Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κορονοϊός και εξ' αποστάσεως εκπαίδευση: Μια επικερδέστατη επιχείρηση για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!


ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΑ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ

               Μέσα σε ιδιαίτερα έκτακτες και επικίνδυνες συνθήκες, όπου η ανθρωπότητα απειλείται ταυτόχρονα και από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και από το ξέσπασμα μία νέας ολέθριας οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, τα περίφημα «success stories» των μνημονιακών αποδεικνύονται για άλλη μία φορά «παραμύθια της Χαλιμάς». Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος εκτινάσσονται, οι τράπεζες ξανά-χρεοκοπούν και οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι ετοιμάζουν διαρκώς σφοδρές επιθέσεις στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων και της νεολαίας. Στην Ελλάδα του κορονοϊού και της κρίσης, το χίλιο-χτυπημένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας νοσεί, από τις αλλεπάλληλες νεοφιλελεύθερες επιθέσεις, οι εργαζόμενοι βλέπουν καθημερινά τα δικαιώματά τους να καταστρατηγούνται και τις ελευθερίες τους να θυσιάζονται στο βωμό «της εθνικής ομοψυχίας» και του περίφημου «Μένουμε/Πεθαίνουμε σπίτι». Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις κούφιες δεσμεύσεις για προσλήψεις προσωπικού και άλλων απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο μόνο που έχει προβεί μέχρι τώρα είναι η κονιορτοποίηση των δικαιωμάτων μας και η επιβολή χουντικών μέτρων και περαιτέρω ενίσχυση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης (π.χ. Απαγόρευση της κυκλοφορίας, δυσβάσταχτα πρόστιμα, άγριο ξυλοδαρμό σε 22χρονο ΑΜΕΑ στην Ηλεία από τις συμμορίες της αστυνομίας, κ.α.). 
                Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο μέτωπο της Παιδείας, η υπουργός Κεραμέως βλέπει στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, «τεράστιες ευκαιρίες» τις οποίες τις αξιοποιεί πλήρως, όχι μόνο για την περίοδο της επιδημίας, αλλά καθιερώνονται και για την επόμενη μέρα... Αυτήν την «ευκαιρία» είπε να εκμεταλλευτεί και η Σύγκλητος της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το ίδρυμα Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ, καθώς ανακοίνωσαν την έναρξη του πρώτου εξ’ αποστάσεως επτάμηνου σεμιναρίου με τίτλο "Ετήσιο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση 2020" με δίδακτρα 450€ ! Το κόστος δεν αφορά την παρακολούθηση του σεμιναρίου -αυτή για την ώρα είναι δωρεάν- αλλά την αγορά της πιστοποίησης (37,5 ECVET, πιστωτικές μονάδες του ατομικού φακέλου). Επιπλέον, το σεμινάριο αυτό έχει άμεση σύνδεση με το Προσοντολόγιο, το νέο σύστημα διορισμών στο δημόσιο, αφού παρέχει 2 μόρια στο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών.
          Ασφαλώς, δεν είναι το πρώτο σεμινάριο επί πληρωμή που θεσπίζεται από τα ελληνικά Πανεπιστήμια, καθώς τα τελευταία χρόνια «ξεφυτρώνουν» παντού τέτοια σεμινάρια – ειδικά μετά την ψήφιση του Προσοντολογίου, του ν. Γαβρόγλου και προφανώς του ν. Κεραμέως για τις Αξιολογήσεις – τα οποία έχουν σκοπό να πουλήσουν στους φοιτητές – πελάτες μια σειρά από μαθήματα που παλαιότερα ήταν ενσωματωμένα στον κορμό των Προγραμμάτων Σπουδών των σχολών μας. Αυτή η διαδικασία έχει ως σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση τομέων και δομών της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, την επιβολή διδάκτρων όπου αυτό είναι εφικτό και τέλος την διάλυση των πτυχίων μας.
         Το παραπάνω εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα είναι το πρώτο βήμα για την επιβολή διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθολικά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ είναι ταυτόχρονα ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα στα πτυχία μας. Πλέον για να μπορέσουμε να πάρουμε το πτυχίο μας θα είμαστε υποχρεωμένοι να το χρυσοπληρώνουμε, μαζί με κάθε είδους σεμινάρια, ημερίδες, προγράμματα σπουδών. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και υπό τις κατευθύνσεις όλων των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, κ.α.), του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, ενισχύεται ο ταξικός αποκλεισμός, καθώς το 70% των φοιτητών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για τις σπουδές τους, οπότε θα βρεθούν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
