Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΜΕΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 

          Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος στις φυλακές του Κορυδαλλού και φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της ΟΠΕ του ΕΚΠΑ, προχώρησε για δεύτερη φορά σε απεργία πείνας από την Τρίτη 21/04 έως την Κυριακή 26/04, ενώ από την Δευτέρα 29/04 ξεκίνησε απεργία δίψας κλιμακώνοντας τον αγώνα του. Το δίκαιο αίτημα του Δημάκη, είναι να επιστρέψει σε σωφρονιστικό ίδρυμα στην Αθήνα, για να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα τις σχολής του, δικαίωμα που κατέκτησε ξανά με απεργία πείνας και δίψας το 2018. 
         Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, απήχθη από άντρες των ΕΚΑΜ που εισέβαλαν στο κελί του και τον μετήγαγαν στις φυλακές Γρεβενών στις 16 Απριλίου. Η μόνη ρεαλιστική εξήγηση για αυτήν την βίαιη και τιμωρητική αντιμετώπιση του κρατουμένου, είναι η συμμετοχή του στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων από 14/4/2020, με αίτημα τη λήψη μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης των φυλακών στις συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού. Ο Δημάκης πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης ακριβά, αφού θεωρήθηκε ο πρωτεργάτης της κινητοποίησης. Εν τω μεταξύ, η αντεπιστημονική και εκδικητική λογική της Κυβέρνησης, των αρμόδιων φορέων και των υπεύθυνων του ιδρύματος είναι πασιφανής, καθώς το αίτημα για αποσυμφόρηση των φυλακών αυτή τη στιγμή αγκαλιάζεται από πλήθος φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κλπ. Για τους υπεύθυνους της φυλακής είναι προτιμότερο να στείλουν στην απομόνωση έναν από τους «αντιφρονούντες», παρά να δώσουν έστω και 1 ευρώ, για να την αποσυμφόρηση του ιδρύματος, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, προσωπικό κ.α. Ακριβώς αυτή τους η στάση αποδείχθηκε την Πέμπτη 9/04 με κρατούμενη στις Γυναικείες Φυλακές Θηβών που αφέθηκε από τους φύλακες να πεθάνει αβοήθητη, ύστερα από μέρες που ήταν άρρωστη και με πολλά από τα συμπτώματα του κορονοϊού. 
        Ο εξευτελισμός της ζωής και της αξιοπρέπειας του Βασίλη Δημάκη, δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο γεγονός. Η ούλτρα νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης», του «Μένουμε Σπίτι», με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκει εύφορο έδαφος να εδραιώσει και να θωρακίσει ένα στυγνό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, ξηλώνοντας ένα προς ένα τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια στιγμή που προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μερίδιο ευθύνης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού πέφτει «ισάξια» στις πλάτες όλης της κοινωνίας, αφήνουν αβοήθητο το ετοιμόρροπο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δεν λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του κόσμου και περιορίζονται μόνο στο παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και στην χουντική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στις φυλακές και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Για τους ά(χ)ριστους της Κυβέρνησης, αυτές οι περιθωριοποιημένες ομάδες της κοινωνίας δεν αξίζουν την παραμικρή μέριμνα και αφήνονται στο έλεος των συνθηκών. Η «Επόμενη Μέρα» θα αφήσει πίσω της περισσότερα θύματα από ότι ο κορονοϊός, με αναρίθμητα θύματα που θα ρημαχθούν από την ανεργία, την πείνα, την εξαθλίωση ή το ξύλο μέχρι θανάτου των ΜΑΤ! 
        Στηρίζουμε τον αγώνα του Βασίλη Δημάκη και τα δίκαιο αίτημά του να επανενταχθεί στον κοιτώνα του στις φυλακές Κορυδαλλού! Απαιτούμε από Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και η Κυβέρνηση να δράσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή διατάσσοντας την επαναμεταγωγή του, καθώς είναι οι μόνοι υπαίτιοι για ό,τι συμβεί. Αντί για εκδικητικότητα και φίμωση των κρατουμένων, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να νομοθετήσει ουσιαστικά μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών.

Το δικαίωμα στη ζωή δεν διαρπαγματεύεται!

         Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους Φοιτητικούς Συλλόγους, να συνταχθούν στον αγώνα του Βασίλη Δημάκη και να παλέψουν ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, αν θέλουμε να επιβιώσουμε στην ζοφερή «κανονικότητα» της «Επόμενης Μέρας» που μας ετοιμάζουν! 

  • Άμεση μεταφορά του Β.Δ. στις φυλακές Κορυδαλλού
  • Ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη της διασπορά του ιού και στις φυλακές- Ουσιαστική αποσυμφόρησή τους- Δωρεάν Τεστ για όλους τους κρατούμενους
  • Να σταματήσουν οι εκδικητικές και τιμωρητικές συμπεριφορές προς όσους αγωνίζονται
  • Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης- Μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών μας ελευθεριών