Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δελτίο Τύπου ΣΕΦΠΙ:Οι ΕΣΤΙΕΣ ΚΑΙ Η ΛΕΣΧΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

   Μετά από την ανάκληση της απόφασης για την εκκένωση των εστιών στις 19/3  από το υπουργείο παιδείας, καταφέραμε ακόμα μία κατάκτηση για τους εστιακούς φοιτητές. Το Σάββατο 04/04 ανακοινώθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του φοιτητικού εστιατορίου και των εστιών σε Ιωάννινα, Άρτα κατά την περίοδο του Πάσχα. Επιπλέον, έπειτα από αίτημα του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα παρέχονται δωρεάν με έξοδα του Πανεπιστημίου, στους εστιακούς φοιτητές, μαντηλάκια, αντισηπτικά καθώς και κάποια είδη υγιεινής.
   Η νίκη αυτή (όπως και οι άλλες) δεν είναι τυχαία, ούτε οφείλεται στην «φιλευσπλαχνία» του Πρυτανικού Συμβουλίου ή την «ευαισθησία» της Κυβέρνησης.  Είναι αποτέλεσμα της ανυποχώρητης στάσης που έχει κρατήσει ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, τόσο τα τελευταία πέντε χρόνια, όσο και από την έναρξη της πανδημίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των φοιτητών. Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανακοίνωσης της εκκένωσης των εστιών, διεκδικήσαμε με όποια μέσα διαθέταμε, το δικαίωμα των φοιτητών όχι μόνο να παραμείνουν στα δωμάτιά τους, υπό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και προστασίας από την πανδημία, αλλά και το δικαίωμα, όλων των φοιτητών που παρέμειναν στα Ιωάννινα, στην δωρεάν σίτιση. Εν μέσω της χουντικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του κλίματος τρομοκρατίας που εσκεμμένα καλλιεργείται, πραγματοποιήσαμε δύο Γενικές Συνελεύσεις όπου αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία και άνοιγμα του προβλήματος στα ΜΜΕ και στην τοπική κοινωνία. Από την αρχή αναδείξαμε την αναποτελεσματικότητα και την παντελή έλλειψη σχεδίου της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ και τις επιπτώσεις αυτής, στους εργαζομένους, την νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η πρώτη νίκη για την συνέχιση λειτουργίας των εστιών, ήταν αποτέλεσμα των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των εστιακών φοιτητών, που συντονίστηκαν με όποιον τρόπο μπορούσαν και διεκδίκησαν συλλογικά το αυτονόητο: να μην διωχθεί κανείς από το σπίτι του.
   Σε αυτόν τον δρόμο οφείλουν να κινηθούν και οι υπόλοιπο εστιακοί φοιτητές πανελλαδικά. Απαιτείται εγρήγορση από όλους μας για να θωρακίσουμε  τις κατακτήσεις μας και να προστατευτούμε τόσο από τον κορονοϊό, όσο και από την εγκληματική πολιτική της ΝΔ που πετάει εκτός μέριμνας την νεολαία και τους εργαζομένους. Καλούμε κάθε Σύλλογο Εστιακών πανελλαδικά,  να μην επαναπαυτεί και να συνεχίσει να παλεύει για την συνέχιση της λειτουργίας της Λέσχης και για είδη υγιεινής και ατομικής προστασίας για όλους όσους συνεχίζουν και διαμένουν στις εστίες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  •  Ούτε σκέψη για εκκένωση των εστιών – Σίτιση, θέρμανση και ζεστό νερό για όλους τους φοιτητές
  •       Να πάψουν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης – Άμεση χρηματοδότηση των αναγκών μας.
  •     Δωρεάν παροχή όλων των μέσων πρόληψης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Δωρεάν εξέταση, για τον ιό COVID-19, όλων των εστιακών.
  •    Άμεση και σημαντική ενίσχυση του συστήματος υγείας, με αύξηση του μόνιμου προσωπικού   όλων των υγειονομικών υπηρεσιών.
  •      Κάτω τα χέρια από τα εργατικά-δημοκρατικά δικαιώματα.
  •     Επίταξη-Εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  •      Εξασφάλιση των όρων διαβίωσης για όλο τον πληθυσμό (Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και την αντιμετώπιση της κατάστασης, απαγόρευση απολύσεων, διαγραφή χρεών για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα).