Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Δελτίο τύπου συντονιστικού κατάληψης πρυτανείας

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Στις 10/7 ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησε σε κατάληψη πρυτανείας ως διαμαρτυρία για τις τραγική κατάσταση που επικρατεί στην φοιτητική μέριμνα. Η χρονιά ξεκίνησε με την υπηρεσία να βρίσκεται υπό διάλυση, αδυνατώντας να εκδώσει αποτελέσματα των αιτήσεων για πάνω από 400 φοιτητές. Ενώ οι αιτήσεις των μεγαλύτερων ετών έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο, δεν έχουν εξεταστεί ούτε οι μισές, ενώ για τους πρωτοετείς δεν έχουν ξεκινήσει καν να εξετάζονται. Φοιτητές με μηδενικά εισοδήματα και οξυμένα κοινωνικά προβλήματα δεν γνωρίζουν ούτε αν ούτε το πότε θα παραλάβουν δωμάτιο για τις σπουδές τους για να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ακόμα όσοι φοιτητές διέμεναν την προηγούμενη χρονιά στα ξενοδοχεία, ακόμα δεν έχουν παραλάβει το δωμάτιο στην εστία που δικαιούνται! Η διαδικασία καταγραφής των δωματίων έχει μείνει «στον πάγο», με αποτέλεσμα άλλη μια χρονιά να μείνουν κενά δωμάτια και αναξιοποίητα.

Παρά τις αμέτρητες κινητοποιήσεις μας ακόμη από τον Ιούνιο, κανένα από τα προβλήματα που επισημαίναμε δεν έχει λυθεί ουσιαστικά. Η απερχόμενη Διοίκηση του Πανεπιστημίου φέρει τεράστιες ευθύνες για αυτήν την κατάσταση, επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερα κυνική στάση. «Νίπτει τας χείρας της» και επικαλείται την επίσημη λήξη της θητείας της, ενώ ενδεικτική ήταν και η απάντησή τους όταν παραθέσαμε την παραπάνω διαλυτική κατάσταση: «Τώρα έχουμε εκλογές, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτά».

Η διαλυτική αυτή κατάσταση όμως δεν αφορά μόνο την φοιτητική μέριμνα. Χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στο αέρα. Όσοι κατάφεραν να περάσουν από τον «κόφτη» της ΕΒΕ έρχονται αντιμέτωποι με νέο Γολγοθά. Οι πολιτικές της ΝΔ και των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) μας έχουν καταδικάσει στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Η ακρίβεια στα ενοίκια, το ρεύμα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης τσακίζουν τις οικογένειές μας και καθιστούν πολλές φορές αδύνατη την συντήρηση των φοιτητών. Αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε και υπό ποιες συνθήκες (θα έχουμε θέρμανση; θα μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα, νερό κοινόχρηστα;).  Ο κίνδυνος του πολέμου γιγαντώνεται, αφού η κυβέρνηση του Μητσοτάκη μας εμπλέκει όλο και πιο βαθιά και άμεσα στον πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία, που αποτελεί μια απειλή για όλη την ανθρωπότητα.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να πάρει μέτρα προστασίας του πληθυσμού, εντείνει την επίθεση απέναντι στην νεολαία, τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ψηφίζοντας μια σειρά μέτρων και νομοσχέδια που θα διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο. Για την εκπαίδευση αγωνιά μόνο για το πως θα την τσακίσει ολοσχερώς, ψηφίζοντας μέσα στο κατακαλόκαιρο (14/7) τον νέο εκτρωματικό νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως. Με την εφαρμογή του στοχεύουν στα κλεισίματα σχολών, την κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση συνολικά κάθε πτυχής του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου (προγράμματα σπουδών, έρευνα, λέσχη, εστίες, μείωση της χρηματοδότησης). Η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται για να πνίξει τις αντιδράσεις όποιου τολμήσει να διαμαρτυρηθεί εναντίον της κατάργησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση (δίδακτρα, κλεισίματα σχολών κ.α.).

Η επίθεση στην δημόσια και δωρεάν παιδεία γίνεται εξόφθαλμη και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το ίδρυμα λαμβάνει μόλις 4 εκ. ευρώ (από 14 εκ. πριν κάποια χρόνια), για την ετήσια λειτουργία του και αυτή τη χρόνια. Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε υπέρογκα χρέη και ψαλίδισμα των προϋπολογισμών των τμημάτων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό σε όλα τα τμήματα, Θέρμανση κ.α.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν παιδείας-Φοιτητικής Μέριμνας. Με ενότητα, μέσα από γενικές συνελεύσεις και μαχητικά μέσα πάλης (καταλήψεις, διαδηλώσεις κ.α.) πρέπει να ξεκινήσουμε έναν αγώνα διαρκείας ενάντια στον Νόμο πλαίσιο, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την φτώχεια και την ακρίβεια, ενάντια στην διάλυση των σπουδών μας. 

Διεκδικούμε:

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
  • ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ – ΕΞΩ ΤΑ ΣΔΙΤ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΒΙΑΣ, ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

sefpi.blogspot.com  
τηλ επικ.
: 6988510414, 6972485265