Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Όλοι στη διαδήλωση την Πέμπτη, 20/10, 1μ.μ., ΚΑΜΑΡΑ

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΘ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ 3ο ΟΡΟΦΟ ΛΟΓΩ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: ΠΕΜΠΤΗ, 20/10, 1μ.μ., ΚΑΜΑΡΑ


Την Τρίτη 18/10, φοιτητής της Νομικής που είχε μάθημα στον τρίτο όροφο της ΝΟΠΕ, έπεσε από το παράθυρο, καθώς η αίθουσα ήταν τόσο γεμάτη που μπορούσε να κάτσει μόνο στο περβάζι. Ο συνάδελφος κατέληξε στο νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα στο σώμα του. Σε κινητοποίηση που καλέστηκε μετά για το γεγονός, τα ΜΑΤ, που είναι πλέον μονίμως στρατοπεδευμένα στο πανεπιστήμιο, επιτέθηκαν σε φοιτητές με κυνηγητό, κρότου λάμψης και ρίψη χημικών.

Αυτό το γεγονός δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα του τσακίσματος της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες τις προηγούμενες. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν με ανεπαρκείς υποδομές, χωρίς αρκετούς καθηγητές και αίθουσες, άρα και χωρίς τη δυνατότητα τα έτη να σπάνε σε τμήματα.

Παρά την προσπάθεια της πρυτανείας και των αργυρώνητων ΜΜΕ της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το συμβάν, λέγοντας πως «δεν περιμέναμε να έρθουν τόσοι φοιτητές στο μάθημα, το πρόβλημα είναι οι πολλοί εισακτέοι κ.ά.», οι εγκληματικές ευθύνες των αντιεκπαιδευτικών νόμων της ΝΔ δεν κρύβονται. Είναι αυτοί που έχουν αφήσει τα πανεπιστήμια υποστελεχομένα από καθηγητές, χωρίς μέτρα ασφαλείας και υλικοτεχνικές υποδομές και που επιχειρούν να μας πετάξουν όλους εκτός εκπαίδευσης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που δεν δίνουν ούτε 1 ευρώ για τις σπουδές, την Μέριμνα και τις υποδομές των ΑΕΙ, προκλητικά δίνουν απλόχερα δεκάδες εκατομμύρια για ΜΑΤ, ΟΠΠΙ, τουρνικέ και χημικά για να πνίγουν φοιτητές μέσα στις σχολές τους.

Η κυβέρνηση ΝΔ θέλει να τελειώνει με τη δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση, καθώς την θεωρεί αδιανόητη όσο η κρίση και η ανεργία καλπάζουν. Θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε πανεπιστήμια της αγοράς, όπου η νεολαία θα υφίσταται τον ταξικό αποκλεισμό και όπου θα μπορεί να φοιτά μόνο όποιος μπορεί να πληρώσει δίδακτρα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται διάφορα μέτρα των νόμων Κεραμέως (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διαγραφές στα ν+2 και ν+3 χρόνια, πανεπιστημιακή αστυνομία, τσάκισμα-ξεπούλημα της μέριμνας), όπως και ο νόμος-πλαίσιο της Κεραμέως που προβλέπει:
  • Τη διοίκηση των ΑΕΙ από συμβούλια ιδρύματος και «ανθρώπους της αγοράς»-managers
  • Το κλείσιμο τμημάτων με ένα νομοθετικό διάταγμα του Υπουργείου Παιδείας
  • Ιδιωτικοποιήσεις κομματιών-φιλέτων από την περιουσία των πανεπιστημίων
  • Ενιαία ψηφοδέλτια στις εκλογές, προχωρώντας προς την κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων
  • Κατάργηση της διδακτικής επάρκειας στις καθηγητικές σχολές και απόσπασή της από το πτυχίο
Επιστέγασμα όλων των παραπάνω αποτελεί η εγκατάσταση των ΜΑΤ και της ΟΠΠΙ μέσα στο πανεπιστήμιο, με σκοπό το τσάκισμα των αγώνων και των κινητοποιήσεων, αλλά και την «προετοιμασία» όλης της κοινωνίας για να υπομείνει τον χειμώνα που έρχεται (ακρίβεια βασικών αγαθών και ενέργειας, άνοδος των ενοικίων κ.λπ.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η καταστολή της κινητοποίησης.

Οι φοιτητές πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μας μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, συντονιστικά και επιτροπές. Με ενότητα και μαχητικές μορφές πάλης να πετάξουμε τα ΜΑΤ έξω από τις σχολές μας και από κοινού με μαθητές και εργαζόμενους να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όποιον άλλο επίδοξο νεοφιλελεύθερο θέλει να τον αντικαταστήσει. Για να εξασφαλίσουμε ότι η εκπαίδευση θα παραμείνει δημόσια και δωρεάν!

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ
ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΜΕΡΙΜΝΑ!