Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ! | ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/6 ,19.30 , ΣΘΕ

KΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ!

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9/6 | 19.30 | ΣΘΕ

             Στις 7 και 8 Ιούνη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το ΑΠΘ, μπλοκάροντας όλες τις εισόδους, έπειτα από συνεχείς εκκλήσεις, πάγιο αίτημα του πρύτανη Παπαϊωάννου. Για 2 μέρες συνεχόμενα, από νωρίς το απόγευμα, οι πάνοπλες συμμορίες των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, επιτέθηκαν σε όσους φοιτητές έσπευσαν για να υπερασπιστούν το Άσυλο και προχώρησαν σε «προληπτικές» προσαγωγές στο σωρό, αρπάζοντας κυριολεκτικά όποιον περνούσε έξω από τις πύλες εισόδου του ΑΠΘ. Παράλληλα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εκτέλεσαν και χρέη «πορτιέρη», καθώς με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο ζητούσαν από τους φοιτητές να τους δείξουν τις ταυτότητες και τα φοιτητικά τους πάσο, ενώ απαγόρευαν στους πάντες την είσοδο τους στο χώρο του πανεπιστημίου, λέγοντας πως «οι φοιτητές δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται εδώ». Να υπενθυμίσουμε πως όλα αυτά γίνονται ενώ όλη η οικονομία έχει ανοίξει και οι τουρίστες έρχονται ελεύθερα με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας να παραμένουν και τα πανεπιστήμια να είναι ακόμα κλειστά!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρόσχημα τον συνωστισμό των πάρτι στο ΑΠΘ, προχωράει σε αυτή την κίνηση, η οποία δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Για πάνω από 2 εβδομάδες, ο Παπαϊωάννου, οι εισαγγελείς, πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη και ασφαλώς τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τα πάρτι που πραγματοποιούνται εντός του ΑΠΘ, για να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, ειδικά σ’ αυτή την στιγμή όπου δεν υπάρχουν άμεσες φοιτητικές κινητοποιήσεις.


Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε τα εξής: 

α)Ένας από τους πολλούς λόγους που δημιουργούνται αυτά τα πάρτι είναι ότι παραμένει ακόμα, ενώ το lockdown έχει λήξει, η βραδινή απαγόρευση και η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, «σπρώχνοντας» τον κόσμο σε αυτοσχέδια πάρτι του δε γίνονται μόνο στο ΑΠΘ, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

β) Το φοιτητικό κίνημα και οι σύλλογοι δεν έχουν καμία σχέση με τα πάρτι που διοργανώνουν ναρκωπιάτσες. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να περιφρουρεί τους χώρους του από τέτοια ναρκω-πάρτι που καμία σχέση δεν έχει με τον συλλογικό τρόπο ζωής και την εργατική δημοκρατία – κουλτούρα, παρά μόνο με την ατομικοποίηση και εμπορευματοποίηση της διασκέδασης. 

γ)Αναρωτιόμαστε: Μήπως αυτά τα πάρτι που συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα είναι το τίμημα της αντιεπιστημονικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση που δεν στοχεύει στην πραγματική προστασία του κόσμου και την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά την επιβολή του τρόμου με ανούσιες-χουντικές απαγορεύσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την δημόσια υγεία;

            Οι Ά(χ)ριστοι της ΝΔ, «σκίζουν τα ρούχα τους» στα πάνελ, δήθεν, για την προστασία της δημόσιας υγείας, ξεχνώντας τους 13.000 νεκρούς από την δική τους εγκληματική ανευθυνότητα, τους συνωστισμούς στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, για τα οποία δεν μερίμνησαν καθόλου. Αποκλειστική τους έγνοια είναι η παγίωση ενός αστυνομικού καθεστώτος βίας και καταστολής, που δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία, αλλά με την κατάσταση της οικονομίας και την χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού. Για αυτό σπεύδουν να διαλύσουν και την δημόσια δωρεάν παιδεία, για να απαλλαγεί το κράτος από την χρηματοδότησή της και να την επωμιστούν μόνο οι φοιτητές που έχουν για να πληρώνουν δίδακτρα. Τα πρώτα βήματα έγιναν ήδη με την μείωση εισακτέων, την κατάργηση 35 τμημάτων και την πρόσληψη των πρώτων 400 πανεπιστημιακών αστυνομικών. Στόχος τους είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση-εμπορευματικοποίηση των πανεπιστημίων και η βίαιη κατάργηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και των φοιτητικών αγώνων.

           Απέναντι σ΄ αυτήν την επίθεση το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει ήδη από τώρα να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως και να προετοιμαστούμε για πιθανές απότομες εξελίξεις από τις αρχές Σεπτέμβρη. Το προηγούμενο διάστημα, το φοιτητικό κίνημα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες με την πανδημία και τις χουντικές απαγορεύσεις, έδειξε ένα πρώτο δείγμα της δύναμής του και του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει. Στην ουσία, μόνο το φοιτητικό κίνημα, μέσω της ίδιας του της ανασυγκρότησης-ανασύνθεσης και σε συμμαχία με μαθητές και εργαζόμενους μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον νόμο-έκτρωμα και να υπερασπιστεί την δημόσια και δωρεάν παιδεία.

  • Υπερασπιζόμαστε - περιφρουρούμε των χώρο μας από κάθε επίθεση-παρουσία της αστυνομίας με αγώνες!
  • Άμεση παραίτηση του πρύτανη των ΜΑΤ, Παπαϊωάννου.
  • Πάλη για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως και του αστυνομικού κράτους της ΝΔ.