            Η διδασκαλία του μαθήματος θα γίνεται (μα φυσικά) εξ’ αποστάσεως δείχνοντας με το πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι τα διαδικτυακά μαθήματα που θέσπισε η κυβέρνηση, ως ένα «προσωρινό» μέτρο για την δύσκολη περίοδο της πανδημίας από τον Covid-19, ήρθαν για να μείνουν. Από την μία τα μαθήματα από το σπίτι δίνουν την ευκαιρία για τεράστια μείωση της χρηματοδότησης μέσω της μείωσης των εξόδων (θέρμανση και συντήρηση αιθουσών, συγγράμματα(;) αναλώσιμα, εξοπλισμός εργαστηρίων, μέριμνα), ενώ από την άλλη εδραιώνουν την αγοραπωλησία πιστοποιητικών τσακίζοντας κάθε έννοια της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.
               Παράλληλα, ο μειωμένος προϋπολογισμός κατά 20% , λόγω των αξιολογήσεων με τον νόμο Κεραμέως, καθώς και τα διαρκή κουρέματα (έως 80% μειώσεις) του από τους προηγούμενους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την θέσπιση τέτοιων «κομπιναδόρικων» πρακτικών. Τους προηγούμενους μήνες η Σύγκλητος και η Πρυτανεία, ως άλλοι Φαρισαίοι «διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους» για τον χαμηλό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου. Είναι ολοφάνερο πως θέλουν να καλύψουν αυτές τις οικονομικές «τρύπες» της λειτουργίας του ιδρύματος. Με δίδακτρα σε φοιτητές και με την μεταφορά του κόστους στις πλάτες μας. 
            Η ΝΔ, λόγω της βαθιάς χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού, συνεχίζει από την μία το δρόμο που έστρωσε η άθλια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεμπερδέψει μια και καλή με τις δημόσιες δαπάνες τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την υγεία, την ασφάλιση, επιβάλλοντας ισοπεδωτικά μέτρα για τη νεολαία και τους εργαζόμενους. Από την άλλη δίνει τα πάντα στις ελίτ και τους πλούσιους. Οι αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις, μάλιστα, θα γίνεται όλο και πιο έντονες, όσο ξεδιπλώνεται η νέα Κρίση που από ότι φαίνεται θα είναι σε ένταση και καταστροφικότητα ένα νέο Κραχ του 1929! 
       Γι’ αυτό η κυβέρνηση δίνει για μία ακόμα φορά το ελεύθερο στους ιδιώτες να κατασπαράξουν ότι μπορούν από την δημόσια δωρεάν παιδεία, για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Όπως ακριβώς «δυσκολεύεται» να καλύψει τις ανάγκες σε προσλήψεις και μέτρα προστασίας, μπροστά στην πανδημία που μετράει κάθε μέρα νεκρούς, αλλά βρίσκει εκατομμύρια για να χαρίσει σε κερδοσκόπους και ιδιωτικές επιχειρήσεις. 
              Όλοι οι νεοφιλελεύθεροι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι κλιμακωτά μετατρέπουν το δικαίωμά μας στην δημόσια και δωρεάν παιδεία σε ένα πολυτελές εμπόρευμα μόνο για αυτούς που μπορούν να το πληρώσουν. Οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί των αξιολογήσεων, οδηγούν αυτόματα στην επιβολή διδάκτρων και σε κλεισίματα σχολών και τμημάτων. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδηγούν την πλειοψηφία των φοιτητών σε ταξικό αποκλεισμό από την εκπαίδευση ή ακόμα και στην καταστροφή τους, από τα χρέη των φοιτητικών δανείων, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην χώρα μας. Ήδη οι φοιτητές βιώνουν έναν βάρβαρο οικονομικό στραγγαλισμό, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον με πτυχίο. 
       Συνάδελφε - Συναδέλφισσα, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων, μαζί με ένα σινάφι πλιατσικολόγων-νεοφιλελευθέρων καθηγητών και συγκλητικών, αρπάζουν τώρα την ευκαιρία - εκμεταλλευόμενοι τις κλειστές σχολές και την επιβολή της χουντικού τύπου απαγόρευση της κυκλοφορίας - για να επιβάλλουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα και να ολοκληρώσουν το σχέδιο τους, για την ιδιωτικοποίηση και την διάλυση της εκπαίδευσης. Στοχεύουν στην μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης ώστε να πετύχουν την απομόνωση και την ατομικοποίηση του κάθε φοιτητή, για να μην ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει την επόμενη μέρα, και για να χτυπήσουν καθοριστικά τις συλλογικές διεκδικήσεις των φοιτητών.
            Καμιά αναμονή. Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ανοίξουν οι σχολές, για να αγωνιστούμε ενάντια στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Να παλέψουμε μέσα από συλλόγους, σωματεία, επιτροπές και με όποιο μέσο πάλης μπορούμε για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας και να επιβάλουμε τις ανάγκες μας.


Διεκδικούμε :

  • Όχι στα δίδακτρα, όχι στα σεμινάρια. Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους!
  • Όχι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Να περιοριστεί η χρήση της αποκλειστικά για την περίοδο που είναι κλειστές οι σχολές λόγω κορονοϊού.
  • Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση.
  • Υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, του ασύλου, των συλλόγων μας απέναντι σε όποιον θέλει να τα καταργήσει.