Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ!


Την Τετάρτη 09/06, η πρυτανεία του ΑΠΘ, έπειτα από αίτημα της ΓΑΔΘ και με εισαγγελική παραγγελία, δημοσιοποίησε έγγραφο, με το οποίο ζητούσε από τους προέδρους των τμημάτων να της γνωστοποιήσουν τα στοιχεία των μελών των ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων. Η αστυνομία και ο πρύτανης των ΜΑΤ, Παπαϊωάννου, ψάχνουν «υπαίτιους» για να κατηγορήσουν για τις πρόσφατες σημαντικές φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και προφανώς να αποτρέψουν μέσω της τρομοκρατίας μία επόμενη φάση τους. Πρόκειται για μία άμεση επίθεση στα συνδικαλιστικά όργανα του φοιτητικού κινήματος και μία απόπειρα τρομοκράτησης-φίμωσης της νεολαίας, σε συνέχεια του λοκ-άουτ του ΑΠΘ από την αστυνομία και των συνεχόμενων αποκλεισμών του ΑΠΘ από τις συμμορίες των ΜΑΤ/ΔΕΛΤΑ. Τελικά, έπειτα από την δημόσια κατακραυγή και την άμεση παρέμβαση των φοιτητών, η πρυτανεία αναγκάστηκε να το πάρει πίσω.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί πτυχή της εφαρμογής του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που περιλαμβάνει τα δίδακτρα, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες, τα πειθαρχικά και ουσιαστικά τον ταξικό αποκλεισμό των νεών από την εκπαίδευση.  Αυτή η επίθεση προϋποθέτει από πλευράς της κυβέρνησης, να ξεμπερδέψει μια και καλή και με τους φοιτητικούς αγώνες και τα συλλογικά τους όργανα. Επίσης, αποτελεί προοίμιο για το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την κατάργηση των παρατάξεων και την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά και την προώθηση «ηλεκτρονικών διαδικασιών». Ουσιαστικά, στοχεύουν στην κατάργηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και στη μετατροπή του σε ένα νεοφιλελεύθερο κακέκτυπό του, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά την ανεμπόδιστη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων επιθέσεων και τον ταξικό αποκλεισμό μέσα στα πανεπιστήμια.

Τα παραπάνω είναι μέρος μίας συνολικότερης επίθεσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε παταγωδώς στην διαχείριση της οικονομίας και της πανδημίας, πέρασε σωρεία αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών νόμων, άφησε «γυμνό» το ΕΣΥ, ενώ τάισε με άφθονο κρατικό χρήμα ημέτερους και μεγαλοεπιχειρηματίες. Τώρα σκοπεύει με το ν/σ Χατζηδάκη να καταργήσει το οχτάωρο και την κυριακάτικη αργία, να ελαστικοποιήσει πλήρως τις σχέσεις εργασίας και να ποινικοποιήσει τον συνδικαλισμό. Σε κάθε απόπειρα αντίδρασης των εργαζομένων και της νεολαίας απάντησε με ωμή καταστολή.  Με όλη αυτήν την επίθεση, αλλά και τους αγώνες που επέδειξαν οι εργαζόμενοι και η νεολαία τους τελευταίους μήνες, έχει βιώσει μια σημαντική φθορά, που έχουν κάνει το επόμενό της βήμα αρκετά δύσκολο. Ωστόσο, λόγω της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εντείνει το κλίμα καταστολής και τρομοκρατίας και να αφοπλίσει το κίνημα από τα όργανα και τα μέσα πάλης του.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για να μπλοκάρει την νεοφιλελεύθερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η ΝΔ στη δημόσια εκπαίδευση και τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά μας. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και πρωτοβουλίες να οικοδομήσουμε εστίες αγώνα που, σε συμμαχία με τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα σπάσουν την καταστολή στο δρόμο και θα παλέψουν για την ανατροπή της άθλιας κυβέρνησης της ΝΔ.