτε θα αφήσουμε να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε σούπερ μάρκετ γνώσεων όπως επιδιώκουν να περάσουν με τρόπο εξπρές η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενη την κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε. 

  •  Κάτω η καθηγητική αυθαιρεσία
  •  Δεν θα δώσουμε ούτε 1€ για τις σπουδές μας.
  •  Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέσων για την τηλεκπαίδευση σε όλους.
  •  Κατάργηση του νόμου Κεραμέως- Όχι στα δίδακτρα.
  •  Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία